Du er her
Hjem > Bøker > Andrzejewski, Jerzy. Den gylne reven. 134 s. Pax 1967. Oversatt av Arvid Haslerud

Andrzejewski, Jerzy. Den gylne reven. 134 s. Pax 1967. Oversatt av Arvid Haslerud

Boka inneholder fem noveller, lettleste, med særpreg og vel verdt å bruke litt tid på. I tittelnovellen møter vi en liten gutt som en dag han er alene hjemme, får besøk av en vakker,

Andrzejewski, Jerzy
Andrzejewski, Jerzy

gyllen rev. Denne reven legger seg til å hvile i klesskapet i rommet som gutten deler med sin eldre bror. Novellen ”Tøflene” er en underfundig historie om en mann som på ferie må kjøpe seg noe lettere å ha på beina.

Forfatteren er polsk (1909-1983), og er mest kjent for romanen Aske og diamant. Han deltok i polsk motstandsbevegelse under 2.verdenskrig, og hadde også tilknytning til den polske eksilregjeringen. Etter krigen meldte han seg inn i kommunistpartiet i 1950, og var også parlamentsmedlem en periode på femtitallet. Han redigerte flere kulturtidsskrift, men ble etter hvert mer kritisk til regimet. I 1957, to år før denne boka kom ut, meldte han seg ut av partiet i protest mot den stadig strengere sensuren.

I dette tilfellet er det svært nyttig å vite litt om forfatteren, fordi det gir oss et perspektiv på historiene i boka vi ellers kanskje ikke hadde fått.

Vil du vite mere om forfatteren og hans produksjon, kan du kikke på følgende nettsted:

http://www.kirjast.sci.fi/andrzeje.htm

Inger Andersen

 

Gunhild Gjevjon
Gunhild Gjevjon
Bibliotekar, førskolelærer, mor og bestemor. Idemessig platform: Troen på kjærlighetens kraft og den frie ytring. Mål: Redelige og ryddige forhold i Nesoddpolitikken.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: