Du er her
Hjem > Forsiden > Hva vil MDG i posisjon?

Hva vil MDG i posisjon?

Dette innlegg er eldre enn 5 år og kan være utdatert.

Miljøpartiet har fått mye kjeft i det siste. Mange ble overrasket over avtalen mellom Ap, H og MDG. Noen følte det nesten som et svik at valgvinneren forlot opposisjonen og tok plass i flertallsgruppen. Hva vil de der?

«Vi kan utrette mer innenfor enn utenfor» har Øyvind Solum og Vidar Sæbjørnsen i MDG forklart gang på gang. De mener at ved å sitte på bakrommet sammen med Ap og H kan de få gjennomslag for sine saker i større grad enn ved å kjempe i opposisjon.

Det er et forståelig argument. Men det er resultatene som vil vise om det er holdbart. Alle politikere ønsker makt, men de må ofte svelge mange kameler når de inngår brede samarbeidsavtaler. Dessuten er det lett å havne i en slags «gisselposisjon» når man skal samarbeide med store, sterke partier.

Felles politisk plattform?

I en lang artikkel i Amta 6. januar, skriver Sæbjørnsen at fordi Ap, H og MDG har forpliktet seg til en felles politisk plattform har MDG fått en «unik mulighet til å få igjennom det grønne skiftet».

Solum og Sæbjørnsen bør kunne forstå at det at MDG tar plass på en felles politisk plattform med Ap og H forbauser mange. Ja, det er nok hovedgrunnen til kritikken. For i foregående periode deltok MDG med styrke i politisk opposisjon mot Ap og H. Så endringen i politisk ståsted er både stor og overraskende.

Et grønt skifte?

Så var det den unike muligheten da. Sæbjørnsen peker på at vern av Nesoddmarka, høyere miljøstandard på nybygg og et «betydelig trykk på utbygging av gang- og sykkelvei på Nesodden bare er noen av de sakene der MDG har gjort en forskjell.» Dette er en påstand. Ingen av oss utenforstående vet noe om hva som har skjedd i de tre partienes diskusjoner på bakrommet. Men vi vet at det har vært tverrpolitisk enighet om å verne Nesoddmarka i mange år. Og alle partier, også Ap og H, har programfestet å prioritere arbeidet med gang- og sykkelveier. Miljøkrav til nybygg er også nevnt av flere partier.

Øyvind Solum har en lang redegjørelse for det grønne skiftet i Amta 13. januar. Den artikkelen er nok viktigere fordi den viser større bredde i MDGs arbeid. Solum skriver: «Vi i MDG er glade for å se at vi bidrar til en grønnere politikk enn det har vært flertall for tidligere.»

Det forstår vi; nå er de i flertallsposisjon og da gjelder det bare å lykkes i diskusjonene på bakrommet.

Solum redegjør for arbeidet med klimamål, vern av Nesoddmarka, miljøbygg, trafikksikkerhetsplan, kyststien, etiske innkjøp og elsykler. På mange måter er det en liste som dokumenterer et godt arbeid, selv om jeg er litt usikker på om ikke en del av dette kunne ha fått flertall også som forslag fra opposisjon.

Men la gå! La oss virkelig håpe at MDG lykkes med et kraftig grønt skifte.

Men det avgjørende spørsmålet er hva MDG må gi for å få sitte i posisjon. Hvor ofte må de stemme sammen med Ap og H i saker som ikke har med miljø å gjøre, – saker der vi ville forventet at MDG ville ha stemt sammen med opposisjonen? Budsjett og økonomiplan var en slik sak, og det vil komme flere. For politikk dreier seg om mer enn bare miljø, og MDG kan ikke se bort fra alle andre spørsmål og prioriteringer bare for å få kjempet frem sitt grønne skifte.

Miljøpartiet må i alle fall regne med at kritikken vil komme når de velger å stå alene sammen med Ap og H.

Tormod Bjørnstad

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: