Du er her
Hjem > Hovedoppslag > Samenes dag på Nesodden: Kulturell gjenreising

Samenes dag på Nesodden: Kulturell gjenreising

Dette innlegg er eldre enn 5 år og kan være utdatert.

Ca 130 mennesker var møtt fram til kommunens feiring av den samiske nasjonaldagen. Det er sterkt i en drabantby til Oslo uten spesielle samiske røtter.

Lederen av Oslo sameforening, Per Inge Østmoen snakket om Samisk identitet i et moderne storsamfunn. Han snakket mye om verdiene i den samiske kulturen og hvor viktig den var for utviklingen av det norske samfunnet. Nærheten til naturen og forståelsen for det økologiske samspillet var av tingene la vekt på.

Torgeir Vassvik med musikere stod for underholdningen sammen med sjamanen Eirik Myrhaug som holdt trommeseremoni.

Etterpå ble filmen Familiebildet av Yvonne Thomassen vist. Det handlet om å gjenoppdage sine røtter og tilhørighet. Filmen viste på en skremmende måte skadene den hardhente fornorskingspolitikken har gjort, men også en vei mot å finne tilbake til sin kultur.

En feiring jeg håper kan bidra til at samisk språk, kultur og verdier blir tatt vare på. All ros til Marie Fuglevaag Warsinska-Varsi som har vært primus motor for arrangementet. Spesielt hyggelig var det at mange av våre innvandrere deltok. Nesodden er vist den eneste Akershuskommunen som feirer dagen. Til neste år bør det være flere kommuner som tar på alvor at Norge alltid har vært flernasjonalt.

Geir Christensen

 

Tittelfoto Foto:
Sámediggi Sametinget.
Lisens creativecommons: https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: