Du er her
Hjem > Bøker > CHANDRA, VIKRAM. RØD JORD OG STRØMMENDE REGN.

CHANDRA, VIKRAM. RØD JORD OG STRØMMENDE REGN.

Dette innlegg er eldre enn 5 år og kan være utdatert.

Dette er en underlig, fascinerende, storslått, rørende, blodig, ubegripelig og rik bok. Den forflytter seg fra India på 1800-tallet til moderne tid, sveiper innom et dickensk London og et moderne USA. Her er levende guddommer, magi, store slag, lidenskap.

CHANDRA, VIKRAM.  RØD JORD OG STRØMMENDE REGN
CHANDRA, VIKRAM. RØD JORD OG STRØMMENDE REGN

Den unge indiske studenten Abhay kommer  tilbake til sitt barndomshjem etter flere års studier i USA. Der skyter han på og sårer en ape med hvitt fjes. Den har i mange år holdt til rundt familiens hjem, og har stadig stjålet mat. Foreldrene til Abhay tar apen inn for å pleie den, og snart viser det seg at den kan språk – og kan kommunisere gjennom å skrive på maskin. Den har vært menneske i et tidligere liv. Nå dukker apeguden Hanuman og dødsrikets hersker Yama opp. Apen, som ikke ønsker å dø, eller rettere sagt, ikke ønsker en ny rekke av gjenfødelser, får ved hjelp av Hanuman til en avtale med Yama: Han må fortelle historier for å utsette døden, og så godt at tilhørerne lar seg fange. Apen, som en gang var dikteren Sanjay, forteller sine historier, og vi får også noen fra Abhays munn. Vi hører om europeiske eventyrere, Ostindiakompaniets soldater, lokale herskeres krigere, vakre kvinner, magi og det endelige tapet av indisk selvstyre under kolonitiden.

Det er en eventyrlig og fargerik bok, som nok krever litt av sin leser. Skulle bare ønske at forlaget hadde spandert en oversikt over persongalleriet (som er stort!), og en liste med ordforklaringer. Boka er på 693 sider, så et par sider fra eller til….

Inger Andersen

 

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: