Du er her
Hjem > Forsiden > Internasjonal pilot: Nesodden Judoklubb

Internasjonal pilot: Nesodden Judoklubb

Dette innlegg er eldre enn 5 år og kan være utdatert.
Vegar Krange th med sensei Alexander Lange: Judo er gøy!
Vegar Krange th med sensei Alexander Lange: Judo er gøy!

Av Inger Johanne Norberg

Nesodden judoklubb har siden 2001 hatt et treningstilbud til mennesker med nedsatt funksjonsevne. Klubben er en pionér i Norge og internasjonalt. Helgen 23. til 25. september arrangerte klubben internasjonal treningsleir for judoutøvere med funksjonsnedsettelse. Rundt 40 deltakere møtte opp. Nesodden judoklubb mener at tilbudet er så viktig og riktig at klubben prioriterer å dele av sine erfaringer med andre.

Bred internasjonal treningsleir

Leiren var en mulighet til å møtes, både for eksisterende og nye klubber og utøvere, «judokas». Judoka kommer fra japansk og betyr judoutøver. Sentrale arrangører er Wibecke Holm Jøsang som organisator og Alexander Lange som trener, eller sensei som det heter, for judokas med funksjonsnedsettelser. Sensei er japansk for lærer eller en respektert person. En lærer i judo tiltales sensei.

Alexander og Wibecke fra Nesodden judoklubb understreker betydningen av å samle judoNorge for å få i gang mer aktivitet og å inspirere til miljø på lik linje med Nesoddens tilbud til personer med funksjonsnedsettelse.

Betydningsfull leir synes også Tomas Rundqvist, seniorrådgiver i Special Needs Judo i Sverige og hovedansvarlig for Special Olympics judokonkurranser på verdensbasis. Han har blant annet importert judo for mennesker med funksjonsnedsettelse til judoens hjemland, Japan. For kort tid siden tok han femti utøvere med til Japan på seminar. Der kunne utøvere med spesielle behov og Tomas demonstrere i virkeligheten at judo er bra for absolutt alle. Alle på ordentlig.

Seniorrådgiveren som gjør dette på frivillig basis sier at det er viktig både for trenere og utøvere å kunne møtes. Både Sverige og Norge er to langstrakte land og han ser treningsleiren som starten til et kontaktnett for enklere å kunne møtes over landegrensen.

Fra Holland har judoka Robin med foreldrene Joyce og Floris funnet veien til Nesodden og treningsleiren. Hvorfor?

«We know norwegian judo people because we’ve met every year in Ravenna, Italy on earlier events. Also our friends from Nesodden. We feel like we’re all a big judofamily.» Og nå gledet de seg over skjønnheten på Nesodden hvor de bor på Fjellstrand og på Furukollen på Svestad. «Beautiful!»

Robin Gerritsen (nederst) har full kontroll på sin motstander.
Robin Gerritsen (nederst) har full kontroll på sin motstander.

Robin har trent judo siden han var seks år, nå har han svart belte, 1. dan. Robin vil gjerne trene judo «sammen med noen som er som meg og på likt nivå.» Derfor ville han gjerne bli med til Norge på treningsleir selv om turneringer er det han liker best.

«Hvorfor trener du judo, Robin?»

«Fordi det er morsomt og et godt selvforsvar».

Treningsleiren er også en sosial møteplass med god middag etter lang treningsdag. I sofaen på Furukollen sitter Farruh Zoitov. Han snakker engelsk og kommer sammen med Rune Anderssen i Stavanger judoklubb. Begge er her på Nesodden for å se og å lære. Stavanger judoklubb føler de har skutt gullfuglen ved å ha Farruh Zoitov med på laget. En svart belte 1. dan og han er to ganger vinner av Asian Judo Championship. Opprinnelig fra Usbekistan er han på Nesodden for å lære å bli en god sensei. Han liker å trene med barn og andre. Farruh understreker fysisk elastisitet og fysikk som det gode ved judotrening.

Wibecke Holm Jøsang, en av krumtappene i klubbens satsing forteller at leiren er et bidrag til å kunne etablere et miljø i Norge. Både for trenere og utøvere er det viktig å kunne møtes for trening og turneringer jevnlig og uten å måtte reise til forskjellige mål i utlandet hver gang man skal delta i en turnering. Wibecke er glad for at treningsleiren ble mulig takket være støtte fra Extrastiftelsen økonomisk og omfattende frivillig innsats.

Hva er det egentlig med judo?

«Hvorfor judo, Wibecke?»

«Judo kan trenes av absolutt alle. Vi har eksempler på folk som krabber ut av rullestolen og inn på matta. På matta gjør de god judo. Judo som bidrar til å bygge mennesker mentalt og fysisk.»

Judo er en idrett for hele mennesket.

Tomas Rudqvist forklarer hvorfor judo er en så stor del av livet hans:

«Judo lærer utøverne respekt, kroppsoppfatning og om hvordan kroppen fungerer både når det gjelder egen styrke og andres. Det er samtidig en svært regelstyrt idrett.»

«Kan judo fungere som en god faktor innenfor rehabilitering og habilitering, Tomas?»

«Absolutt. For det første er det alle reglene. I judo trenger vi regler og rammer både på matta og om oppførsel i dojo». (Dojo er japansk for treningsrom, journ.anm.).

«Videre er det sunt med fysisk kontakt, -det å kjenne på andre mennesker, lære deg det sosiale, lære tillit og få nye venner.»

«Jeg har hatt en elev i rullestol som bare kunne ligge i ryggleie når han startet med judo. Vi begynte å trene på å gynge, deretter rulle, og etter et halvt år kunne han rulle rundt. Man må ikke ha det travelt.»

«Det må ha vært en enorm seier å kunne utvide aksjonsradiusen 100 %. Kan judo bygge opp psyken også? Jeg tenker på alle, på for eksempel voldsofre eller folk med traumer.»

«Ja!» sier Tomas, «-trening gjør at du ikke ser ut som et offer. Du bygger opp den fysiske, men også den mentale styrken. Du vet at du ikke er helt hjelpeløs og det er i seg selv avskrekkende.»

«Det er jätteroligt med judo!»

Sensei Alexander sier at «Judoutøvere lærer blant annet fire viktige ting. Du lærer å vite hva du er i stand til, du lærer hvem du er, du lærer trygghet og sjølsikkerhet og du lærer å ta vare på deg sjøl.»

Judo er fredsskapende

Judo består av de japanske ordene ju og do som betyr myk vei. Judo er én av flere kampsporter. Ordet kampsport forbindes av mange med kamp eller slåssing og utøvere møter ofte utsagn om at man kan være en farlig motstander. Hvis man går i dybden oppdager man at de motsatte er tilfellet. Hvis du er så heldig, hell i uhell, -at din motstander er en judoka, har du en motstander som er opplært til å unngå konfrontasjon. En som er trygg på hva hun gjør og som har grenser for hva man kan påføre andre og som, hvis hun blir tvunget til det, – legger deg i bakken ved å bruke en myk vei. Helt skadesløst. Ordet kampkunst brukes også.

Judo er gøy. Og mye mer.

Sensei Alexander har trent judo i 23 år og påstår at han trener judo av egoistiske grunner: Glad i judo. Judo er gøy. Han sier det er en idrett for hvermansen og for alle de andre óg.

Sensei Alex fortsetter: «Det er en kampsport, men judo betyr myk vei. Du lærer å kjenne deg sjøl og du lærer å kjenne andre. En judoutøver blir en som er i stand til å unngå konflikter eller kamp.»

Vegar Krange trener hos sensei Alex og han står ved siden av oss og bekrefter Alex utsagn. Vegar utstråler trygghet og selsikkerhet og på spørsmålet om hvorfor han trener judo er svaret klart som blekk: «Judo er gøy!»

Judo hver onsdag

Treningsgruppa for personer med funksjonsnedsettelse «Funkisgruppa» trener hver onsdag i dojo på Skoklefall. (Annen etasje i barnehagen) Gruppa har behov for en person som bistår sensei og utøverne under trening.

«Det er viktig at utøverne blir sett og føler seg ivaretatt i forhold til egne behov», sier hjelpetrener Kristin Fierro Norberg. Hun har ikke trent judo før hun ble assistent for gruppa, men hun mener også at judo er gøy. «Judo gir mestringsfølelse, jeg får være med på mye morsomt og jeg blir i godt humør av det.»

Hun sier at det bare er å stikke innom for å se på dojoen eller på www.judo.no

Vi tror henne. Hvem er det som ikke trenger litt psykisk og fysisk styrke?

 

Inger Johanne NorbergInger Johanne Norberg
Inger Johanne Norberg
Alle mennesker skal ha mulighet til å påvirke eget liv og omgivelser på en positiv måte. Mange innbyggere føler at de ikke har muligheter for innflytelse og medvirkning fordi “Det nytter ikke allikevel”. Innbyggerne er imidlertid den største ressurs og besitter omfattende kunnskap om lokalsamfunnet og om seg selv. For å kunne oppnå innflytelse og medvirkning er informasjon og kunnskap nødvendig. NesoddPosten vil være et middel til at innbyggere skal få bedre kunnskap og aktuell informasjon om viktige beslutninger på Nesodden. NesoddPosten vil også være et middel til at innbyggerne skal påvirke, oppnå innflytelse og medvirke i utviklingen av lokalsamfunnet og eget liv.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: