Du er her
Hjem > Bøker > Oz, Amos: Hvordan helbrede en fanatiker. Arneberg forlag 2005

Oz, Amos: Hvordan helbrede en fanatiker. Arneberg forlag 2005

Dette innlegg er eldre enn 5 år og kan være utdatert.

Amos Oz ble født i Jerusalem i 1939, har skrevet et utall bøker og har fått mange priser og er en av Israels mest kjente fredsaktivister.
Oz vokste opp i en knøttliten leilighet på 30 kvadrat fylt med bøker fra gulv til tak. Faren var bibliotekar og kunne lese 16/17 språk.

Oz, Amos: Hvordan helbrede en fanatiker
Oz, Amos: Hvordan helbrede en fanatiker.

Boken inneholder tre forelesninger som Oz holdt i Tyskland i 2002. Ordet forelesning skremmer kan hende noen, men forfatteren bruker lite fremmedord. Hva mener så Oz betegner en fanatiker? «Fanatikeren er mer interessert i deg enn i seg selv», sier han. For din egen skyld, vil fanatikeren tvinge deg til å mene det samme som han, fordi det er til ditt eget beste. Vil du ikke forandres, vil han drepe deg fordi det også er til ditt eget beste.

Botemiddelet mot fanatisme finner Oz i fantasien, i den kraft som finnes i litteraturen. I det å kunne ”forestille seg den andre”, i det å leve seg inn i andres liv, i empatien.

Om kampen mellom israelske jøder og palestinske arabere mener han at de begge har rett. Han sier løsningen ligger i det verste ordet en fanatiker vet, i ordet kompromiss. Ved å kompromisse må begge parter ta og gi, ingen blir helt fornøyd, men det blir heller ingen krig.

Dette er en liten bok i antall sider (139 minisider). En bok til å bli klokere, mer nyansert og glad av. For som Oz sier: ”Kompromiss er essensen av livet”. Noe han mener å vite mye om etter 40.års ekteskapsliv.

Betegnelsen vismann er ord jeg er forsiktig med å bruke , men jeg vil bruke det om denne forfatteren.

Gunhild Gjevjon

Gunhild GjevjonGunhild Gjevjon
Gunhild Gjevjon
Bibliotekar, førskolelærer, mor og bestemor. Idemessig platform: Troen på kjærlighetens kraft og den frie ytring. Mål: Redelige og ryddige forhold i Nesoddpolitikken.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: