Du er her
Hjem > Leserinnlegg > Nesodden kommunestyre gikk seg bort i tåka

Nesodden kommunestyre gikk seg bort i tåka

Dette innlegg er eldre enn 5 år og kan være utdatert.

Kommunestyret i Nesodden avholdt onsdag 4. mai ekstraordinært kommunestyremøte for å bestemme veivalg i forbindelse med den varslede kommunereformen. Dette var den eneste saken som skulle behandles, og kommunestyret skulle ta stilling til følgende to alternative forslag til vedtak som var lagt frem av rådmannen:

Alternativ 1

1. Kommunestyret vedtar at Nesodden kommune fortsetter som selvstendig kommune. Det er ikke behov for videre drøftelser med nabokommuner om sammenslåinger.
2. Kommunestyret vedtar at folkeavstemning ikke avholdes.

Alternativ 2

1. Kommunestyret vedtar at Nesodden kommune skal gå i forhandlinger med (aktuell/e kommune/r) med sikte på å utarbeide en intensjonsavtale om sammenslåing.
2. Kommunestyret avholder rådgivende folkeavstemning 13. juni (mandag) 2016 fra kl.0900 – kl.2100.
3. Underpunktene 3-9 beskriver detaljer for hvordan folkeavstemningen skulle gjennomføres

Som 1 av 3 tilhørere til kommunestyremøtet som startet kl. 17:15 opplevde jeg følgende:

a) Innledningsvis erklærte representantene for AP, SV, Rødt, Venstre, MDG og Krf at disse partiene var for at Nesodden skulle fortsette å være en selvstendig kommune. Høyre mente at Nesodden måtte slå seg sammen andre kommuner i Follo for å kunne mestre fremtidige kommunale oppgaver, mens Frp forholdt seg tause.
b) Etter denne innledningen var det altså et klart flertall av kommunestyrets representanter som støttet sakskartets Alternativ 1 om Nesodden som selvstendig kommune.
c) Den videre debatten i kommunestyret demonstrerte de forskjellige partienes markeringsbehov, misnøye med sen utsendelse av vedtaksforslag, misnøye med begrenset taletid etc.
d) Aftenens «højdare» kom da ordføreren forkynte at AP likevel kom til å gå inn for Alternativ 2 om å gå inn i forhandlinger med andre Follokommuner basert på intensjonsavtalen mellom Ski, Oppegård, Ås, Enebakk og Frogn kommune. Rosinen i denne pølsa var at det skulle avholdes folkeavstemning – på søndag 12 juni – uten å kunne forhåndsstemme – og at AP skulle følge valgresultatet (!)
e) Etter et slikt «lyn fra klar himmel» ble det fremmet krav om gruppemøter, og ettersom klokken var blitt 18:45 gikk jeg hjem. Det som innledningsvis (og som i edruelig tilstand utenfor kommunestyremøtet forhåpentligvis fortsatt vil gjelde) var et klart politisk flertall for Alternativ 1 – Nesodden som selvstendig kommune, var altså etter en debatt i tåka blitt til Alternativ 2 – Nesodden bør slå seg sammen med andre Follokommuner.

Det er leit at voksne folkevalgte kommunestyremedlemmer ikke er i stand til å fatte et enkelt vedtak med grunnlag i partierklæringer om at Nesodden skal fortsette å være en selvstendig kommune.
Så hva er partierklæringer verd?
Og skulle man ta hensyn til en folkeavstemning så bør den som normalt avholdes på en mandag med anledning til å forhåndsstemme.

Per Harstad

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: