Du er her
Hjem > Aktuelt > Oppvarmet mat og tomme ord

Oppvarmet mat og tomme ord

Dette innlegg er eldre enn 5 år og kan være utdatert.

Kjøkken eller ikke kjøkken? Det var spørsmålet. Det første svaret var å kjøpe ferdigmat. Det skapte en storm av protester. Kommunestyret har nå fattet vedtak om å utrede saken. Og posemat kan bli innført mens vi venter på løsningen.

Det kan bli mye søl på et kjøkken. Og det er sannelig mange som har rotet det til i denne saken.

La oss starte med begynnelsen: Kjøkkenet på Nesoddtunet tilfredsstiller ikke de kravene Mattilsynet stiller. Det må moderniseres og utvides. Dette hadde Ap og H ikke lyst til. I formannskapsmøtet 3. desember ble det derfor vedtatt at kjøkkenet skulle oppgraderes til oppvarmingskjøkken i eksisterende areal og at man skulle kjøpe ferdigprodusert mat.

Der kom det første tomme ordet: «Oppgraderer» man et kjøkken når det bygges om fra produksjon til oppvarming?

Vedtaket ble fattet med Ap og Hs flertall. Rett skal være rett: Miljøpartiet stemte mot. I og for seg var jo det respektabelt, siden MDG har avtalt å stå på samme politiske plattform som de to andre partiene.

Proteststorm
Vedtaket vakte berettiget oppsikt og det reiste seg et samstemt hyl av protester. Kanskje var det protestenes antall og støynivå som ga resultater? Eller var det MDG som på det politiske bakrommet gikk løs på Ap og H i ren Hellstrøm-rydder-opp-stil? Ikke vet vi. Men 14 dager senere fremmet de tre partiene et nytt forslag.

Nå skulle rådmannen «utrede bygging av nytt kommunalt sentralt produksjonskjøkken med ferdigstilt bygg senest 2020.»

Det er ennå ikke servert
I kommunestyremøtet 17. desember begrunnet ordføreren forslaget ved å snakke om «strategisk veivalg, helhetlig plan, kvalitet, godt matstell og god ernæring». Du verden! Mange fine ord, men ingen av dem ble forklart eller utdypet. Ordføreren avsluttet med å be kommunestyret slutte opp om forslaget til løsning som Ap, H og MDG fremmet.

Men forslaget fra flertallet er da ikke noe forslag til løsning?

Det er et forslag om å utrede!

Man skal ikke ha lang erfaring i politikk før man har lært at en utredning ikke behøver å bety noe som helst. Tvert i mot. Utredning kan ofte være et forsøk på å utsette eller forsinke en avgjørelse.

Opposisjonspartiene ønsket derfor å vedta rådmannens opprinnelige forslag om å gå i gang med bygging av et nytt produksjonskjøkken på Nesoddtunet så raskt som mulig. De minnet om at det ville være både billigere og bedre enn løsningen med posemat.

Men de talte for døve ører. Alt var vanskelig og galt på Nesoddtunet. Saken måtte utredes, for matkvalitet var viktig, fikk vi vite.

Hva ønsker beboerne?
I denne saken ser det ut til at alle har glemt hovedpersonene i saken: beboerne. Brukermedvirkning er hjemlet i Pasientrettighetsloven § 3-1, Kommunehelsetjenesteloven § 3-10 og i forskrift om kvalitet i pleie- og omsorgstjenesten § 3.

Nesoddens politikere bør lese Forbrukerrådets rapport Appetitt på livet fra juli 2015. Rapporten forteller at «Måltidene er gjerne dagens viktigste holdepunkt for beboere på sykehjem, men ikke alltid et høydepunkt.» Litt pinlig ble det når varaordfører Erik Adland i en replikk påsto at ingen utenforstående har adgang til et produksjonskjøkken. I rapporten omtales Åfjord Helsesenter på side 14–18. Det er «stor verdi å ha kjøkkenet lokalt» står det:

«Kjøkkenet ble før sett på som lukket avdeling», spøker kjøkkensjefen, som nå er veldig glad for at pleierne ikke lenger gruer seg for å komme inn på kjøkkenet. Slik blir det enklere å tilpasse og møte brukernes ønsker og behov. Ukemenyen gås gjennom med beboerne 1–2 uker i forkant, for å melde inn endringer og ønsker. Hvis enkelte ikke ønsker å spise blodpudding på onsdag eller heller vil ha rømmegrøt enn risgrøt, imøtekommes dette. Denne fleksibiliteten må vi ha, sier kjøkkensjefen, for da vet vi at alle får noe som faller i smak.

«Vi er her for beboerne! Da er fleksibilitet viktig, særlig når det gjelder maten.»
Nå gjelder det å holde saken og maten varm helt til utredningen er ferdig. Først da kan man diskutere eventuelle løsninger.

Tormod Bjørnstad

 

Doner et beløp til Nesoddposten

Nesoddposten er ikke finansiert av reklame.
Vi ønsker å forsette som en gratis uavhengig nettavis for alle på Nesodden.
Om du vil støtte oss klikk her

[paypal-donation]

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: