Du er her
Hjem > Kultur > EKKO - Musikkspalten > Dagens musikk #28

Dagens musikk #28

Dette innlegg er eldre enn 5 år og kan være utdatert.

Og så er endelig Eurovisjonens slagerparade over! Vinneren ble som vi alle vet Ukraina med 534 poeng, låta ‘1944’ sunget av Jamaia, en sanger, komponist og skuespiller, utdannet som operasangerinne. Og som forventet så kom vi ikke engang til finalen med Norges bidrag. Forhåndsopphausingen var nok vanlig norsk, den! Når ‘Nonnebarn’(på Twitter) uttaler: ‘Det er når Agnete ikke får finaleplass, at troa på mennesket minker betraktelig. Europa er i ferd med å gå i oppløsning.’ Jeg tror at det er den norske selvbevisstheten om at vi er best, som har falt fra hverandre. «Mil etter mil», på nytt igjen? Men Jamaias innspill med ‘1944’ blir antagelig diskutert en hel del, spesielt med det politiske budskapet som ligger i teksten. Nonnebarn – du tar feil – Europa har sendt et kraftig signal til enkelte andre nasjoner om hva man mener! «When strangers are coming.. They come to your home – They kill you all and say, We’re not guilty, not guilty.” Selv om dette er Jamaias bestemors opplevelser fra 1944 kunne det like godt ha vært i dag.! Modig gjort, Jamaia! Selv EBU’s ‘general’, Ole Sand uttalte: «You created a moment for Europe tonight. It was something that resonated a long way, and we are proud of you. You got huge support from the juries and the audience tonight. I want to congratulate you and your team.” ‘Nonnebarn’, du tar feil, dette er Grand Prix, der endelig et politisk utsagn tar tak! Her er Jamaia med vinnermelodien, med engelsk teksting.


Ettersom vi nå endelig kan slappe av etter lørdagens TV-begivenhet og ikke gjøre noen ting, la oss gå (igjen) på en jazzkonsert i den lille middelalderbyen Dinkelsbühl i Bayern, der jeg for noen år siden tok opp en helaften i Jazzkeller, med lokale musikere. Dette er slett ikke dårlig – bare lytt!

Og så over til mer ‘jazz’ – en litt spesiell utgave av «Sweet Georgia Mind», med traktor. Kanskje noen har sett dette før, ettersom dette ble født på YouTube 2009. Og gitar og traktor fungerer jo godt sammen!

En av de første platene jeg kjøpte var en 24cm vinyl med Karlheinz Storkhausen. Dette var så sær «musikk» at mine foreldre nærmest ba meg drepe plata og kaste forsterkeren. Men sprø som jeg var allerede den gangen, likte jeg den konkrete musikken som strømmet ut av mitt selvbygde stereoanlegg. EL84 utgangsrør fikk nok å stå i med når ‘Gesang der Jünglinge’ strømmet utover kjellerstua på Ursvik. Her er originalen, slik jeg hørte den i sin tid. Se for dere en krølltopp av en ungdom som likte dette!! Jeg skal ikke plage dere med mer av denne typen innspillinger igjen. Tror jeg, da!

La oss nå endelig more med noe absolutt helt annet, ‘Hællæ fra innante byen – kan du høre mæ’ – dette er en låt – og ja, jeg vil kalle det en låt, fra Østfold. Det er mye rart som finnes utgitt, gitt! Dette er en av de mest spesielle jeg har hørt på lenge. Martin Beier-Olsen lar sin stemme runge utover Nesodden en fredagskveld! I kveld.

 

Tore Svein Olsen

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: