Du er her
Hjem > Leserinnlegg > SVs standpunkt er krystallklart: Ja til Nesodden som fortsatt egen kommune!

SVs standpunkt er krystallklart: Ja til Nesodden som fortsatt egen kommune!

Dette innlegg er eldre enn 5 år og kan være utdatert.

Spørsmålet om å slå Nesodden sammen med andre kommuner – Follo, Oslo eller hva det måtte være – avgjøres i kommunestyret i mai. Regjeringen vil ha mange sammenslåinger, og kommunene er tvunget til et omfattende utredningsarbeid. Ikke minst er målet færre og mye større kommuner omkring Oslo.

For oss i SV er dette den aller viktigste saken for Nesodden, og vårt standpunkt er krystallklart: Vi sier nei til sammenslåing, og ja til Nesodden som fortsatt egen kommune!

Sammenslåing er ikke svaret på de oppgavene og utfordringene vi har som kommune nå. Det vil koste mye, ta lang tid og ta oppmerksomheten vekk fra det som virkelig er viktig – å ta vare på og utvikle Nesodden videre. Men fremfor alt vil det garantert skape mer byråkrati, mindre innflytelse for befolkningen og mer sentralisering.

Slik saken står nå, skal vi velge mellom Oslo eller Follo. Vi kan jo tenke oss hvor mye politikere fra Ski og Kolbotn – eller Majorstua og Grorud – vil bry seg om brøytingen av velveiene, kjøkkenet på Nesoddtunet, Tangen brygge, båt til Fagerstrand, Nesoddmarka, elevtallet på Jaer eller de grønne lungene ved Blåbærstien, på Berger og andre steder. Spørsmål som er viktige for oss på Nesodden vil være uinteressante og uviktige, sett fra Oslo eller rådhuset i Ski.


Erfaringene fra kommunesammenslåinger i andre land er mer byråkratstyre og mindre demokratisk innflytelse. Skoler, bibliotek og andre tilbud i de tidligere kommunene blir lagt ned, og byråkratiet vokser. I SV ønsker vi ikke en slik utvikling!

I SV mener vi at vi er best tjent med nære politikere. Noe av styrken og smidigheten i våre norske kommuner ligger i at de folkevalgte ikke er karrierepolitikere med lojalitet oppover, til partiapparatene og «systemet», men først og fremst ser seg som tillitsvalgte for innbyggerne. Slik har de legitimitet og tillit, og kan best løse lokalsamfunnets utfordringer. Dette er en stor verdi for hele vårt demokratiske system.

Med snart 20.000 innbyggere er Nesodden stor nok, også med statsråd Sanners kriterier. Men da får vi høre at vi må slå oss sammen for å få samordning rundt Oslo, og fordi så mange nesoddinger jobber der. Men de krysser jo kommunegrensen problemfritt hver eneste dag! I SV har vi ingen tro på at noen få rivaliserende storkommuner rundt Oslo vil være bedre til å løse oppgavene. Tvert i mot kan det gi mer oppsplitting.

Vi har nylig sett resultatene av kommunens innbyggerundersøkelse. Av de som har gjort seg opp en mening er det et svært solid flertall mot sammenslåing. I SV er vi ikke overrasket; det stemmer med det vi om lokalsamfunnet vårt. Mer overraskende er det at tilhengerne av Nesodden som egen kommune fremdeles er så mange, til tross for å ha blitt tutet ørene fulle med at det skal være så tvingende nødvendig med større kommuner – som svar på nesten enhver utfordring de måtte ha, og uansett hvor store eller små de er fra før. Vi tolker det slik at nesoddingene kan tenke selv, og ikke lar seg belære av et regjeringslojalt «ekspertutvalg» som forteller dem hva de er best tjent med, men som de ikke helt skjønner selv.

I det siste har de virkelig tunge kommuneforskerne våre gått ut med sterk kritikk av disse «ekspertene». Harald Baldersheim, som er professor ved universitetet i Oslo og kommune-forskningens «grand old man», er klar i sin karakteristikk:

«Utvalget gjorde sitt beste for å få fram hvor dårlig det står til i små kommuner. Det lyktes de likevel dårlig med å dokumentere. Dette er et bestillingsverk fra regjeringen, med selektiv bruk av data og en argumentasjon fra bakvendtland.» «Ikke rart velgerne er skeptiske», sier Baldersheim – «i den grad de får slippe til gjennom folkeavstemninger.»

Da vi gikk til valg i høst, ga vi velgerne to løfter: Vi vil stemme for å beholde Nesodden som egen kommune. Men vi lovte også å gå inn for at befolkingen selv får avgjøre dette gjennom folkeavstemning. Ble det da flertall for sammenslåing, ville vi bøye oss for det. Men en slik folkeavstemning ville flertallet – Ap, Frp, Høyre, MdG og Venstre – ikke ha. Vi fikk bare støtte fra KrF og Rødt.

Dermed står vårt standpunkt fast: I kommunestyret den 4. mai stemmer SV for at Nesodden fortsatt skal være en selvstendig kommune!

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: