Du er her
Hjem > Bøker > En historie om mangel på ytringsfrihet.

En historie om mangel på ytringsfrihet.

Dette innlegg er eldre enn 5 år og kan være utdatert.
Alle dør alene. av Hans Fallada.
Alle dør alene. av Hans Fallada.

Høsten 1945 ble den tyske forfatter Hans Fallada kontaktet av Johannes R.Becher, senere kulturminister i DDR.
Becher spurte om han kunne tenke seg å skrive en roman med utgangspunkt i noen rettsdokumenter fra 1943? Retts-dokumentene omhandlet arbeiderekteparet Elise og Otto Hampel, som i april dette året ble dømt til døden for å ha distribuert anonyme postkort med oppmoding til å gjøre motstand mot Hitler.

I 1947 kom boken med tittelen: ”Alle dør alene” (Jeder stribt für sich allein) om dette ekteparet og deres klare avstand tagning til  det nazistiske skrekkregime. To mennesker som nektet å la seg korrumpere, som vil leve og dø som selvstendige mennesker med selvrespekten i behold. Et  ektepar som holder fast på sine etiske og moralske  verdier og som ser med på forferdelse på hva som skjer rundt seg. Når de så får brev fra den ”store fører”  om at deres eneste sønn har ”lidd heltedøden” som det uttrykkes i brevet, bestemmer disse to seg for å ta opp kampen mot Hitlers forbryterregime.

Mange vil sikkert spørre hvordan kunne de være så naive å tro at deres kort-aksjon ville ha noen som helst virkning, at de ikke skulle bli oppdaget av Gestapo? Spørsmålet jeg vil stille er: hvorfor var det ikke flere som dem? Å ha et langt liv uten selvrespekt, hvilket liv er det? Hvem er det da du ser i speilet? Dette ekteparet valgte å kunne leve som rakryggede ordentlige mennesker.

Elise og Otto Hampel.
Elise og Otto Hampel.

I Norge har vi ytringsfrihet. Den bør vi alle verne om- og benytte oss av. Samtidig har vi utallige historier om hvordan varslere har fått det vanskelig på jobben: har blitt trakassert, fratatt oppgaver, ingen muligheter for avansement og ingen  lønns-forhøyelser  osv. Viser her til et par lenker som i dagens Norge viser varsleres vanskelige virkelighet.

LES OGSÅ:  Vi vil ikke råde noen til å varsle lenger

Gunhild GjevjonGunhild Gjevjon
Gunhild Gjevjon
Bibliotekar, førskolelærer, mor og bestemor. Idemessig platform: Troen på kjærlighetens kraft og den frie ytring. Mål: Redelige og ryddige forhold i Nesoddpolitikken.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: