Du er her
Hjem > Uncategorized > En kunstig framkalt kommunekrise: – ingen kutt er nødvendige

En kunstig framkalt kommunekrise: – ingen kutt er nødvendige

Dette innlegg er eldre enn 5 år og kan være utdatert.

Av Bidragsyter
Rådmannens budsjettforslag for 2017 høster storm. En kuttliste på vel 29 millioner rammer nesten entydig de mest utsatte innbyggerne og vil i mange tilfeller medføre langsiktige kostnadsøkninger.

Noen eksempler:

Nedleggelse av frivilligsentralen gir en innsparing på en knapp 1 million, men fjerner ca 10 dugnadsårsverk.

Nedleggelse av Uteskolen på To og Steilene 2,6 millioner. Her skriver rådmannen: «En mulig konsekvens av nedleggelsen er at vedtak om spesialundervisning i grunnskolene for øvrig vil øke, og at enkeltelever får en vanskeligere skolehverdag».

Nedleggelse av Tangen gård (psykisk helse) ca 3 millioner. Til dette og alle andre kutt i forebyggende arbeid bør rådmannens ord høres: hver krone som kuttes i forebyggende tiltak vil det koste kommunen 2 kr senere

Reduksjon i kriminalitetsforebyggende arbeid, rusomsorg, ungdomsarbeid osv kan også nevnes.

Svært mange av tiltakene som blir foreslått, likner disse og er av typen spare seg til fant.

Det spesielle med kuttene er at det skyldes en politisk bestilling fra flertallspartiene AP, H og MDG. De har for første gang funnet fram en gammel anbefaling fra Fylkesmannen om 3% overskudd som for neste år tilsvarer 36 millioner. Slike anbefalinger har stått så lenge vi kan huske, og de færreste kommuner har prøvd å leve opp til den. Kravet er at budsjettet skal gå i balanse = 0 millioner.

De siste årene har politikerne vedtatt budsjett med følgende «netto driftsresultat» som det heter: 2016: 10 millioner, 2015: 8 millioner og 2014: 10 millioner.

Med samme «overskuddskrav» som har vært vanlig, ville altså hele kuttlista kunne strykes. Vi ville kanskje diskutert innsparinger på en million eller tre. Krisa og de voldsomme kuttene er et resultat av økende overskuddskrav, slik nyliberalistene i særlig AP og Høyre på Nesodden, forsøker å tvinge fram.

Nå er det riktig at det blåser kalde vinder over velferdsnorge og at kommunene trenger større inntekter for å klare oppgavene på lang sikt. Men de tiltakene som flertallet , særlig Arbeiderpartiet, Høyre, har tvunget rådmannen til å legge fram, løser ikke de langsiktige utfordringene heller. Dette kommer jeg tilbake til i en annen artikkel.

Så langt kan vi fastslå at budsjettforslaget med krav om 36 millioner i overskudd ikke er å tisse i buksene for å holde varmen, men dummer – fordi det er meldt kaldt vær neste vinter. Krisetiltak i år som vil koste flesk framover er ikke egnede tiltak, tvert imot. Skadene disse kuttene vil forårsake, vil bli svært dyre å reparere. Det er som kjent langt rimeligere å forebygge enn å reparere.

Følgende krav håper vi kan forene de mange som ramme:

Slett kravet om 3% overskudd, og fjern hele kuttlista for neste år.

Så får vi ta en strategisk debatt om hvordan vi kan skaffe større inntekter til å drive gode barnehager, skoler, omsorgstilbud og andre velferdstiltak for fremtiden.

Rødt
Kjellaug Myhre
Geir Christensen

Likte du innlegget doner gjerne et beløp til Nesoddposten

Nesoddposten er ikke finansiert av reklame.
Vi ønsker å forsette som en gratis uavhengig nettavis for alle på Nesodden.

[paypal-donation]

Bjarne NordbeckBjarne Nordbeck
Bjarne Nordbeck
Fungerende redaktør, bidragsyter, frihetlig samfunnsaktør og web-master for Nesoddposten.

Legg igjen en kommentar

En kunstig framkalt kommunekrise: – ingen kutt er nødvendige

Dette innlegg er eldre enn 5 år og kan være utdatert.

Av Bidragsyter
Rådmannens budsjettforslag for 2017 høster storm. En kuttliste på vel 29 millioner rammer nesten entydig de mest utsatte innbyggerne og vil i mange tilfeller medføre langsiktige kostnadsøkninger.

Noen eksempler:

Nedleggelse av frivilligsentralen gir en innsparing på en knapp 1 million, men fjerner ca 10 dugnadsårsverk.

Nedleggelse av Uteskolen på To og Steilene 2,6 millioner. Her skriver rådmannen: «En mulig konsekvens av nedleggelsen er at vedtak om spesialundervisning i grunnskolene for øvrig vil øke, og at enkeltelever får en vanskeligere skolehverdag».

Nedleggelse av Tangen gård (psykisk helse) ca 3 millioner. Til dette og alle andre kutt i forebyggende arbeid bør rådmannens ord høres: hver krone som kuttes i forebyggende tiltak vil det koste kommunen 2 kr senere

Reduksjon i kriminalitetsforebyggende arbeid, rusomsorg, ungdomsarbeid osv kan også nevnes.

Svært mange av tiltakene som blir foreslått, likner disse og er av typen spare seg til fant.

Det spesielle med kuttene er at det skyldes en politisk bestilling fra flertallspartiene AP, H og MDG. De har for første gang funnet fram en gammel anbefaling fra Fylkesmannen om 3% overskudd som for neste år tilsvarer 36 millioner. Slike anbefalinger har stått så lenge vi kan huske, og de færreste kommuner har prøvd å leve opp til den. Kravet er at budsjettet skal gå i balanse = 0 millioner.

De siste årene har politikerne vedtatt budsjett med følgende «netto driftsresultat» som det heter: 2016: 10 millioner, 2015: 8 millioner og 2014: 10 millioner. (mer…)

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: