Du er her
Hjem > Aktuelt > – Ingen tør si noe

– Ingen tør si noe

Nils Arne Haldorsen (Frp) mener kommunen har en kultur som gjør at ansatte ikke tør stå fram med kritikkverdige forhold
Dette innlegg er eldre enn 5 år og kan være utdatert.

– I løpet av de siste årene har jeg mottatt titalls henvendelser fra ansatte i kommunen, og snakket med enda flere om skjeve forhold i kommunen. Det merkelige er at praktisk talt ingen tør stå fram med sakene sine, selv om de har sluttet i kommunen. Dette sier Nils Arne Haldorsen, mangeårig kommunestyremedlem for Frp, til Nesoddposten.

I kommunestyremøtet i forrige uke var det et stormløp mot Rødts interpellasjon om en påstått fryktkultur i Nesodden kommune. Angrepene kom spesielt fra ordføreren, varaordføreren og en representant fra de Grønne, som alle mente det var illojalt å ta opp denne type saker. Det i seg selv skapte et negativt bilde av Nesodden kommune og førte til uro og frykt blant de ansatte, hevdet de.

– Kan du forstå deres argumenter, Nils Arne Haldorsen?

 Nils Arne Haldorsen (Frp) mener kommunen har en kultur som gjør at ansatte ikke tør stå fram med kritikkverdige forhold.

– Nei. Min erfaring er også at svært mange ansatte er redde for å varsle – og ikke minst gå ut med – kritikkverdige forhold i kommunen av frykt for å miste jobben sin. Når ca. 100 personer har sluttet i kommunen i løpet av 2015, burde det ringe noen bjeller. Og de historiene jeg blir fortalt, må være noe også kommunens ledelse kjenner til. De kan ikke late som de ikke vet. Som øverste administrative leder bør rådmannen reagere på den store gjennomtrekken, og også på det store sykefraværet som er i enkelte avdelinger, spesielt i helse- og omsorgssektoren, fremholder Haldorsen.

– Men det var bare Frp som stemte for Rødts forslag om å sette ned et utvalg for å se nærmere på ledelsesmetoder og tiltak for å bedre ansattes trygghet?

– Ja, og det forbauset meg litt. Men både Venstre og KrF uttrykte forståelse for at det bør sees nærmere på kulturen i kommunen, selv om de ikke ville støtte selve forslaget. Tidligere leder i Kontrollutvalget, Høyres Øyvind Stenbek, gikk jo også ut i Amta for noen dager siden, og sa at Nesodden kommune har et ledelsesproblem. Han etterlyste også politikerne i forhold til å se på gjennomtrekken blant de ansatte. Det er urovekkende at både administrasjonen og de ledende partiene avviser all kritikk. Disse politikerne sier de har full tillit til den personalpolitikken som føres.

– Tidligere ansatte burde vel ikke ha noe å frykte. Hvorfor er det så vanskelig å få dem i tale?

– Når også de som har sagt opp i kommunen vegrer seg for å si noe, har vi et problem. Jeg har vært i arbeidslivet i over 40 år, og de fleste forteller hvorfor de slutter, eller søker seg nye jobber. Slik virker det ikke som det er for ansatte i Nesodden kommune. Det er jo mulig de mener det kan slå tilbake på dem.

– Hva mener du må gjøres?

– Jeg er ikke i tvil om at det må en endring til i ledelseskulturen i kommunen. Dette er et ansvar politikerne også må ta på seg og diskutere i og med at det er kommunestyret som er øverste arbeidsgiver. Vi kan ikke skyve ansvaret fra oss ved å vise til at personalpolitikken er delegert til rådmannen. Tvert imot har vi et ansvar for å ta oss av kommunens ansatte på en best mulig måte, og legge til rette for en varslingskultur der folk ikke er redde for å miste jobben eller bli forfulgt dersom de sier fra om kritikkverdige forhold, avslutter Haldorsen.

-reier

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: