Du er her
Hjem > Forsiden > Én mann sto alene.

Én mann sto alene.

Dette innlegg er eldre enn 5 år og kan være utdatert.

historie-top-bannerAv Gunhild Gjevjon
Det er 80 år siden Stortinget vedtok loven som åpnet for tvangssterilisering. Her er historien om det ukjente partiet som sikret den eneste motstemmen.

Det var én mann som hevet røsten, stemte mot flertallets forslag om å åpne for tvangssterilisering av nordmenn. Selv om det ikke sto direkte i lovforslaget at dette hadde noe med rasehygiene å gjøre, var det ingen tvil i debattkonteksten om at dette var et av virkemidlene for å få en «renere norsk rase». 1. juni ble lovforslaget vedtatt i Stortinget.

Denne mannen var ikke fra Høyre, Venstre eller Arbeiderpartiet, men fra Samfundspartiet. Navnet hans var Gjert E. Bonde og han sa det slik:

«Dette lovforslaget (…) er et av de farligste lovforslag som overhode har sett dagens lys i landet».

Erling Bjørnson fra Bondepartiet (nå Senterpartiet) var saksordfører for den famøse lov om sterilisering, som åpnet for tvangssterilisering av nordmenn. Noe som blant annet første til at mange av romanifolket, særlig kvinner, ble tvangssterilisert eller ble sterilisert «frivillig» etter press. Ti-tusenvis av andre «åndssvake» ble også sterilisert.

Og hvem fortalte meg så om denne saken? Den ble formidlet i teaterstykket: «Fridomens vegar.» som nå går på Det norske teater. Vil du vite mer så søk her: https://no.wikipedia.org/wiki/Alfred_Ploetz

Bjarne NordbeckBjarne Nordbeck
Bjarne Nordbeck
Fungerende redaktør, bidragsyter, frihetlig samfunnsaktør og web-master for Nesoddposten.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: