Du er her
Hjem > Bøker > Pepetela (psevdonym for Artur Pestana). Den gamle skilpadden.

Pepetela (psevdonym for Artur Pestana). Den gamle skilpadden.

Dette innlegg er eldre enn 5 år og kan være utdatert.

Handlingen i denne praktfulle romanen er lagt til Angola under borgerkrigen etter frigjøringen fra Portugal i november 1975. I en liten landsby bor Ulume ( betyr mann på et av språkene i Angola), og hans kone Muari.

Pepetela (psevdonym for Artur Pestana). Den gamle skilpadden. Oslo 2003. 137 s.
Pepetela (psevdonym for Artur Pestana). Den gamle skilpadden. Oslo 2003. 137 s.

Vi møter også den unge kvinnen Munakazi. Ulume opplever et syn om henne under et voldsomt bombeangrep. Han mener at han blir bedt om å gifte seg med henne – ta henne som kone nummer to. Ekteparets to voksne sønner har havnet på hver sin side i borgerkrigen. Landsby bøndene kommer i en håpløs klemme mellom partene i borgerkrigen, og lider like mye gjennom overgrepene fra begge sider – det er ingen forskjell på ”våre” og ”fienden”.

Pepetela skildrer borgerkrigens absurditet og grusomhet, og kollisjonen mellom den gamle kulturen og den nye. Språket er presist og vakkert – dette er en stor bok på få sider. Og ikke la deg skremme av emnet, vær så snill!

Forfatteren er født i 1941 i Angola av portugisiske foreldre. Han dro til Portugal for ingeniørstudier i 1958, men reiste i 1962 til Frankrike, formodentlig som så mange andre unge portugisiske menn i den perioden – for å unngå å tjenestegjøre i den portugisiske hæren under kolonikrigen i Afrika.

Han var også en periode i Algerie, og studerte etter hvert sosiologi. Seinere på sekstitallet dro han tilbake til Angola som geriljasoldat. Han var med i den første MPLA-delegasjonen som fløy inn i Angola mot slutten av frigjøringskrigen, og var en periode kulturminister. Han har vært professor i sosiologi ved universitetet i Luanda, og har utgitt en rekke bøker.

Inger Andersen

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: