Du er her
Hjem > Bøker > Anils gjenferd av Michael Ondaatje, 2001

Anils gjenferd av Michael Ondaatje, 2001

Dette innlegg er eldre enn 5 år og kan være utdatert.

BÅDE MØRK OG VAKKER

Forfatteren er født i 1943 på Sri Lanka av indisk/nederlanske foreldre, og kom til England som 11-åring. Han er nå canadisk statsborger, og bor i Toronto, har undervist og drevet forlagsvirksomhet.

Anils gjenferd av Michael Ondaatje.
Anils gjenferd av Michael Ondaatje.

Michael Ondaatjes Anils gjenferd er enklere å lese enn hans roman «Den engelske pasient», som kom åtte år tidligere, mottok Bookerprisen og ble filmet. Men også denne er litt fortellerteknisk komplisert, med sprang i tid og synspunkt. En kritiker sier Ondaatje her viser oss et mørklagt rom ved hjelp av et stearinlys.

Handlingen er lagt til Sri Lanka i første del av 1990-åra. Hovedpersonen Anil Tissera, en 33 år gammel kvinnelig rettsmedisiner, kommer tilbake til sitt gamle hjemland etter 15 år i England og USA. Hun har arbeidet for en internasjonal menneskerettighetskommisjon ved flere såkalte «killing fields», og har nå returnert for å gjøre en innsats også her. Hun skal i samarbeid med den srilankesiske arkeologen Sarath forsøke å finne bevis for hvem som står bak i alle fall noen av de mange mordene på sivilbefolkningen.

Gamle historiske gravplasser er ofte blitt brukt for å skjule «nye» lik.

Ingen er noensinne blitt dømt ved en domstol, og derfor blir det viktig for Anil at i det minste én drept «finner sin morder». Vi møter også broren til Sarath, legen Gamini, den gamle arkeologen Palipana og kunstneren Ananda som skal hjelpe til gjennomå modellere ansiktstrekk på de nakne hodeskallene.
Det er grusomme detaljer, ja, men også vakre skildringer. Og språket er en ren nytelse.

Inger Andersen

 

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: