Du er her
Hjem > Bøker > Bokprat med Gert Nygårdshaug

Bokprat med Gert Nygårdshaug

Dette innlegg er eldre enn 4 år og kan være utdatert.
Gert Nygårdshaug
Gert Nygårdshaug

av -reir
Auditoriet på Tangenten var fylt til siste plass sist lørdag da Gert Nygårdshaug snakket om forfatterskapet sitt, og om behovet for at samtidsforfattere engasjerer seg mer i de store utfordringene i vår tid. Det ble et Litteraturens-hjørnespennende møte med forfatteren bak krimbøkene om Skarphedin Olsen og Fredric Drum, og ikke minst om Mino-trilogien.

I høst kom hans siste bok i krimserien, Budbringeren, der Skarphedin Olsen i stedet for en velfortjent ferie i Hessdalen nord for Røros blir viklet inn i drapene på to forskere som er der for å finne ut hva grunnen er til de mange merkverdige lysfenomenene. Denne krimserien var opprinnelig tenkt å være på ti bøker, men er blitt til tolv. Gert forklarte dette med at en kasse rødvin (Skarphedin Olsens yndlingsdrikk) jo rommer tolv flasker.

Gert Nygårdshaug er blitt en folkekjær forfatter. I 2007 ble Mengele Zoo kåret til folkets favoritt på litteraturfestivalen på Lillehammer. Boka kom i 1989, og er den første i det som senere er blitt kalt Mino-trilogien. I forordet til boka skriver han: «Jeg tenker tilbake på de underlige dagene dypt inne i regnskogene i Venezuela og Brasil… Volden mot regnskogen og dens innbyggere er ufattelig. Virkeligheten er verre enn noen roman kan formidle. Og konsekvensene er det ikke gitt noen å begripe.» Det er hamburgermafiaen og oljeselskapene som er de virkelige terroristene som plyndrer regnskogen og fordriver og massakrerer urbefolkningen.

De to andre bøkene i trilogien er Himmelblomsttreet, som kom i 1995, og Afrodites basseng fra 2003. Nygårdshaug retter en kraftig pekefinger mot en farlig utvikling, der jakten på råvarer fører til kriger, rasisme og terror, og der vi står foran naturkatastrofer, matvarekriser og vannmangel som en følge av denne jakten. Disse store temaene behandler han med stor innsikt, og med spenning, varme og humor.

På Tangenten sendte han noen stikk til sine samtidige kolleger, og mente at mye av dagens litteratur handler mer om personlige forhold og traumer enn om de viktigere spørsmålene: menneskehetens ferd mot sin egen utslettelse. Han kunne fortelle at han syslet med tankene om en ny bok, der Mino og hans venner skal flettes sammen med forskerne i boka Chimera fra 2011. Her er handlingen lagt til regnskogen i Kongo, der et tyvetalls forskere driver studier på hvordan regnskogens flora og fauna påvirkes av klimaendringene.

Gert Nygårdshag har nå vært forfatter i 50 år. Å sitte foran PC’en å skrive synes han er en kjedelig del av arbeidet som forfatter. Han fortalte at selve skrivingen var 20% av arbeidet, mens tenkingen og researchen utgjorde 80%. Og den ga ham også mulighet til det han liker aller best: å reise og besøke andre deler av verden. Og vi lesere får bare håpe at nysgjerrigheten, utforskertrangen og helsa til denne forfatteren holder i mange år til.

-reier

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: