Du er her
Hjem > Forsiden > Intervjue med Trude Midtgard: helsesøster ved Nesoddtangen skole.

Intervjue med Trude Midtgard: helsesøster ved Nesoddtangen skole.

Dette innlegg er eldre enn 5 år og kan være utdatert.

Trude kommer mot intervjueren med hurtige skritt. Hun har tydelig mye fart og energi i seg. Jeg tenker at her har vi enda en av ildkulene som jobber i Nesodden kommune. Enda en som gløder for jobben sin og det arbeidet hun utfører. Et inntrykk som viser seg å stemme. Etter å ha budt meg på en god kopp svart kaffe besvarer Trude spørsmål om alder, hvor lenge hun har bodd og jobbet på Nesodden, utdannelse og arbeids-livserfaring.

Trude Midtgard.
Trude Midtgard.

-Når det gjelder alder så er jeg 51 år og glad for hver gebursdag jeg kan feire., sier Trude, – alternativet er ganske dårlig. Vi må begge le, for akkurat det er et faktum ingen kan bestride.- -Men tilbake til de andre spørsmålene dine. Vi flyttet hit da jeg var gravid for 21. år siden og har deretter jobbet her og har trivdes fra første dag. Jeg er i likhet med de andre helsesøstrene utdannet som sykepleier. I tillegg må vi helsesøstre ha 1.års videre-utdannelse i forebyggende helsetjeneste.

Så har jeg jobbet som helsesøster ved Myklerud barneskole, Bakkeløkka ungdomsskole, Nesoddtangen barneskole, Tangenåsen ungdomsskole. Og har også jobbet med ungdom på ruskontrakt og er med i kriseteamet i kommunen. For å nevne noe.

Hvorfor valgte du å utdanne deg som helsesøster. Og hvilken egenskaper mener du er viktig i arbeidet med ungdom?

–Jeg har alltid likt å jobbe med barn og ungdom og har vel gjort det hele mitt voksenliv. Tror det er viktig å være glad i mennesker i denne jobben.

Hvilke spørsmål er det barna kommer til deg med? Føler de seg trygge på at taushetsplikten blir overholdt?

-Det er alt fra å sette plaster på et sår, til større sammensatte problemer. Men det er viktig at barnet/ ungdommen føler at helsesøster er en person de har tillit til og som tar dem på alvor. Trude tar en tenkepause før hun fortsetter. –Du vet, helsesøster-rollen og spørsmålene har endret seg gjennom årene jeg har jobbet, sier hun. – Jobber nå mye mere med det psykososiale enn tidligere. Selv om vi også fortsatt både vaksinerer og har kontroller med høyde og vekt, syn og hørsel . Alle som har skolebarn på Nesodden, skal vite, sier hun, nå med trykk hver stavelse, – at vi er der for å hjelpe, at helsesøster-tjenesten er et lavterskel- tilbud for så vel barn, foreldre og lærere.

Vi samarbeider med foreldre, lærere, ledelsen på skolen, PPT, psykisk helsetjeneste for barn og unge, BUP, fastlege og barnevern. Og som sagt et lavterskeltilbud der man ikke trenger henvisning. Både barn, ungdommer og foreldre kan selv ta kontakt ved behov. Årsaker til at foreldrene henvender seg til oss er selvfølgelig forskjellig. Alt fra søvn, kost, trivsel, samspill, osv.Og her trekker Trude pusten

-Når det gjelder taushetsplikten så kan de elevene som snakker med helsesøster stole på at vi overholder den. Det betyr at vi ikke sier det vi har snakket om til noen uten at vi har avtalt at det er greit.
Hvis det er alvorlige ting og eleven ikke vil at man skal si det til noen, forklarer jeg at for å få hjulpet på god nok måte må jeg si dette til for eksempel foreldrene og lærer. Men da forklarer jeg nøye hva jeg kommer til å si og hvorfor. Eleven kan også være med å høre hva som blir sakt, eller være med å bestemme hvordan det skal gjøres.

Det har vært mye om mobbing av skoleelever i pressen de siste ukene. Hvilke synspunkter har du på mobbeproblematikken?

-I forhold til mobbing har Nesodden kommune opplæringsloven å forholde seg til. Nesoddtangen barneskole har utarbeidet en sosial-handlingsplan som er rutine beskrivelse på hvordan man kan til- rettelegge for et godt psykososialt miljø for å forebygge mot mobbing. Og den inneholder en rutine beskrivelse på hva man skal gjøre ved mistanke/ bekymring om mobbing. Et barn må føle at det blir sett og hørt og tatt på alvor,  sier Trude. – Fra de dagligdagse hendelsene til de mer alvorlige problemer enkelte barn har. Det er viktig å være ærlig med barn. Lytte til det barnet sier. Viktig å ta barnets opplevelse på alvor og gjøre det man kan for å hjelpe barn når de har det vanskelig.

Intervjueren er ikke i tvil om at Trude mener dette og gjøre en strålende jobb, men det er en er en realitet at det mobbes på skolene. En mobbing verken skolene eller kommunen har klart å komme til livs.

Ønsker for fremtidens skolehelse på Nesodden?

-At vi kommer opp mot rådene fra Helsedirektoratet ad. normtall per elev når det gjelder helsesøster-stillinger. Vi bør forebygge, ikke bare reparere. Og øremerkede midler til økt helsesøster- bemanning er meget bra. Der har vi nå fått god hjelp i synliggjøring av barneombudet. Men helsesøster- tjenesten er bare en liten brikke rundt barnet. En annen viktig brikke er tilstrekkelig med lærer- ressurser spesielt fra tidlig skolestart Alle voksne rundt barnet er viktig. Det er et ordtak som sier at det skal en hel landsby til for å oppdra et barn.

Hva betyr mest for deg?

-Familien og jobben min.

Og da er vi kommet til dine forslag når det gjelder bok, film og musikk?

-Moies sist bok: ”Etter deg” og Stieg Larsson triologien. De klarte jeg ikke å legge fra meg. Filmforslag:? Synes bølgen var en bra norsk film. – Musikkforslag: Nesten altetende. Liker det meste.

Nesoddtangen skole ligger sentralt til like ved Tangen sentrum. 
I skoleåret 2015-2016 har skolen ca. 600 elever, fordelt på 26 klasser på 1. – 7. trinn. Helsesøster Trude Midtgard er tilstede på Nesoddtangen skole hele mandag og onsdag, torsdag frem til lunsj og fredag i partallsuker.

http://barneombudet.no/dine-rettigheter/til-a-vaere-fri-for-mobbing/mobbing-pa-skolen-2/

https://www.nesodden.kommune.no/horinger/horing-plan-for-et-mobbefritt-oppvekstmiljo-i-nesodden-kommune.180287.aspx

 

Doner et beløp til Nesoddposten

Nesoddposten er ikke finansiert av reklame.
Vi ønsker å forsette som en gratis uavhengig nettavis for alle på Nesodden.
Om du vil støtte oss klikk her

[paypal-donation]

Gunhild GjevjonGunhild Gjevjon
Gunhild Gjevjon
Bibliotekar, førskolelærer, mor og bestemor. Idemessig platform: Troen på kjærlighetens kraft og den frie ytring. Mål: Redelige og ryddige forhold i Nesoddpolitikken.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: