Du er her
Hjem > Bøker > BARTON, EMILY. Yves Gundrons nedtegnelser

BARTON, EMILY. Yves Gundrons nedtegnelser

Dette innlegg er eldre enn 5 år og kan være utdatert.

I landsbyen Mandragora har bonden Yves Gundron gjort sine nedtegnelser, som tilsynelatende utgis med Ruth Blums kommentarer, og med hennes redigering.

Yves Gundrons nedtegnelser
Emily Barton, Yves Gundrons nedtegnelser.

Mandragora er en liten landsby omgitt av fjell, hvor tiden tydeligvis har stått stille. Folk dyrker sin jord og tilber Gud, frykter vinteren, sykdom og brå død, fritid er et ukjent begrep, og kun Yves’ eldre bror Mandrik har vært utenfor ringen av fjell som omgir dem.

Dette er ingen historie fra middelalderen, ei heller noen antropologisk studie av et ukjent samfunn i en fjern verdensdel – Mandragora befinner seg i Europa (utenfor Skottland?).

Hit finner den unge studenten Ruth Blum veien, med en halv glemt legende om et slikt samfunn som veiviser. Hun har et håp om å fullføre sine antropologi studier ved hjelp av landsbyen. Da har Yves akkurat funnet opp seletøy til hester. Og Mandragora blir aldri det samme mer.

Dette er en utrolig fascinerende bok, tilsynelatende enkelt fortalt. Språket er deilig å lese, i all sin gammelmodige stil, og menneskene vi presenteres for, er til å bli glade i. Her er mange, mange fasetter, finter og underfundigheter, og melankoliens blå tone kan høres.

Dette er Emily Bartons prisbelønte debutroman. Hun er amerikansk, født i 1969. Boka kom ut i USA i 2000, og hun har gitt ut en roman til.

En bok som fortjener mange lesere, og som mange vil ha glede av å lese!

Ingrid Andersen

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: