Du er her
Hjem > Hovedoppslag > NOEN TANKER ETTER FOLKEAVSTEMNINGENE

NOEN TANKER ETTER FOLKEAVSTEMNINGENE

Dette innlegg er eldre enn 5 år og kan være utdatert.

Det blir ingen ny Follo kommune. Med klare neiflertall i Enebakk, Frogn, Nesodden og Ås er dette nå avgjort, selv om det formelt skal behandles i kommunestyremøter 20. juni. Nesodden behandlet saken 15.6. (se egen sak). Dette resultatet spådde Nesoddposten allerede for to måneder siden.

11. mars hadde ordførerne fra Oppegård, Ski, Ås og Enebakk en pressekonferanse der de la fram en rapport om eventuell sammenslåing. Både Enebakk og ikke minst Ås varslet at de ikke ønsket å gå videre. Likevel sendte Oppegårds Høyreordfører ut en invitasjon allerede tre dager etter om å starte intensjonsforhandlinger. Etter behandling i de respektive kommunestyrene ble de fire kommunene + Frogn enige om å starte forhandlinger, mens Nesodden valgte å stille som observatører.

I månedsskiftet april-mai ble disse forhandlingene gjennomført, og partene ble enige om en ”Felles plattform for ny kommune i Follo”. Denne skulle så legges ut til folkeavstemning i de respektive kommunene (minus Oppegård som nøyde seg med en innbyggerundersøkelse). I kommunestyremøte den 4. mai vedtok også Nesodden å legge ut forslaget til folkeavstemning. Dette var en underlig beslutning så lenge Nesodden ikke hadde deltatt i forhandlingene, og samtlige partier unntatt Høyre ville anbefale å si nei til å bli med i en slik kommune. Og entusiasmen blant politikerne var tydeligvis ikke så stor heller, siden ingen av Neipartiene med unntak av SV og Rødt var noe særlig interessert i å drive ”valgkamp”. Kanskje ikke så rart i og med at man skulle si ja eller nei til noe de fleste av oss var sikre på at det ikke ville bli noe av.

Til tross for en noe lav valgdeltakelse ble det solide neiflertall, og 55% ja i Ski. Ordførerne har etterpå gått ut i diverse media og sagt at resultatene blir respektert. Noe annet skulle bare mangle med fra 78 til 66% nei. Bare Ski og Oppegård snakker nå om at de kanskje skal fortsette forhandlinger seg imellom.

Hele reformprosessen til Sanner er i ferd med å bryte sammen. Nå er det bare fylkesmenn og tvang fra Stortinget som kan redde noen av stumpene. Men i etterpåklokskapens lys: Hvorfor skulle tusenvis av lokalpolitikere, hundrevis av kommuneadministrasjoner og titusener av innbyggere bruke tid, krefter og ikke minst hundretalls millioner på dette prosjektet? Det blir ikke ”robuste” kommuner av å sløse sånn, Jan Tore Sanner!

Det vi trenger er kommuner med lokalt forankrede avgjørelser, demokratiutvikling, tjenestetilbud og verdiskaping der folk bor, samt fullfinansierte velferdskommuner.

-reier

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: