Du er her
Hjem > Forsiden > For stort? For langt unna?

For stort? For langt unna?

Dette innlegg er eldre enn 4 år og kan være utdatert.

Fylkesordførerne i Akershus, Østfold og Buskerud har avtalt at de tre fylkene skal gå sammen til region Viken 1. januar 2020.

Men er det så lurt? Oppstår de samme problemene som ved sammenslåing av kommuner?

For stort?
De tre ordførerne vil også ha Oslo med i den nye storregionen, men dette avviser politikerne i hovedstaden. Men 19 av 22 ordførere, blant dem Nina Sandberg fra Nesodden, mener det er helt nødvendig at Oslo blir med i region Viken.

Fylkesmannen i Oslo og Akershus, Valgerd Svarstad Haugland, synes ikke Buskerud bør være med i Viken, «Det blir for stort i forhold til fylkesmannsembetet og det blir for lange avstander», hevder hun. Østfold, Akershus og Oslo bør heller slås sammen, mener hun.

For lang avstand?
De tre fylkesordførerne mener dessuten at fylkesmannskontoret bør legges i Østfold. Det er fordi de vil flytte arbeidsplasser ut av Oslo og skape trafikk som går «mot strømmen».

Valgerd Svarstad Haugland er helt oppgitt over det forslaget. «Hvis Buskerud skal være med i region Viken, blir jo avstanden til Østfold relativt stor», sier hun.

Aha?

Hvis det å slå sammen fylker skaper problemer med størrelser og avstander, hva da med sammenslåing av kommuner? Gjelder ikke de samme prinsippene der?

Nærhet til brukerne?
Det er lett å forstå at det kan bli langt å reise til fylkesmannens kontor, for eksempel i Fredrikstad, hvis du bor på Gol. Men det kan vel også bli langt å reise til rådhuset, for eksempel i Ski, hvis du bor på Nesoddtangen?

«Det blir for lange avstander mellom de som har bruk for våre tjenester og der vi kan ha kontor. Fylkesmannskontoret må forbli i Oslo», mener Svarstad Haugland.

Tenk det!

For stort? For langt unna?

Så har hun kanskje forstått et par viktige problemer ved sammenslåinger?

Tormod BjørnstadTormod Bjørnstad
Tormod Bjørnstad
Bakgrunn som lærer, forlagsredaktør, daglig leder og konsulent. Opptatt av medvirkning og nye demokratiske modeller i lokalpolitikken. Lang erfaring som amatørmusiker.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: