Du er her
Hjem > Bøker > Andrzejewski, Jerzy. Den gylne reven. 134 s. Pax 1967. Oversatt av Arvid Haslerud

Andrzejewski, Jerzy. Den gylne reven. 134 s. Pax 1967. Oversatt av Arvid Haslerud

Dette innlegg er eldre enn 5 år og kan være utdatert.

Boka inneholder fem noveller, lettleste, med særpreg og vel verdt å bruke litt tid på. I tittelnovellen møter vi en liten gutt som en dag han er alene hjemme, får besøk av en vakker,

Andrzejewski, Jerzy
Andrzejewski, Jerzy

gyllen rev. Denne reven legger seg til å hvile i klesskapet i rommet som gutten deler med sin eldre bror. Novellen ”Tøflene” er en underfundig historie om en mann som på ferie må kjøpe seg noe lettere å ha på beina.

Forfatteren er polsk (1909-1983), og er mest kjent for romanen Aske og diamant. Han deltok i polsk motstandsbevegelse under 2.verdenskrig, og hadde også tilknytning til den polske eksilregjeringen. Etter krigen meldte han seg inn i kommunistpartiet i 1950, og var også parlamentsmedlem en periode på femtitallet. Han redigerte flere kulturtidsskrift, men ble etter hvert mer kritisk til regimet. I 1957, to år før denne boka kom ut, meldte han seg ut av partiet i protest mot den stadig strengere sensuren.

I dette tilfellet er det svært nyttig å vite litt om forfatteren, fordi det gir oss et perspektiv på historiene i boka vi ellers kanskje ikke hadde fått.

Vil du vite mere om forfatteren og hans produksjon, kan du kikke på følgende nettsted:

http://www.kirjast.sci.fi/andrzeje.htm

Inger Andersen

 

Gunhild GjevjonGunhild Gjevjon
Gunhild Gjevjon
Bibliotekar, førskolelærer, mor og bestemor. Idemessig platform: Troen på kjærlighetens kraft og den frie ytring. Mål: Redelige og ryddige forhold i Nesoddpolitikken.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: