Du er her
Hjem > Aktuelt > ET KINDEREGG AV EN BOK.

ET KINDEREGG AV EN BOK.

Dette innlegg er eldre enn 5 år og kan være utdatert.

Foer, Jonathan Safran: Ekstremt høyt & utrolig nært.
Oversatt av Knut Ofstad. Gyldendal 2005. 365 s.

Vi befinner oss i New York like etter 11. 9. 2001. Ni år unge og svært fremmelige Oskar Schell sitter for første gang i en limousin, sammen med sin mor og bestemor. De har begravet en tom kiste – en manns kiste, far, ektemann og sønn. Neste gang Oskar kjører limo, er det for å grave opp kisten.

Foer, Jonathan Safran: Ekstremt høyt & utrolig nært
Foer, Jonathan Safran: Ekstremt høyt & utrolig nært.

Barna ble sendt hjem fra skolen den morgenen. Men Oskar var ikke så redd, for familien hans skulle være langt unna tårnene. Han kom til tom leilighet, med forferdelige bilder på fjernsynet, og en blinkende telefonsvarer. På den lå fem meldinger fra faren, som hadde et møte i et av tårnene denne dagen.

Og Oskar får så forferdelig tunge støvler. Leseren forstår at Oskar vakler av sted langs et stup, stadig på nippet til å tippe over.
I en blå vase i farens klesskap finner han en konvolutt med navnet Black utenpå og en nøkkel inni. Han må avsløre denne hemmeligheten til faren, finne den døren som nøkkelen passer til, og han drar ut i New Yorks mylder av gater og mennesker for å besøke alle som heter Black. En av dem må jo ha en tilknytning til faren. En gammel krigsreporter – ved navn Black – blir med ham på deler av jakten.

Boka har en parallell fortelling: Besteforeldrenes dramatiske historie, som griper tilbake til bombeangrep og død i Europa under andre verdenskrig. Oskar har aldri møtt sin bestefar, for han forlot sin kone og bega seg på vandring. En dag Oskar kommer til bestemorens leilighet og hun ikke er der, treffer han en leieboer han ikke visste om….

Oskars mange og forunderlige ideer, tanker og handlinger sjarmerte denne leser i senk. Han er intelligent, veslevoksen, barnslig naiv, sårbar, beskyttende, og han bærer en bunnløs sorg.

Foer er en språklig mester, noe han også viste i debutboka «Alt blir klart og betydelig.» Han er fortsatt ingen gammel mann, født i 1977 i Washington.

Boka er trist og alvorlig, rørende, og attpåtil morsom. La deg fange!

Inger Andersen

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: