Du er her
Hjem > Forsiden > Kommunereformen: Hva skjer i Follo?

Kommunereformen: Hva skjer i Follo?

Dette innlegg er eldre enn 5 år og kan være utdatert.

Det kan være forvirrende å følge med på hva som foregår i det politiske miljøet i Follokommunene. 11. mars var det en pressekonferanse der ordførerne i Oppegård, Ski, Ås og Enebakk konkluderte med at avtaleforhandlinger dem i mellom ikke hadde ført fram. Samme dag legger Åsordfører Ola Nordal (Ap) ut en lang Facebookmelding med en rekke argumenter mot sammenslåing, og konkluderer med at hans anbefaling er å si nei. Enebakk sier noe av det samme. Men Oppegård vil ikke gi seg, og Høyreordfører Thomas Sjøvold sender allerede 14. mars ut et brev til de samme kommunene + Nesodden og Frogn om å fortsette prosessen.

6. april, møttes disse fire samt Frogn. (Nesodden deltok ikke, og har i formannskapsmøte 13.4. vedtatt å ikke delta i slike møter/forhandlinger før kommunestyremøte 4. mai, som skal avgjøre veien videre). I møtet 6.4. ble det gjennomgått status i de fem kommunene:

Kommunestyret i Enebakk har vedtatt (4/4) å delta videre, og skal gjennomføre folkeavstemning.
Ås skal ha møte i formannskapet samme kveld. (Her ble det flertall for å gå videre med prosessen). Det blir folkeavstemning 12. juni.
Ski skal behandle spørsmålet om å gå videre i kommunestyremøte 13.4. (Her ble det vedtatt mot 8 stemmer fra MDG, Rødt, SP, SV + 1 fra AP å gå videre med prosessen). Eventuell folkeavstemning blir 12. juni.
Oppegård er motoren i å få i gang intensjonsavtale. De vil ikke avholde folkeavstemning.
Frogn har avslått invitasjonen fra Oppegård, men har i stedet invitert Nesodden og Ås til samtaler. (Nesodden formannskap avslo invitasjonen fra Frogn enstemmig 13.4.)

Arbeiderpartiets medlemsmøte i Ås i forrige uke vedtok at de vil anbefale sine innbyggere å stemme Nei til kommunesammenslåing.

Oppegård, Ski, Ås og Frogn skal møtes til forhandlinger om intensjonsavtale 25. og 26. april samt 2. og 3. mai. Etter at forhandlingene ikke kom fram til noe 11. mars, spørs det hvor mye lenger de kommer etter dette. Det er tross alt en reform som vil ha svært vidtrekkende konsekvenser for framtidig utvikling av de områdene vi bor i, og som krever adskilling mer seriøs behandling enn de heseblesende møtene som har vært ført på kryss og tvers de siste ukene.

Arbeiderpartigrupper sier nei

Arbeiderpartiets medlemsmøte i Ås i forrige uke vedtok at de vil anbefale sine innbyggere å stemme Nei til kommunesammenslåing. ”Ås Arbeiderparti har så langt konkludert med at Ås kommune, som nok en gang er rangert blant de ti beste kommunene i landet å bo i, er best tjent med å fortsette som egen kommune, og at kommunen også i fremtiden vil kunne yte gode tjenester til sine innbyggere,” heter det i en uttalelse fra møtet.

Nesodden Arbeiderparti er ikke like klare som Ås. Men på et medlemsmøte 5.4. ble det enstemmig vedtatt en uttalelse der det bl.a. står: ”Vi ser også behov for at kommuner slår seg sammen, men det må være fordi befolkningen ser seg tjent med det og ikke etter press fra Regjeringen… Så langt i debatten ser ikke Nesodden Arbeiderparti de gode argumentene som skulle bringe Nesodden kommune inn i en sammenslåing med andre kommuner.”

Et interessant spørsmål til slutt er hvorvidt Arbeiderpartiet vil ende opp med å holde fast ved sine nei til sammenslåinger. Eller om dette i større grad er et behov for å la Regjeringen ta støyten for noe som kan se ut til å bli et mageplask for å påtvinge kommunene noe de fleste ikke ønsker.

-reier

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: