Du er her
Hjem > Aktuelt > Sats på leserne!

Sats på leserne!

Dette innlegg er eldre enn 5 år og kan være utdatert.

Jeg har i mange år fulgt den britiske avisa The Guardian på nett. Den var et slags venstre-alternativ med seriøs og troverdig dekning på mange områder. Men de siste åra har den dessverre beveget seg i samme retning som BBC, til å bli et sentrumsliberalt organ for det politiske Vesten.

I tillegg er nå Guardian i ferd med å ta livet av seg sjøl, fordi redaksjonen ikke lenger vil ha leserkommentarer. Det som har gjort avisa særskilt lesverdig er avisas «Comment is Free» (CiF)-funksjon, hvor lesere verden over temmelig fritt har kunnet diskutere dens oppslag. Litt sensur har det vært, og man har for eksempel måttet gå på gummisåler når det gjaldt kritikk av sionismen og dens sterke lobbyer i Vest-Europa. Men for det meste har det vært ganske fritt. Og kommentarer med rein sjikane har blitt effektivt filtrert ut. Mange av leserkommentarene er lesverdige og informative, og noen ganger mye bedre enn det redaksjonelle stoffet som kommentaren er skrevet til. De beste kommentarene bringer ofte lenker til alternative kilder. Og brukergrensenittet har vært veldig bra, med muligheter til å sitere andre, formatering av skrift, og altså innlegging av lenker. Det er for meg ingen tvil om at det er CiF som gjennom de siste åra har gitt Guardian mange lesere på nett. Folk fra hele verden kan enkelt melde seg på. Jeg har deltatt der sjøl i flere år.

Men nå er de i ferd med å stenge muligheten for å kommentere på stadig flere av oppslagene. Det kan kanskje skyldes at de har fått masse og velskrevet pepper på CiF  for

– dekninga av Ukraina (helt i takt med det Vestlige Manuset),
– Syria (samme),
– Julian Assange som sitter på tredje året i Ecuadors ambassade fordi han frykter utlevering til USA hvis han forlater den (etter at Guardian slo seg opp på Wikeleaks-stoffet og fikk priser for det til tross for at de fikk materialet servert på et fat, har de gått over til å personangripe Assange som «narsissist» og «stort ego»),
– Corbyn (personangrep mot mannen og støtte til Labour-høyresidas kamp mot ham),
– Skottland-avstemning (veldig skeiv dekning mot skotsk sjølstendighet, det var som å lese JA-avisene under den norske EU-striden i 1994).

Innstrammingene på CiF er sannsynligvis en beslutning tatt av avisas styre og redaktør på mer eller mindre kaldt geopolitisk grunnlag: Mange av leserkommentarene svekker jo avisas nyere rolle som kriger for Vestens Liberale Verdier, EU og Israels Eksistens. Slik kan man ikke ha noe av!

CiF er ikke stoppa, men de viktigste artiklene er nå ikke åpne for leserkommentarer. Nå gjenstår for det meste bare mulighet til å kommentere middelklasse-livsstils-stoff og kultur-kjendiseri — det er jo harmløst.

Avisa sagermed dette over greina de sitter på — det unike og enorme omfang av leserkommentarer de har hatt. Under Corbyn- og Skottland-stridene hadde de noen ganger nærmere 10.000 kommentarer under en artikkel!

I Norge snakker mange mediefolk og akademikere foraktfullt om «trollene», som om det ikke finnes mange gode kommentarer. Og ordet «kommentarfeltene» har fått en negativ klang i slike kretser. For egen del har jeg drevet debattfora på nett i 20 år, de siste fem via Facebook — ikke fordi jeg er glad i Zuckerbergs imperium, men det er der folk er. Med 4350 påmeldte begynner dette å få en viss tyngde. Vårt Land har «verdidebatt» hvor det er flere gode skribenter. Det ligger et fortsatt uforløst potensial her for flere norske aviser. Men da må flere redaktører se det positive ved å invitere inn leserne til seriøs debatt på nett under deres paraply. Hint, hint.

Trond Andresen

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: