Du er her
Hjem > Forsiden > Belær oss gjerne, men ikke med graut!

Belær oss gjerne, men ikke med graut!

Dette innlegg er eldre enn 5 år og kan være utdatert.

artikel-top-bannerl-eserinnleggAv Reidar Gunder
I Amta 11. oktober 2016 under «Meninger» konfronteres vi nesoddinger med synsing/antilogikk over to hele spalter om sammenslåing av Nesodden og Oslo, som «Det eneste fornuftige», signert Jostein Bakke. To dager senere, den 13. oktober, presenterer avisen oss for det samme innlegget! Denne gang slått opp over nesten en hel side!

Bemerkelsesvis bagatelliserer Bakke den unisone enigheten mellom befolkningen og lokalpolitikerne og deres krav om at Nesodden må fortsette som en selvstendig kommune. Han tilrår å lukke øynene for at hele indre Oslofjord, som det tar rutebåten ca. en halv time å krysse, effektivt skiller de to kommunene. Med bil fra Oslo sentrum tar det lengre tid å komme til Nesodden enn f.eks. til Ski i øst eller til Asker og Drammen i vest. Andre kommuner enn Nesodden synes å ligge mer lagelig til for en eventuell sammenslåing med Oslo. Hvorfor ikke Bærum? Nei, det er sant. Bærum er en Høyrekommune. Regjeringspartiet ville miste mange stemmer. Beklager digresjonen.

Men hvorfor behøver Oslo å vokse? Elefantsyke? Stormannsgalskap? Og hvorfor skal ikke Oslos politikere i samråd med egen befolkning om nødvendig ofre en bit av det enorme Markaområdet, som strekker seg langt inn på Hadelandsskogene? Oslos geografiske sentrum er Kikut, midt i svarte skauen!

Bakke har faktisk et poeng: forestillingen om at «vi», som han sier, vil miste innflytelse ved å tvangsinnlemmes i Oslo og at dette må bygge på en slags motsetning mellom Oslo og Nesodden – «hva nå den skal bestå i», undrer han.

Det kan «vi» vanlige nesoddinger hjelpe Bakke med å begripe, bare ved å nevne det helt åpenbare: Oslo er en bykommune og et eget fylke. Nesodden er en landkommune i Akershus fylke. Motsetningene bør ligge klart i dagen. Videre har Oslo ca. 630.000 innbyggere, Nesodden har 19.000. Vi nesoddinger vil forsvinne i mengden. Oslo vil sluke og fordøye oss, men vi kan ikke gjøre det samme med Oslo. Et annet bilde: Oslo vil valse over oss. Vi kan ikke valse over Oslo. Nesodden kan ikke vandalisere Oslo, men Oslo vil utvilsomt vandalisere Nesodden. Følgelig ubestridelige motsetninger. Sagt på annen måte: Rått parti!

Det er kanskje tvilsomt om Bakke ser motsetningen mellom liten og stor, mellom grønn natur kontra høyhus, asfalt og betong. Får så være. La oss ikke kaste bort spalteplass på ufornuft og heller minne om at Amta allerede for et par år siden offentliggjorde at Oslo og Akershus fylker i fellesskap har laget en formynderplan, som etablerer bl.a. en by på Nesoddtangen i størrelse 25–30 000 innflyttere (som Moss) i løpet av et par 10 år.

Elefantsyke Oslo vil stormannsgal bli millionby, men har ikke plass til boliger for ytterligere 400.000 mennesker. Hvor mange av disse planlegges totalt å plasseres på Nesodden? Halvparten? Flere?

Oslos krav på «lebensraum» skal myndighetene tilfredsstille ved bruk av samme metoder som Nazi-Tyskland i sin tid benyttet. Tvangsinnlemmelse av fredelige og selvstendige Nesodden i det stortyske riket …..unnskyld, …. i Oslo, mot nesoddingenes uttrykkelige vilje, er prinsipielt og i historisk perspektiv et overfall og en voldtekt på linje med det nazityske overfallet på fredelige Norge 9. april 1940.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: