Du er her
Hjem > Aktuelt > SnowdentoOslo

SnowdentoOslo

By Michael F. Mehnert - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=41206075
Dette innlegg er eldre enn 5 år og kan være utdatert.

Den 18. november i år har Norske PEN invitert varsleren Edward Snowden til Oslo for å motta Ossietzkyprisen. PEN arbeider for at Snowden selv skal kunne være til stede fra sitt eksil i Russland. Det er startet en kampanje for Snowdens tilstedeværelse, men hvis du trykker «Like» eller deler SnowdentoOslo er det sannsynlig at du blir registrert i USAs overvåkningsprogrammer. Er det greit?

Storebror har fullt innsyn i din og min hverdag

Snowden syntes ikke det er greit. Han varslet om at amerikansk etterretning, National Security Agency – (NSA) overvåket amerikanske borgeres telefon og datakommunikasjon. Se faktaboks om NSA. Overvåkningen omfattet også spionasje og overvåkning av andre lands innbyggere inkludert statsledere. Blant annet omfattet overvåkingen Angela Merkels telefon- og datakommunikasjon.

Vi har alltid visst at overvåking finner sted men det spesielle er omfanget av overvåkingen. Overvåkingen er generell og omfatter hele sivilbefolkningen.

Varslet lovbrudd og straffes for det

Generell overvåkning uten en foranledning er forbudt etter amerikansk lov likeledes som etter norsk lov. Den amerikanske domstolen Court of Appeals ga Snowden rett i at amerikanske myndigheter hadde brutt loven med hensyn til personvernet fordi Kongressen ikke hadde godkjent overvåkingen. Allikevel har amerikanske myndigheter opprettholdt siktelsen mot Snowden. Han er siktet for spionasje og tyveri av statens eiendom. Edward Snowden sitter i eksil i Russland hvor han er ganrantert opphold til høsten 2017.

Prisutdeling uten prisvinner

Edward Snowden mottok i 2015 Bjørnsonprisen for sitt arbeid for personvernet og for å ha avsørt amerikanske myndigheters overvåkning. Norske myndigheter ville ikke garantere at Snowden kunne oppholde seg i Norge uten å bli utlevert til USA. Snowdens tale under prisutdelingen ble gjennomført via tv-overføring.

Når norske PEN arrangerer årets prisutdeling i universitetets aula 18. november i høst er det riktig og viktig at Edward Snowden selv kan være til stede og personlig motta Ossietzkyprisen. Han er en ung IT-ekspert som har forsaket eget privatliv, egen karriere og sin frihet for at verden skulle få del i hans kunnskap om brudd på personvernet. Blant annet ditt og mitt personvern.

SnowdentoOslo

Roots Action har startet en kampanje for at Snowden skal kunne motta prisen personlig. Kampanjen kan støttes og deles på facebook eller ved å gå inn på Roots Actions side. Norske PEN har sattsom mål å oppnå 30 000 underskrifter. Til nå er det litt over 25.000 som har skrevet under. Lesere som ønsker å støtte ytringsfriheten og å markere et behov for eget personvern kan bruke denne linken:

http://norskpen.no/en_GB/2016/06/16/signer-oppropet-snowdentooslo/

Ytringsfrihet og vern av varslere i historisk sammenheng

Ossietzkyprisen er oppkalt etter og tilegnet Carl von Ossietzky. Varsleren Ossietzky fikk Nobels fredspris i 1936 etter at han avslørte hvordan tyske myndigheter drev hemmelig opprustning stikk i strid med Versaillestraktaten som også Tyskland hadde undertegnet. Ossietzky ble dømt og fenslet for landsforræderi og hans stol sto tom under utdelingen av Nobels fredspris. Norske PEN ber den norske regjeringen om sikkerhet for Edward Snowden slik at han personlig kan motta prisen i november. Uten å bli utlevert til USA.

Nesodden Demokrati er opptatt av ytringsfrihet, medvirkning og åpenhet. Nesoddposten støtter kampanjen for Snowdens sikkerhet og og oppfordrer lesere til å signere. Vi kan gjøre vårt for at Snowdens stol ikke står tom på scenen 18. november.

Om Ossietzkyprisen i regi av norske PEN:

http://norskpen.no/nb_NO/ossietzkyprisen/ 

http://norskpen.no/en_GB/tag/snowdentooslo/

Om Roots Action:

http://www.rootsaction.org/about-rootsaction

Se tidligere artikkel i Nesoddposten:

http://www.nesoddposten.no/en-historie-om-mangel-pa-ytringsfrihet/

NTBs faktaboks:

Fakta om NSA

  • National Security Agency (NSA) er den største av USAs 16 etterretningsorganisasjoner.
  • Bekreftet for to år siden at de hadde over 30.000 ansatte bare i hovedkvarteret i Maryland.
  • NSA har i tillegg en rekke anlegg for innhenting og analyse i andre land, blant annet i Storbritannia, Australia, Canada, Japan, New Zealand og Tyskland.
  • Ledes av general Keith B. Alexander.
  • USA bruker i dag 310 milliarder kroner i året, eller rundt 35 millioner kroner i timen på å drive sivil etterretning. (NTB)

Inger Johanne Norberg.

Tittelbilde: Michael F. Mehnert – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=41206075

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: