Du er her
Hjem > Forsiden > Intervju med Helge Bjørn Skjelstad faglig leder for Nesoddtangen gård – Dagsenter for psykisk helse.

Intervju med Helge Bjørn Skjelstad faglig leder for Nesoddtangen gård – Dagsenter for psykisk helse.

Dette innlegg er eldre enn 5 år og kan være utdatert.

Ingen skilt viser veien til Nesoddtangen gård, men jeg finner stedet og for en beliggenhet. Gården ligger nede ved vannkanten med 300 meter strandlinje, omgitt av duftende syriner og blomstrende epletrær. Hovedhuset er ikke noe stort herskapshus, men stort nok til å kunne romme kafe, musikk-aftener, litteraturkvelder, kurs av forskjellig slag m. m.

Samtidig med at Nesoddpostens utsendte ankommer stedet så kommer også leder for ”Dagsenteret for psykisk helse” Helge Bjørn Skjelstad. Han er en høy kar med som uttrykker seg godt, har lav stemme og en god form. Måten han fremstår på, gjør forhåpentligvis at han når frem til flere, blir lyttet mer til, enn de med høye stemmer og store ord.

Hvor lenge har så Helge Bjørn bodd på Nesodden, hva har han av utdannelse, arbeidslivserfaring og hvor befinner han seg aldersmessig?  

 -Jeg er godt voksen og har bodd her siden 2001. Kona mi er født og oppvokst på Nesodden, sier han og smiler stort.  (Et svar som flere av de menn som har blitt intervjuet har gitt. Nesodd-damene er tydeligvis litt av et trekkplaster.)

 I likhet med mange av de kommunalt ansatte som har blitt intervjuet så har også Helge Bjørn en utdannelses-bakgrunn som er imponerende.

-Først utdannet jeg meg til førskolelærer, deretter ble det sykepleie-utdannelse, sier han. – Så dro jeg til København for å studere teater og skuespill. Hadde i flere år et prosjekt teater i Oslo, teater Cassandra som hadde flere store oppsetninger på 90 tallet. Senere ble videre-utdannelse ved spesialskolen i psykiatri på Ullevål. Tittelen min er nå klinisk spesialist i psykiatrisk sykepleie. Ja, og så er jeg kunst-og utrykksterapeut og har privat praksis ved Varden Spesialistsenter på Nesodden. Og er også tilknyttet terapeut stilling ved Rask Psykisk Helsehjelp i Nesodden kommune.

Hvorfor valgte du å jobbe i psykiatrien?

Gro Berheussen til venstre for Helge Bjørn og Jorunn F.Pedersen ti høyre.
Gro Berheussen til venstre for Helge Bjørn og Jorunn F.Pedersen ti høyre.

 -Fordi at jeg der kommer nær mennesker, nær både den glede og smerte vi alle bærer på. Å være en medreisende i det enkeltes menneskets historie gir meg glede. Stemmen til Helge Svein er like lav, men kroppsspråket viser nå at dette er noe han mener. Og han understreker sitt engasjement med å si: – Terapi er nesten som å kjøre et fly. Pasienten sitter i førersetet , mens jeg sitter å leser kartet. Så finner vi veien sammen. For du vet alle mennesker har en drøm om å realisere de evner og muligheter de har.  Og det er vel noe ingen kan være uenig i tenker Nesoddpostens utsendte og går over til neste spørsmål:

Hvor mange brukere og ansatte er det på Nesoddtangen gård? Og hvilken utdannelse har de som jobber her?

I snitt er det ca. 50 personer per uke. Og vi har 2.75 stillingshjemler.  Disse er: Marit Maureid: Klinisk Barnevernspedagog og faglærer i kunst og håndverk. Jorunn Fencl Pedersen: master i kunst og utrykksterapi. Line Solsrud Barnevernspedagog og keramikker.

Og hvilke tilbud er det som NTG tilbyr brukerne  og hva legges i at tilbudene er ”brukerstyrt” ?

 -I begrepet brukerstyrt ligger at det ikke er de som jobber her som skal definere hvilke tilbud og innhold som velges. Det er derfor opprettet et brukerråd som er valgt av brukerne til å representerer deres ønsker og behov. Når det gjelder de tilbud vi gir vil jeg nevne skriveverkstedet. Et tilbud som har vært mye brukt, men som det akkurat nå er liten interesse for, men som vil bli startet opp igjen når det er interesse for det.   

Så er det er en  Fiskegruppe:  Vi har en båt med påhengsmotor der det annenhver fredag er mulig å være med på fisketur. Og  en gruppe i Kunst- og uttrykks terapi: medisinsk yoga.   Der er det fullt hus. Vi har også en egen kjøkkenhage  der de som ønsker det kan være med å dyrke og stelle. Den drives av kafeen. I tillegg arrangeres det jevnlige kurs og foredrag. 

Kan en komme til NTG uten å ha det som kalles ”Førstegangs-samtale” og hva ligger i dette begrepet?

I begrepet ”Førstegangssamtale” ligger at de som kommer hit møter et ansikt og får informasjon om gårdens historie, gruppetilbudene og ukeplan. Og du trenger ikke noe vedtak for å komme å ta kontakt med oss.  Det er bare å komme.

Hvordan fungerer en dag hos deg?

-Det varierer fra dag til dag for noen ganger kommer det 15 brukere andre ganger langt færre. Opplegget blir da naturlig forskjellig fra dag til dag. Noe av det som gjør denne jobben både spennende og utfordrende. 

Utfordringer og muligheter i jobben.

-I den tiden jeg har arbeidet innenfor psykiatrien har jeg erfart at det fortsatt er en del stigma rundt det å være psykisk syk. Min erfaring er at vi alle kan komme i en situasjon hvor livet blir tungt og man trenger drahjelp. I en slik situasjon er det viktig med åpenhet og samtale for å komme ut av isolasjonen.  Helge Bjørn blir ivrig nå og fortsetter med å si: – Det er viktig å jobbe for at det skal bli like ufarlig og vanlig å snakke om sine psykiske plager som at du for eksempel har brukket armen. I denne sammenheng vil jeg nevne betydningen av å ha gode møteplasser og at det den 7. juni skal det holdes et åpent samarbeidsmøte på Nesoddtangen gård. Et møte der Nesoddens befolkning inviteres til å diskutere hvordan vi sammen kan være med å skape en fantastisk og inkluderende møteplass her på Nesodden gård hvor helsefremmende tiltak vil stå i sentrum.

Målsettingen vil være at dette vakre stedet skal bli tilgjengelig for allmenheten samtidig som den brukes til faglig virksomhet rundt brukerne på senteret. For å få til dette jobbes det nå i Nesodden kulturetat med å skaffe eksterne midler til brukt for nytt kjøkken/ en utescene m. m. Igjen kommer smilet frem. Dette er tydelig noe lederen for Nesoddtangen gård gleder seg til. Samarbeid mellom kultur og helse er noe han tror sterkt på.      

Hvilke drømmer/visjon har du for utviklingen av Nesoddtangen gård?

-Å skape en levende møteplass for oss alle. Et sted der vi kan trives og vokse som personer og oppleve mange forskjellige kunstuttrykk i omgivelsene til denne vakre gården. 

 Hva betyr mest for deg?                                                     

 -Å være i et miljø som er kreativt og skapende som utvikler meg som menneske og fagperson.

 Tror du på True love? -Ja.

 Og da er vi kommet til dine forslag når det gjelder bok, film og musikk?

 -Jeg har lest mye av Knausgård og synes hans bøker er fantastisk da de skildrer menneskelivet slik det er. Han er totalt ærlig. Filmen jeg velger er: ”Så som i himmelen”. I den synliggjøres musikkens legende kraft.

 Og så er jeg veldig glad i Musicals fordi i denne kunst formen forenes dans, musikk og sang. Velger ”Les Miserables”, men  vil også nevne at jeg er glad i Norens teaterstykker.

 Til slutt: Jeg har hørt at dere har et husspøkelse her, stemmer det?

 – Det går historier om det. Noen mener til og med å ha sett en gammel dame som går og passer på dette stedet.  Du vet, sier Helge Bjørn, –  alle steder med sjel har et husspøkelse.  Noe vi begge er skjønt enige i og intervjueren tenker at det er enda en grunn til å satse på Nesoddtangen gård som møteplass for oss alle, også for spøkelser. 

Hjemmeside:http://www.nesodden.kommune.no/nesoddtangen-gard/ E-post: helge.skjelstad@nesodden.kommune.no

Dagsenteret kan benyttes av alle som har en psykisk lidelse, er i livskrise eller annet som medfører behov for støtte, sosial kontakt og stimulering i hverdagen. Senteret er et lavterskeltilbud for voksne over 18 år og drives av avdeling Psykisk Helse i Nesodden kommune. NTG er åpent hver dag fra kl. 9.00 til 15.00 samt på onsdager fra kl.17.00- 20.00.

Brukerrådet for Nesoddtangen gård har egen Facebook-side: Nesoddtangen Gårds Venner Telefon: 66 96 00 60

 

 Gunhild Gjevjon 

 

Gunhild GjevjonGunhild Gjevjon
Gunhild Gjevjon
Bibliotekar, førskolelærer, mor og bestemor. Idemessig platform: Troen på kjærlighetens kraft og den frie ytring. Mål: Redelige og ryddige forhold i Nesoddpolitikken.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: