Du er her
Hjem > Forsiden > Hvem er vi? Gjennom intervjuer vil medlemmene i Nesoddpostens redaksjon presentere seg for leserne

Hvem er vi? Gjennom intervjuer vil medlemmene i Nesoddpostens redaksjon presentere seg for leserne

Dette innlegg er eldre enn 5 år og kan være utdatert.

Denne gang er det redaksjonsmedlem Inger Johanne Norberg som står for tur.

Inger Johanne Norberg
Inger Johanne Norberg

av Gunhild Gjevjon
Intervjuet foregår hjemme hos Inger Johanne, klokken er 9.00. Hun serverer sterk kaffe og knekkebrød med god fet geitost. Nesoddpostens utsendte takker for det og stiller de obligatoriske spørsmålene om alder, utdannelse og arbeidslivserfaring.

– Jeg er 61 år, sier Inger Johanne og forteller at hun av formell utdannelse har  spansk mellomfag, sosialantropologi, organisasjon og ledelse og kommunal selskapsstyring. Fortsetter med å si at hun har vært innvandrerlærer, spansklærer og har forelest om fordomseliminering, vært  frilans oversetter fra spansk til norsk, språkkonsulent ved det flerspråklige bibliotek på  Deichmanske bibliotek og medprodusent i teaterstykke. Hun tar seg så litt kaffe og avslutter med å si: – Og nå jobber jeg som tilsettingsvikar i Nesodden kommune. Synes det er fint å jobbe med mennesker.

Men du har da vært politiker også. Er ikke det arbeidslivs-erfaring?

-Nei, å være politiker er en fritidsaktivitet. Og i Norge er det et viktig prinsipp at det å velge å være lokalpolitiker ikke skal være økonomisk motivert. At motivet for å engasjere seg i politikken skal være  begrunnet i et ønske om å å tjene befolkningen.

Når det gjelder mitt politiker engasjement så var jeg vara for SV fra1991, kommunestyre representant fra 1995 til 2012. Jeg meldte meg ut pga at partiet ikke praktiserte programmet sitt.

Sagt om Inger Johanne: Hun er en modig person som har en god form. En sjarmerende utadvendt og sosial dame med klare grenser for hva hun mener er etisk forsvarlig innenfor såvel det privat som det politiske feltet.

Siden har jeg ikke vært medlem av noe parti, men har fortsatt et politerengasjement som går gjennom hjertet mitt. Jeg mener at den politikk som føres skal representere den samme type rettferdighet, generøsitet og ansvar som du utøver i din egen familie. I min familie har det vært viktig å dele ressurser, ansvarliggjøre og å stille opp for hverandre. Slik jeg ser det er det en slags form for kommunisme.  Ordet kommunisme kommer fra latin og betyr fellesskap. 

Vakkert sagt, tenker intervjueren og har som under enkelte andre intervjuer lyst til å rope hurra og klappe i hendene,  men fortsetter i stedet med å stille følgende spørsmål: – Du er kjæreste med Geir Christensen, leder for partiet Rødt. Føler du at  det en vanskelig balansegang i ditt engasjement som journalist i Nesoddposten? 

Inger Johanne betrakter intervjueren og kommer med følgende  motspørsmål:

-Ville en mann fått samme spørsmål?

-Ja, av denne intervjueren ville han det.

 -La meg da svare deg slik: Jeg er ikke kjæreste med Geir Christensen, lederen av Rødt, men med Geir. Så får det bli opp til de som leser Nesoddposten å bedømme om jeg klarer den balansegangen.  

Journalisten går da over til et mindre sensitivt tema. Hvorfor har du valgt å bo på Nesodden? Hva synes du er bra med å bo her og hva savner du?

-Det gjorde jeg fordi det å bo i Oslo med barn var uaktuelt. Barn trenger et trygt uteareal der de ikke behøver å bli passet på hele tiden. Nesodden er et utrolig deilig sted å bo, men jeg savner en bevisst holdning til urbaniteten som er i ferd med å overta. En urban holdning som er i ferd med å fortrenge den landlige kvaliteten som gjør Nesodden så fin. Når bilen skal ha innpass alle steder blir det ikke så trygt for barna å bevege seg ute.

Så til ditt engasjement i Nesoddposten, sier intervjueren. – Hva er vitsen med å jobbe gratis for en lokal nettavis og i tillegg betale for det? Du har da mer enn nok å gjøre uten i tillegg å måtte levere artikler hver uke.

Inger Johanne ser forundret på meg. -Ut fra min kan hende blåøyde innstilling, sier hun,- så tror jeg at alle vi nesoddinger ønsker å få vite mest mulig om det som foregår i lokalsamfunnet vårt. Jeg har selv erfart, etter at jeg meldte meg ut av politikken i 2012, at jeg da ikke lenger fikk vite noe særlig om det som foregikk i bygda mi. Så det å kunne bidra med informasjon om det som skjer i kommunen er mitt ydmyke forsøk på å øke bevisstheten om så vel påvirknings-muligheter som kunnskap om lokalsamfunnet.

I  den forbindelsen savner jeg flere, mange flere som kan bidra til å gjøre nettopp det. Mao jeg ønsker meg mange flere skribenter i Nesoddposten som både kan synliggjøre så vel det positive som det kritikkverdig som skjer.

Hvilke tema/spørsmål/ er det som opptar deg her på Nesodden? 

-Reell likestilling og  samfunnsdeltakelse for alle mennesker uansett utgangspunkt. Noe som i sin konsekvens betyr at alle innbyggere skal få bruke sine ressurser. Og være velkommen i sin lokale grunnskole, arbeidsplass og til fritidstilbudene.  Uavhengig av unødvendig særomsorg som spesialskoler, tilrettelagt arbeidsplass med mer. Det er viktig å skille mellom nødvendig og unødvendig særomsorg. Jeg er ikke tilhenger av at folk får mer omsorg enn de trenger. Da får vi en klientifisering eller en form for apartheid løsning. Og har blitt opptatt av dette spørsmålet fordi jeg har har en datter med Downs syndrom. Hun trenger bistand, absolutt, men det er diskriminerende å møte henne med for lave forventninger og å gjøre henne til et offer.

Mener du at Nesodden er en fattig kommune?

-Å nei, vi er en rik kommune. Vi har en ressurssterk og fantastisk befolkning og nydelig natur. 

Jeg tenker på Nesoddens  økonomiske situasjon.

-Elinor Ostram, nobelprisvinner i økonomi fikk prisen for en bok om fellesskapet.  Hvor rik eller fattig en kommune er bestemmes mye av hvordan den forvalter sine  menneskelige, materielle og miljømessige resurser. 

Hvilke drømmer har du for Nesodden?

-At vi beholder den tillitsfulle naboholdningen som vi har f.eks. her i Skogen syd, i mitt boområde og som jeg opplever er en av Nesoddens gode  egenskaper.

Drømmer for Nesoddposten?

Inger Johanne hever kaffekoppen.- Jeg drømmer om at Nesoddposten  skal bli større enn Dagbladet og VG til sammen, sier hun. Og så ler vi godt. Men er begge enige om at vi tror på at Nesoddposten er et viktig element i det folkeopplysningsarbeidet som bedrives på Nesodden.

Hvilke interesser har du? 

-Jeg deltar i solidaritetsarbeid med latin-amerikanske organisasjoner. Om vinteren går jeg på ski og om sommeren  tur i skogen, svømmer, seiler og driver med hagearbeid.

Og så elsker du å lage mat. Noe vi i redaksjonsgruppen har fått erfare du er god til. Hvor kommer den interessen fra?

-Aaaaahhh. Jeg er et nytelsesmenneske og nyyyyter gode måltider med andre. Jeg nyter også tanken på et kommende godt sosialt fellesskap rundt godt tilberedt mat.

Livrett?

-Jeg har ingen livrett, men det er to hverdagsmater jeg aldri kommer bort fra: Grovbrød med salami og ost, mandelpoteter med smør og pultost. Ungene mine har alltid sagt at jeg er veldig kjedelig å sende i butikken….

En livshendelse du vil dele med Nesoddpostens lesere?

-Det å få barn og å ha en god kjæreste.

Og hvilke bok, film og musikkstykke vil du anbefale for Nesoddpostens lesere?

-«Flukten fra Watership» av Richard Adams og » Ompadorastedet» av Gerd Brantenberg. Det er bøker som passer for alle aldre. Når det gjelder musikk så må det bli Jonny Cash sin:¨The man in black. Og filmen: «Broen over Kwai» som pga sin råskap gjorde enormt inntrykk på meg som ung. 

Hva er viktigst i livet ditt og tror du på True love?   

Det viktigste i livet er å mulighet til å føle glede og mestring. – Ja, og så tror jeg på True love og ser på denne min tro som et privilegium.

Har du en morsom historie å komme med?
Jeg synes det er morsomt når David slår Goliat. Viet Nams seier mot USA, USAs mislykkede invasjon i Grisebukta og  sjekk Märta Tikkanens «Menn kan ikke voldtas eller en nyere bok «Mormor hilser og sier unnskyld». Jeg morer meg mao når maktovergripere ydmykes.

Bjarne NordbeckBjarne Nordbeck
Bjarne Nordbeck
Fungerende redaktør, bidragsyter, frihetlig samfunnsaktør og web-master for Nesoddposten.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: