Du er her
Hjem > Aktuelt > Hvem er vi? Nesoddpostens redaksjon presenterer seg for leserne.

Hvem er vi? Nesoddpostens redaksjon presenterer seg for leserne.

Dette innlegg er eldre enn 4 år og kan være utdatert.

Av Gunhild Gjevjon
Denne gang er det Tormod Bjørnstad som står for tur.

Tormod står for annen gang i dag på Tangenten. Første gang var kl. 10.00  og nå kl. 12.00 Årsaken til det er at intervjueren har tatt feil av tidspunktet, men Tormod er like hyggelig og blid. Han kjøper en kopp kaffe og intervjueren stiller de obligatoriske spørsmålene om alder, utdannelse, arbeidslivserfaring.

Tormod Bjørnstad
Tormod Bjørnstad.

-Jeg er 67 år sier Tormod, noe han synes å være godt fornøyd med, men har ikke gått av med pensjon. For som han uttrykker det: – Jeg har ikke hatt tid til ”bare” å bli bestefar.- Når det gjelder utdannelse og arbeidslivserfaring, fortsetter han , – så må jeg si det er morsomt å se tilbake og minnes alt det jeg har holdt på med. – Jeg er utdannet Steinerskolelærer og har studert pedagogikk, psykologi og matematikk. Noe jeg fortsatt driver med og nok aldri blir ferdig med.

Når det gjelder arbeidslivserfaring så var jeg lærer på Steinerskolen fra 1971-81. Forlagsredaktør fra 1981-84. Informasjonssjef i Norges Håndverkerforbund 1984-1987. Generalsekretær i Frisørmesterforbundet 1987- 90 og daglig leder i eget konsulentfirma fra 1990 noe jeg fremdeles er. Og i 2012 startet jeg et eget fagbokforlag. Mitt viktigste fagfelt er skriftlig og muntlig kommunikasjon. Kunsten er å få en uklar tanke til å bli et lett forståelig budskap. Også det er en evigvarende aktivitet.

Intervjueren klarer da ikke å la være å komme med følgende spørsmål: Hva med å holde kurs for politikerne her på Nesodden?

-For mange år siden holdt jeg kurs for administrasjon og politikere i Frogn, og jeg har holdt kurs for plan- og byggavdelingen her på Nesodden. Men blir aldri profet i sin egen kommune, vet du.

Men du har da vært politiker også. Er ikke det en arbeidslivs-erfaring?

-Å være lokalpolitiker er en fritidsaktivitet, sier Tormod og setter seg godt tilbake i stolen. – En aktivitet som vel innehar den bratteste læringskurven jeg har vært igjennom. For det å være politiker handler om så mye, om  kommunikasjon, forhandlinger, politikk, økonomi og tunge offentlige systemer å sette seg inn i. Noe som krever sin tid. Tormod tar seg en pause og litt kaffe. – Fra 2003 – 2007 satt jeg i kommunestyret, fortsetter han, –  samt var leder for Skole-og oppvekstutvalget. Representerte den gang partiet Venstre. Men opplevde etter hvert at det politiske arbeidet var en meningsløs bruk av tid og krefter. Erfarte  for eksempel at partier som stemte for et forslag i Oppvekstutvalget stemte mot det samme forslaget i kommunestyret. I tillegg kom at jeg også etter hvert opplevde at diskusjonen i kommunestyret ble et spill for galleriet. At politikken som ble ført der var et spill. Politikk skal ikke være et spill.

Tormod utstråler vennlighet, soliditet,  godt humør og er en person det er lett å like. Og er en av Nesoddens kultur-personligheter.

La oss da gå over til et hyggelige tema, sier intervjueren, hvorfor valgte du å bo på Nesodden? Hva du synes er bra med å bo her og hva savner du?

-Vi valgte å bo på Nesodden fordi min elskede Jorun har stor slekt på halvøya. Så da vi i 1974 fikk kjøpt en hytte her slo vi til og har bodd her siden og har stortrivdes fra første dag. Det var trygg skolevei for ungene og et godt nærmiljø. Den gang var det også nærhet til alle mulige tjenester, noe det dessverre ikke er lenger. Tror jeg vil eksemplifisere det ved å fortelle at mitt siste pass hentet jeg på Tangen sentrum. Mens min datter nå må ta bilen til Rygge for å få nytt pass, for noen buss til Rygge, se det går det ikke.

Så er det mye jeg synes er bra ved Nesodden, vil spesielt nevne båtturen, naturen og den ro og fred som er her. Tormod smiler fornøyd og tar seg litt kaffe igjen.

Da er vi kommet til ditt engasjement i Nesoddposten, sier intervjueren. Hva er vitsen med å jobbe gratis for en lokal nettavis og i tillegg betale for det? Du har da mer enn nok å gjøre uten i tillegg å måtte levere artikler hver uke.

Igjen tenker Tormod seg litt om før han kommer med svaret. – La meg si det slik, sier han: – For det første mener jeg at Nesodden har behov for en avis der det kan føres en sammenhengende og god debatt. Noe Amta, etter min mening, ikke leverer.

Dessuten tror jeg ikke lenger på parti-politikk. For på lokalplan opplever jeg ikke at det er noen forskjell på Arbeiderpartiet og Høyre. Jeg ønsker derfor å se på om det er mulig å bygge opp et nytt system for lokalt selvstyre. Noe jeg mener bare kan skje i forståelse med og samarbeid og dialog med innbyggerne. Jeg meldte meg ut av Venstre med den hensikt å få dette til /prøve nye veier. Tormod ser nå forbi meg og til et sted jeg ikke får være med. Og avslutter svaret sitt med å si at han i sitt engasjement og arbeid i Nesoddposten opplever at redaksjonsgruppen er en interessant, kvalifisert og  sosial gjeng. At vi lærer mye av hverandre og har det hyggelig sammen.

Hvilke tema/spørsmål/ er det som opptar deg her på Nesodden?

-Fra første dag jeg satte min fot her var det kulturen, sier Tormod. – Og så et ønske om en demokratisk utvikling av lokal samfunnet. Samt en bekjempelse av maktmisbruk og urettferdighet.

Mener du at Nesodden er en fattig kommune?

-Nei, Nesodden er en meget rik kommune både på penger, menneskelige ressurser, natur og miljø. Spørsmålet er hvordan Nesodden kommune disponerer innbyggernes  skattepenger.

Hvilke drømmer har du for Nesodden?

-Drømmen er en kommune med langt flere arbeidsplasser og en selvstendig kommunal forvaltning. Samt å gi en enda større trygghet  til innbyggerne når det gjelder å gi gode tjenester til Nesoddens beboere.

Drømmer for Nesoddposten?

-En avis alle må lese hver fredag sammen med morgenkaffen.

Hvilke interesser har du?

-Musikk, litteratur, livet, døden, kjærligheten og alt det der. Og så ler Tormod, en god varm latter.

Og så liker du å lage mat. Hvor kommer den interessen fra og har du en livrett?

-Den kommer fra min kone. Jeg lagde greske kjøttboller i går. Tror jeg vil  ta med retten ”Sheppards pie” til et møte i redaksjonsgruppen. Livretten min er reinsdyrfilet med rotmos, tyttebær syltetøy og god saus. Nam,nam

En livshendelse du vil dele med Nesoddpostens lesere?

-Det må være da vår førstefødte ble født prematurt og lå der i fanget mitt og så på meg med ett øye. Det andre åpnet seg først noen timer senere. For et blikk! For en fantastisk stund.

Og hvilken bok, og musikkstykke og film vil du anbefale for Nesoddpostens lesere?

Musikkstykket er: Beethovens 9.symfoni, både pga det store formatet, den fantastiske korteksten og musikken.

Den boken jeg stadig kommer tilbake til er ”Kilden” av Gabriel Scott. Når livet blir komplisert tar jeg frem den.

Film: Her må jeg få foreslå tre helt ulike filmer: Kubricks storslagne og eksistensielle 2001 En romodyssé, Chaplins utrolige Modern Times og Bergmans menneskeskildringer i Fanny og Alexander.

Hva er viktigst i livet ditt og tror du på True love?

Tormod blir alvorlig nå. – Vi overlever ikke som ensomme individer, sier han. – Og når jeg har vært, og fortsatt er så heldig å få oppleve den rikdom som en forelskelse er så skjønner jeg at livet handler om meg i sammenheng med andre. Så la det ikke være noe tvil om at jeg tror på true love.

Har du en morsom historie å fortelle leserne av dette intervjuet?

-En kar kommer løpende ned bakken mot Hellvik brygge. Han ser båten en drøy meter fra land og tar sats gjør et kjempehopp og klarer å komme seg om bord. Matrosen ser forbauset på ham og sier: Hvorfor ventet du ikke til vi fikk lagt til?

 

Likte du artikkelen doner gjerne et beløp til Nesoddposten

Nesoddposten er ikke finansiert av reklame.
Vi ønsker å forsette som en gratis uavhengig nettavis for alle på Nesodden.

[paypal-donation]

 

Gunhild GjevjonGunhild Gjevjon
Gunhild Gjevjon
Bibliotekar, førskolelærer, mor og bestemor. Idemessig platform: Troen på kjærlighetens kraft og den frie ytring. Mål: Redelige og ryddige forhold i Nesoddpolitikken.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: