Du er her
Hjem > Aktuelt > DEMONER OG PÅFYLL

DEMONER OG PÅFYLL

Dette innlegg er eldre enn 5 år og kan være utdatert.

Farah, Nuruddin. Lenker.
Oversatt av Ingrid Haug. Aschehoug 2005. 397 s.

Farah, Nuruddin. Lenker.
Farah, Nuruddin. Lenker.

Universitetsprofessoren Jeebleh lander i Mogadishu i Somalia etter 20 års fravær, ikke på den vanlige flyplassen, men på en enkel flystripe. Han møtes av en person han ikke aner noe om, og mens han venter på transporten inn til byen, blir han vitne til et opptrinn der unge khat-tyggende menn med automatvåpen dreper et barn – av ren kjedsomhet? ”Enten han likte det eller ikke, var han nå på besøk i et land der demonene aldri tok pause. Det fantes så mye mistro at demonene ikke trengte å gå rundt med påfyll”.

Jeebleh kommer tilbake dels for å gi sin for flere år siden avdøde mor den rette seremonielle begravelsen, dels for å hjelpe sin halvbror Bile å finne den forsvunne – kidnappede? – datteren. Siden Jeebleh og Bile har fedre tilhørende forskjellige klaner, kan Jeebleh få kontakt med en annen klan, og kan kanskje hjelpe.

Disse to halvbrødrene har en tredje bror – Caloosha, som spiller en viktig rolle i maktspillet i byen, og han sørget kanskje i sin tid for at Jeebleh ble fengslet. Jeebleh møter ham nå igjen..

Forfatteren skildrer en by og et land der krigsherrene kjemper om makt, og hvor det tradisjonelle klanssamfunnet også vil spille beholde sin innflytelse. Ikke helt enkelt å vite hvem som er til å stole på her. Hvert kapittel starter med et sitat fra Dantes Divina Comedia – Inferno, og her er feberaktige (eller marerittaktige) sekvenser.

For å minne om noen hendelser i landets historie: President Barres 20 år ved makten inntil hans fall i 1991, tørke og sult, borgerkrig, israelernes aksjon for å befri gisler, FNs inngripen, US Marines-soldaten som ble drept og slept gjennom gatene, ny oppblussing av kampene om herredømme over Mogadishu ….

Forfatteren ble født i 1945, flyktet første gang i 1963, hadde flere studieår i Punjab, India (litteratur og filosofi), returnerte til Mogadishu og debuterte som forfatter i 1970. Under et besøk i Europa i 1974, ble han rådet til ikke å returnere til sitt hjem, og levde i eksil og underviste i USA, Tyskland, Italia, Nigeria, Sudan, Gambia, India. Han kom tilbake til Somalia i 1996, og er en av Afrikas mest respekterte forfattere.

Boka kombinerer kriminalromanens spenning med det filosofiske essayets refleksjoner – en sterk bok!

Inger Andersen

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: