Du er her
Hjem > Forsiden > Østråt rehabiliteringssenter: en kort historisk gjennomgang.

Østråt rehabiliteringssenter: en kort historisk gjennomgang.

Dette innlegg er eldre enn 5 år og kan være utdatert.

 

Østråt rehabiliteringssenter
Østråt rehabiliteringssenter

Østråt ble bygd i 1913 av Georg Boman. Han kom tilbake til Norge etter noen år i USA. Derfra hadde han med seg en liten mursteins fabrikk, som han monterte ved Bomansvik brygge. Der produserte han stein til tre bygg som ble reist i Bomansvik. Det ene er det gamle hovedhuset på Østråt.
Etter noen år solgte han eiendommen. Etter hvert (fra 30 tallet) ble Østråt drevet av LO-avdelingen «Handel og Kontor» som et kurs- og konferansesenter. På tredvetallet ble det store uthuset bygd om til et internat. Dette ble utført av en som flyktet fra Hitler på tredvetallet.

På syttitallet valgte Handel og Kontor å selge stedet, da de ville utvide sitt konferansesenter i Sørmarka. Det var tre interesserte kjøpere til stedet. Den ene var «Blå Kors». Organisasjonen la inn det laveste budet, men fikk allikevel kjøpt, da «Handel og Kontor» var enig i at stedet skulle brukes slik «Blå Kors» ønsket.

Blå Kors flyttet beboere og ansatte fra et hybelskip i Oslo til Østråt 1. juli 1980. Det var da 24 beboere på stedet, og flere av beboerne var eldre krigsseilere. I nærmere 20 år ble stedet drevet som vernehjem for eldre rusmisbrukere. Etter hvert ble det omgjort til et rehabiliteringssenter for rusmisbrukere som ønsket å etablere et rusfritt liv. «Blå Kors» bygde ut stedet med seks småhus i 1999 og med et større nybygg til erstatning for det gamle internatet i 2013.

Nå er det plass til 27 beboere på stedet. Virksomheten har hatt en avtale med Oslo kommune og har tatt imot personer fra Oslo i 35 år. En stor andel av disse har reetablert mer rusfrie liv i Oslo eller på Nesodden. Mange har kommet tilbake i jobb.

Østråts mål er å gi rehabilitering til personer som har fått deler av sitt liv ødelagt på grunn av bruk av legale eller illegale rusmidler. Rehabiliteringen skal møte beboernes egne ønsker og mål for sitt liv. Om målet er et rusfritt liv, eller å komme tilbake til arbeidslivet, eller å komme i egen bolig, eller om det er alle disse målene, skal Østråt tilby den hjelp og støtte som den enkelte trenger for å nå sine mål. Arbeidet drives etter Blå Kors visjon, som er: Med hjerte, kunnskap og kraft skaper Blå Kors muligheter for mestring og mening.

Magnar Lie. Direktør Divisjon Barn Omsorg og Frivillighet. Blå Kors Norge

Gunhild GjevjonGunhild Gjevjon
Gunhild Gjevjon
Bibliotekar, førskolelærer, mor og bestemor. Idemessig platform: Troen på kjærlighetens kraft og den frie ytring. Mål: Redelige og ryddige forhold i Nesoddpolitikken.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: