Du er her
Hjem > Forsiden > Nesodden stopper Follo Rens nedlegging av Teigen

Nesodden stopper Follo Rens nedlegging av Teigen

Dette innlegg er eldre enn 5 år og kan være utdatert.

Flertallet av eierkommunene kan ikke gå i mot én eierkommune. Follo Ren IKS skal være et samarbeid. Styrets forslag om nedleggelse av Teigen samsvarer ikke med selskapets strategi.

Nesoddens ordfører Nina Sandberg som også er leder av representantskapet i Follo Ren InterKommunale Selskap (IKS), forteller at Follo Ren er et samarbeidsprosjekt og at et flertall av eierkommunene ikke kan kjøre over én part. Et veto stopper forslaget på lik linje med da Follo Ren IKS planla det høyteknologiske gjenvinningsanlegget Kretsløp Follo. Det ble som kjent skrinlagt i 2014, fordi to av eierkommunene i Follo Ren IKS ikke støttet realiseringen

Nina Sandberg forteller videre at selskapet i fjor vedtok ny strategi hvor viktigste mål er å innføre en ny bærekraftig renovasjonsløsning for husstander og gjenvinningsstasjoner. Det er eniget om å stå sammen for et grønnere Follo. Hun mener det aktuelle forslaget vil kunne innebære mer forsøpling og at det ikke er i overenstemmesle med grønn og bærekraftig strategi.

Follo Ren IKS har foreslått å legge ned Teigen gjenvinningsstasjon og erstatte tilbudet på Nesodden med mobile gjenvinningsstasjoner, som det viser seg, bare skal ta i mot 1 kubikkmeter avfall fra hver bruker om gangen.

Videre saksgang

Sandberg forteller at saken nå skal behandles i rådmannskollegiet som vil måtte utarbeide en alternativ løsning. Styrets forslag ble drøftet i Nesodden formannskap 13. april. Formannskapet avviste styrets foreliggende forslag om nedleggelse av Teigen gjenvinningsstasjon. Saken ble ikke drøftet i kommunestyret 20. april da første behandlingsinstans er rådmannskollegiet.

Styrets forslag et tilbakeskritt for Nesodden

Det ble for snart to uker siden kjent at styret i Follo Ren IKS har foreslått å legge ned Teigen gjenvinningsstasjon og erstatte tilbudet på Nesodden med mobile gjenvinningsstasjoner, som det viser seg, bare skal ta i mot 1 kubikkmeter avfall fra hver bruker om gangen. Dette kommer fram i Sandbergs leserbrev i Amta og i samtale med Nesoddposten. Styrets forslag innebærer at innbyggere, foreninger og næringsdrivende får lengre og vanskeligere reiseavstand til permanent gjenvinningsstasjon. Forslaget innebærer også begrensning ved at det maks skal kunne leveres 1 kubikkmeter avfall pr besøk i den mobile gjenvinningsstasjonen.

Maks mengde på 1 kubikk er en begrensning som kan føre til en profesjonalisering av avfallshåndteringen og inndirekte av all annen aktivitet som har behov for avfallslevering. Maksmengde 1 kubikk gjør det unødvendig vanskelig for mindre næringsdrivende og foreninger og kan være en ekstra hindring som gjør yrkesutøvelse og frivillige aktiviteter vanskeligere. Nesoddposten har skrevet om dette tidligere, se: http://www.nesoddposten.no/styret-i-follo-ren-iks-foreslar-sentral-gjenvinningsstasjon-i-follo/

Næringsdrivende

Da skrev Nesoddposten at næringsdrivende ikke kunne levere avfall. Kommunikasjonsansvarlig i Follo Ren IKS, Pia Løseth, har i ettertid kommet med en rettelse til dette og forteller at små næringsdrivende kan levere. Nesoddposten har bedt om kommentar på maksmengde 1 kubikk, men ikke mottatt svar da dette legges til publisering torsdag kveld. Vår kommentar foreløpig er at 1 kubikk avfall er så liten mengde at det i praksis betyr at de fleste næringsdrivende ikke kan levere. Noen næringer er små, men de fleste er ikke så små. de skal jo leve av det….

Nesoddens innbyggere og andre har et servicevennlig, profesjonelt og lokalt tilbud som fungerer. Det har utviklet seg over tid i takt med behov fra lokalbefolkning og næringsliv og i takt med nye lover og forskrifter. Utvikling etter behov er den beste forutsetning for en velfungerende tjeneste. Å erstatte Teigen gjenvinningsstasjon med en dårligere løsning er bakstreversk. Da bør regionens renovasjonsutviklere og lokale aktører heller tenke på egne lokale initiativ og løsninger. Og det er vel ikke meningen, Follo Ren IKS? Vi på Nesodden venter i spenning på bedre forslag.

Inger Johanne Norberg

 

Inger Johanne NorbergInger Johanne Norberg
Inger Johanne Norberg
Alle mennesker skal ha mulighet til å påvirke eget liv og omgivelser på en positiv måte. Mange innbyggere føler at de ikke har muligheter for innflytelse og medvirkning fordi “Det nytter ikke allikevel”. Innbyggerne er imidlertid den største ressurs og besitter omfattende kunnskap om lokalsamfunnet og om seg selv. For å kunne oppnå innflytelse og medvirkning er informasjon og kunnskap nødvendig. NesoddPosten vil være et middel til at innbyggere skal få bedre kunnskap og aktuell informasjon om viktige beslutninger på Nesodden. NesoddPosten vil også være et middel til at innbyggerne skal påvirke, oppnå innflytelse og medvirke i utviklingen av lokalsamfunnet og eget liv.

2 thoughts on “Nesodden stopper Follo Rens nedlegging av Teigen

 1. For oss som bor på Nesodden og har hage er Teigen helt nødvendig. Jeg komposterer det jeg kan men har behov for Teigen minst en gang I måneden I sommermånedene. Å kjøre hageavfall til et sentralt punkt er absolutt nødvendig.

  Fra Nesoddtangen til Vinterbro er ganske langt unna, for ikke å snakke om den elendige FV 156 ned til Vinterbro. Folk med stappfulle tilhengere, som jeg ser på lørdager på vei til Teigen, kan være en fare for andre bilister. Ofte mister man en del fra tilhengeren på vei til gjenvinningsstasjonen. FV 156 er allerede en mye trafikkert og krevende vei å kjøre og kan bli farligere pga det. Jeg kjører den på hverdager til jobb på Ås. Med den minste gjenstand liggende i veien får man med engang problemer.

  Det trenges enkle og lett tilgjenglige løsninger for å få folk til å bruke gjenvinningsstasjoner. Ellers blir avfall dumpet langs veikanten og i skogen. Det vet vi jo alle. På Skoklefall parkeringsplass etterlates ting som burde blitt levert på gjenvinningsstasjonen. Jeg savner papir containere som vi hadde der. Nå etterlates avfallsposer med papir og mye annet rart.

  Hvis et argument for å stenge Teigen er at det ikke er nok kunder da bør den holdes åpnet kun i helgene, f.eks. lørdag fra 10-15 og søndag fra 12-15. Da er det mest bruk for. For øvrig var det lang kø ved inngangen på fredag.

  Jeg støtter ordføreren I kampen for å holde Teigen åpen. Flere bør gi sin mening om at Teigen må fortsette, I allefall for hageavfall.

  Joanna Boddens-Hosang

  1. Hei Joanna Boddens-Hosang.
   Takk for kommentar på artikkel. Jeg er helt enig med deg, vi må støtte opp om Teigen som er viktig for private og næringsdrivende på Nesodden. Jeg håper alle støtter ordførers, og alles, kamp for å beholde Teigen.
   Du peker på mange tilleggsproblemstillinger vedrørende Folloe Ren i din kommentar og det er viktig at folk og næring kommer på banen for å få et funksjonelt renovasjonssystem. Jeg tar med meg kommentarene dine i tankene hvis det blir flere artikler om Follo Ren. Du er også hjertelig velkommen til å skrive leserinnlegg, som kanskje sees av fler.
   Beste hilsen Inger Johanne Norberg

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: