Du er her
Hjem > Bøker > BARNEBØKER for liten og stor!

BARNEBØKER for liten og stor!

Dette innlegg er eldre enn 5 år og kan være utdatert.

KIM FUPZ AAKESON/ MIKKEL SOMMER:

«JEG ER WILLIAM»  Gyldendal 2015

Denne boka begynner skremmende nok med (sitat):

«Jeg er William. Moren min er en skrulling. Faren min døde sist sommer. Jeg bor hos onkelen min, Nils, og han er normal.» (sitat slutt).

Hørte du godt nok etter nå fant du nok ut at :

  1. Dette er en tragisk bok. Men egenlig en humoristisk bok om virkeligheten
  2. En virkelighet de færreste av oss opplever (hvis vi ikke er politi eller sosionomer eller NAV-ansatte eller noe lignende)
  3. Onkel Nils kan i HVERT FALL ikke være god.

Og da har vi vel egentlig funnet ut det viktigste med denne boka. Dessuten kan vi legge til at William er en realistisk filosof; en modig og klartenkt angstbiter; en visjonær av de store.

Svært få klarer å være klartenkte og planlegge dagene når du lever med onkel Nils. Onkel Nils som driver med eksport / import og liker å spille om penger og skylder så mange penger at han får besøk av torpedoer og blir så redd at han gråter enda det er helt homo og dessuten har han svært sjelden mat i kjøleskapet og for det meste stoler han på Lykkens gudinne. Lykkens satans helvetes gudinne.)

Trøst til alle lesere og alle dere som nå er blitt bekymret for William: det ender godt! Det blir en lykkelig slutt.

MAX ESTES:

«SKYND DEG, LILLE BILLE!»  Cappelen Damm 2015

«Løveunge-serien» = Godteri for foreldre.

Godteri for barnehageansatte.

Godteri for fremmedspråklige.

Godteri for  lærere.( Selvsagt for småskoletrinnet. Enkelte for mellomtrinnet. Til og med ungdomsskolelærere ble glade.)

Å skrive kort er vanskelig. Å skrive lettfattelig og kort er enda vanskeligere. Å skrive lettfattelig, kort OG spennende er vanskeligst.

Ikke glem litterær kvalitet og humor når du velger blant disse bøkene.

Løveunge-serien har mye til felles med tegneserier. De forteller det meste gjennom illustrasjoner og har gjerne en punchline som overraskende slutt.

 

BRINGSVÆRD, TOR ÅGE:

«Ulvegutten» Cappelen Damm  2015

Det er i år kommet to bøker om steinalderungene Tal og Nea. Ungene kommer fra to konkurrerende stammer og de må holde vennskapet hemmelig.

Hvis dere lærere ønsker dere skjønnlitteratur fra steinalderen så får dere det. Men ikke bare det; dere får se verden fra ungenes ståsted. Dere får følge ungene når de er ute og leker og opplever angrep fra farlige dyr. Og farlige folk. Og hva en brann kan utrette.

En serie bøker om vennskap mellom gutt og jente fra forskjellige stammer. Som står sammen mot dumme voksne.

Lettlestbøker i serie ønskes av mange unger. Og Tor Åge Bringsværd garanterer den litterære kvaliteten.

 

VERONIKA ERSTAD OG BO GAUSTAD:

«KATTEJENTA»  Cappelen Damm 2015

Ei tjatrebok om å ha det godt med seg sjøl og at du trenger tid for deg sjøl (og katta). At det er anstrengende å ha en god venn og at du av og til ikke orker å alltid være sammen med vennen. At mamma og pappa har store planer og store forventninger og regner med at du skal være og oppføre seg AKKURAT som de har tenkt seg.

Om å vokse opp i et fellesskap og utvikle empati. Å lære seg å både omgås og tåle og nyte å forplikte seg sammen med andre. Å lære seg at andre blir påvirket av hvordan du løser dine problemer.

Ei bok om å være folk.

Dette er ei høytlesningsbok. Men den kan også utforskes og leses av de beste leserne fra 2.trinn. Boka er skrevet på nynorsk.

 

Anmeldt av: Barnebibliotekar Alf Ramsfjell.

 

 

 

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: