Du er her
Hjem > Aktuelt > KLARE NEI TIL FOLLO KOMMUNE

KLARE NEI TIL FOLLO KOMMUNE

Dette innlegg er eldre enn 5 år og kan være utdatert.

Resultatene av kommunestyremøtene i Follo 20.6. ble slik Nesoddposten har antydet: Det blir ingen ny Follo kommune. Nesodden sa enstemmig nei i forrige uke. Nå fulgte Enebakk, Ås og Frogn opp. Derimot ønsker Ski og Oppegård å gå videre for å slå sammen sine to kommuner. Skal vi foreslå nytt navn: Shoppegård.

I Enebakk var alle partiene enige om å si nei til sammenslåing, men H og Frp ønsket en annen ordlyd i deler av vedtaket, så flertallsvedtaket ble gjort med 16 mot 11 stemmer.

I Ås ble resultatet tindrende klart: Bare Høyres 7 representanter stemte mot vedtak om at Ås skal bestå som selvstendig kommune.

I Frogn ble det enstemmig vedtatt at kommunen ikke vil delta i etablering av Follo kommune. Men der sluttet enigheten. Ap, SV, KrF, MdG og Sp ville gi et tydelig signal om at nå var sammenslåingssaken endelig avgjort. Mens Venstre presset på for å få vedtatt at Frogn var åpne til å forhandle med Ås, Nesodden og Vestby for sammen å danne en ny kommune. Dette fikk de vedtatt med Høyre og Frp sine stemmer. Men med så klare vedtak i disse tre kommunene vil nok den varianten bli liggende død.

Oppegård avholdt ikke folkeavstemning, men fortok en innbyggerundersøkelse som ga et lite neiflertall. Dette overså flertallet i kommunestyret. Etter at Oppegård allerede i morgenmøte den 20.6. hadde vedtatt med 25 mot 6 stemmer (SV, MdG og Frp) at de fortsatt ønsket å etablere en større kommune i Follo, ble saken fulgt opp i Ski. Her hadde Ap oppfordret innbyggerne til å stemme nei, men etter at det ble ja-flertall i folkeavstemningen (55/45), snudde Ap. I mandagens kommunestyre ble diskusjonen heftig om tolkningen av resultatet. Flere partier mente at siden folkeavstemningen ba om tilslutning til avtalen mellom fem kommuner, kunne man ikke tolke dette som et ja til å slå sammen Ski og Oppegård. Rødt sa tydelig fra at det ikke var grunnlag lenger for en ny Follokommune, og at de ville si nei til en sammenslåing mellom de to kommunene. Sp, SV og MdG forsøkte seg på en mellomløsning, ved å si at de kunne stemme ja til ny storkommune dersom det ble med minimum tre kommuner. Dette forslaget falt mot 6 stemmer. Ulike formuleringer gjorde at tre av punktene ble vedtatt med knappest mulig flertall. Punkt 1 ble vedtatt med 34 mot 7 stemmer, punkt 2-4 ble vedtatt med 21 stemmer, og punkt 5 var enstemmig. (Se vedtaket nederst i artikkelen).

”Setter sin lit til Fylkesmannen”

Den som legger seg lengst unna å respektere avstemningsresultatene i de andre kommunene, er Skis varaordfører Camilla Hille fra Venstre. Til Kommunal Rapport uttaler hun at hun ”er trygg på at Fylkesmannen vil overprøve kommunene” dersom kommunestyrene følger folkets råd. Ordfører Tuva Moflag (Ap) sier til samme avis at hun ”håper Fylkesmannen ser på helheten og at vi får til en større kommune i Follo”. For det første avslører dette et lite demokratisk sinnelag, og det borger ikke heller for at respekten for meningene i de andre kommunene er særlig stor. Så vi får holde et våkent øye framover når de enkelte kommunenes vedtak kommer til behandling hos Fylkesmannen utover sommeren og høsten.

Vedtaket i Ski kommunestyre 20.6.16:

1. Ski kommune vil delta i etablering av en større kommune i Follo. Forutsetningen er at det er kommuner vi har grenser til eller får grenser til gjennom andre deltagende kommuner. Den nye kommunen bør omfatte flest mulig av de 7 kommunene i Follo.
2. Felles plattform for ny kommune i Follo legges til grunn for etableringen av en ny kommune.
3. Ordfører, varaordfører og gruppeleder for største opposisjonsparti får fullmakt til å forhandle endringer i plattformen som konsekvens av færre deltakere enn det som ble lagt til grunn ved forhandlingene.
4. Ski kommune ber Fylkesmannen parallelt med arbeidet vurdere nødvendige og hensiktsmessige grensejusteringer.
5. Kommunestyrets vedtak og vedlegg oversendes Fylkesmannen i Oslo og Akershus.

-reier

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: