Du er her
Hjem > Leserinnlegg > Åpent brev til ordfører Sandberg Hvilken Follo-kommune?

Åpent brev til ordfører Sandberg Hvilken Follo-kommune?

Dette innlegg er eldre enn 5 år og kan være utdatert.

Etter forslag fra ordfører Sandberg har kommunestyret vedtatt å holde folkeavstemning om hvorvidt Nesodden skal si ja eller nei til å bli en del av en storkommune i Follo. Dette er i høyeste grad egnet til å forundre – og undre seg på hva motivene for et slikt forslag kan være.

Av de alternativene som Nesodden utredet, var storkommune i Follo det alternativet som færrest av innbyggerne har vist interesse for i alle sammenhenger.. Hvorfor arrangere en avstemning om noe et fåtall er interessert i?

«Nesodden kommune skal bestå som selvstendig kommune» er det standpunktet som flest har støttet i alle undersøkelser. SV og Rødt foreslo at dette skulle være tema for folkeavstemningen. Men det sørget ordføreren for å få nedstemt. Om SVs og Rødts forslag hadde vunnet fram, ville sannsynligvis avstemningen ha vært møtt med en helt annen interesse i Nesodden-samfunnet. . Da ville avstemningen avgjort om sammenslåingsprosessen skulle avsluttes uten mer om og men. Alle ville ha fått sagt sin mening og svart «ja» eller «nei» på et viktig spørsmål. Slik denne saken er blitt styrt fra ordførerens side, mener vi i Rødt at den er blitt vanskelig å forstå, selv for mange av oss som er politikere og har fulgt prosessen fra ende til annen. Hadde prosessen vært ryddig, ville det ha ført til langt større interesse – og dermed større valgdeltagelse – fra nesoddingenes side.

I stedet får vi en avstemning med et nokså sikkert utfall, men med risiko for lav deltagelse. Det kan skade respekten for folkeavstemninger. Avstemnings-temaet åpner for omkamper. Det er også nokså underlig å stemme over et storkommuneforslag som bare Høyre har tatt til orde for.

«Follo-kommunen» er et høyst usikkert prosjekt. I teksten nesoddingene skal stemme over, står det ikke «eventuell» man later som om det er et faktum at det blir en ny storkommune i Follo. I virkeligheten er dette meget tvilsomt. Det er et tydelig politisk flertall mot prosjektet i flere kommuner.

Er denne merkelige framgangsmåten bare et resultat av Aps motvilje mot å lytte til opposisjonen sine forslag, eller ligger det en strategi bak? Nasjonalt er som kjent Ap tilhenger av å lage storkommuner. Selv om de nå sier nei og lar Høyre ta byrdene med en upopulær reform, kan Ap etter stortingsvalget til neste år sitte med makten. Da kan tonen bli en annen.

Vårt spørsmål er: Hvordan vil ordføreren bidra til at vi får stor deltakelse ved avstemningen 12. juni? Vi utfordrer henne til debatt om dette.

Kjellaug Myhre og Geir Christensen
Rødt

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: