Du er her
Hjem > Hovedoppslag > Ressurskaféen er tildelt Ildsjelprisen 2016

Ressurskaféen er tildelt Ildsjelprisen 2016

Ressurskaféen ved ildsjel Astrid Johansen mottar Ildsjelprisen av en ildsjel i Rødt, Rønnaug Stensrud. Bak fra venstre sees noen av de andre nominerte.
Dette innlegg er eldre enn 5 år og kan være utdatert.
Da Rødt delte ut Ildsjelprisen for fjerde gang 1. mai gikk den til en gruppe ildsjeler i utvikling. Ressurskaféen startet som en møteplass med kafé og mat for alle som har lyst. Ressurskaféen gjør det mulig for alle å spise ute og sammen med andre, uavhengig av økonomi. 
Tittelbilde: Ressurskaféen ved ildsjel Astrid Johansen mottar Ildsjelprisen av en ildsjel i Rødt, Rønnaug Stensrud. Bak fra venstre sees noen av de andre nominerte.

Rødt skriver i sin begrunnelse for kåringen av årets ildsjelvinner:

«Tanken om å skape et åpent tilbud hvor folk med dårlig råd kan komme og spise, oppsto blant en gjeng med tilhørighet til Nesoddtangen gård. Man var inspirert av Gatejuristen og Fattighuset i Oslo.

Dette har utviklet seg til Ressurskafeen, som med flat struktur bygger opp et lavterskeltilbud som er helt unikt.

Primus motor Camilla Schaaning bruker sosiale medier, og gruppen har etablert et tilbud med gratis mat og gjenbruk av klær på Skoklefall gård, med oppmøte på over 100 mennesker hver gang.

Årets ildsjelpris går Camilla Schaanning og gjengen som arrangerer månedlige kafetreff med gratis mat og gjenbruk av klær på Skoklefald gård. Tilbudet er unikt i sitt slag

Hvorfor Ressurskaféen?

Ressurskaféen har flat struktur, tar felles avgjørelser og ingen er mer viktig enn andre, sier de. Men noen har jo fått idéen og hvorfor oppsto den? Nesoddposten spør én av initiativtakerne, Sigmund Aria Espedal, som forteller at det oppsto et ønske om å lage en sjølstyrt kafé med gratis mat.

«- Mange på Nesodden sliter økonomisk og faller utenfor. Å gå ut å spise koster penger og vi ønsket å lage en sosial møteplass uten at folk må tenke på om man har råd. Idéen oppsto i miljøet på Nesoddtangen gård.»

Flere fra miljøet rundt Ressurskaféen hadde møtt opp på 1. mai-arrangementet på Tangenten og Camilla Schaaning som jobber med barnevern i Oslo, forteller at hun ville bidra til å skape et sted for alle på Nesodden og hun er i tillegg opptatt av barnefattigdom. Interessen for gjenbruk av hensyn til miljøet har vært der lenge. Interessen fikk et kick da hun oppdaget at ting som ikke blir solgt på loppemarked, ofte kastes rett i søpla. Når hun hørte om interessen for Ressurskafé promoterte hun idéen på sosiale medier.

Kristin Bryhni forteller at hun deltar i arbeidet med Ressurskaféen fordi hun likte tanken og idéen, og «noe skal man jo holde på med og jeg likte tanken om å skape et sted med trivsel.» 

Ole Christian Eklund forteller at han er aktiv i Ressurskaféen som følge av et behov for å være en del av god sak og når han kom over idéen på facebook meldte han seg på. Han mener at møteplasser for mennesker som har behov er viktige. Ressurskaféen er et sted hvor alle har, og alle får, ressurser. Alt arbeid er basert på frivillighet og de mottar enkel sponsorstøtte i form av mat fra Café Nordby og fra enkelte butikker.

Hva har skjedd i regi av Ressurskaféen så langt?

Sigmund Aria Espedal forteller at han håper Ressurskaféen på sikt vil synliggjøre fattigdom som finnes på Nesodden og at den kan bidra til å være et uttryk for deling på sikt.

De norminerte til Ildsjelprisen.
De norminerte til Ildsjelprisen.

Kristin Bryhni forteller at de har arrangert noen kaféer og at det kommer over hundre mennesker i alle aldre hver gang. Og de trives. Ressurskaféen holder til på Skoklefall ungdomsklubb i det hvite, fine huset. Neste gang det arrangeres Ressurskafé er 5. juni mellom kl. 12.00 og 16.00. Effekten hittil er at kaféen har bidratt med mye trivsel.

Ole Christian Eklund forteller at det hittil har vært mange gjester som har laget retter fra sine hjemland. Ole Christian utdyper  «-Fokus er på det faktum at både vi, som frivillige, og våre gjester, bidrar til at kafeen blir det den er ment som. Hva bidraget er er ikke viktig. Bare det å dele sin tid med andre er en viktig ressurs. Derfor er begrepet ressurs en hovedfaktor. Alle har en ressurs å dele.»

Ressurskaféen er på vei. Alle kan bidra med sine ressurser og da kan ikke veien bestemmes på forhånd. Veien blir til mens man går. Sammen. Ildsjelprisen består av diplom og 2500 kroner. Astrid Johansen som mottok prisen på vegne av Ressurskaféen forteller at prispengene skal brukes til arrangement for barna i familiene som bruker Ressurskaféen.

Nominerte kandidater

Fredsbevegelsen på Nesodden, Rødt og SV samlet rundt 400 mennesker til sitt årlige 1. mai-arrangement på Tangenten. Det var et allsidig og godt program med politikk, kultur, helstekt lam og alt som hører med av barneleker, loddtrekning og lettere mat. Mange kom innom bare for den berømmelige lammemiddagen sin skyld.

Og noen kom for å høre resultatet av nominasjonen til Ildsjelprisen. I år var de nominerte, i alfabetisk rekkefølge:

Bjørn Askautrud. Bjørn Askautrud i Teknisk etat, Park og Idrett, er nominert for sin innsats for å tilrettelegge så vi alle kan bruke idrettshaller og baner, badestrender og skiløyper.

Marianne Heltzen er nominert for å lære Nesoddens befolkning lidenskap for ridning.

Personalet ved kjøkkenet på Nesoddtunet. Rune Langvad, Maren Lundeby Aunet, Mona Kristensen, Robert Etting. Kjøkkenpersonalet er nominert fordi de gikk på barrikadene for å forsvare kjøkkenet når et politisk flertall ville gjøre dem om til et oppvarmingskjøkken.

Pål Moe er nominert for sin innsats for å bevare Oslofjorden som økosystem og matfat for fremtidige generasjoner.

ildsjel 2016 diplomet.
Ildsjel 2016 diplomet.

Ressurskafeen ved Camilla Schaaning med flere. Årets ildsjelpris går til Camilla Schaanning og gjengen som arrangerer månedlige kafetreff med gratis mat og gjenbruk av klær på Skoklefald gård. Tilbudet er unikt i sitt slag.

Tangenfestivalen ved Hanne Sigurdsson og Asbjørn Mo. Tangnfestivalen har 10 års jubileum i år, og er nominert for sin dugnadsånd mellom elever, foreldre og ansatte på skolen.

Turnifsen ved Per Herman Krøger og Stein Turtumøygard. Turnifsen er nominert for 46 år med friskliv, forebyggende helsearbeid og folkesport gjennom turorientering i Nesoddmarka.

Alle kan nominere «sin» ildsjel til Rødt’s ildsjelpris. I år ønsker vi Ressurskaféen og alle de andre lykke til med fortsatt godt arbeid, og vi venter spent på hvem som blir nominert til 2017.

Inger Johanne Norberg

Inger Johanne NorbergInger Johanne Norberg
Inger Johanne Norberg
Alle mennesker skal ha mulighet til å påvirke eget liv og omgivelser på en positiv måte. Mange innbyggere føler at de ikke har muligheter for innflytelse og medvirkning fordi “Det nytter ikke allikevel”. Innbyggerne er imidlertid den største ressurs og besitter omfattende kunnskap om lokalsamfunnet og om seg selv. For å kunne oppnå innflytelse og medvirkning er informasjon og kunnskap nødvendig. NesoddPosten vil være et middel til at innbyggere skal få bedre kunnskap og aktuell informasjon om viktige beslutninger på Nesodden. NesoddPosten vil også være et middel til at innbyggerne skal påvirke, oppnå innflytelse og medvirke i utviklingen av lokalsamfunnet og eget liv.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: