Du er her
Hjem > Aktuelt > Omringet av protester

Omringet av protester

Dette innlegg er eldre enn 5 år og kan være utdatert.
Rundt 400 demonstranter omringet Tangenten før kommunestyremøtet 9. november.
Rundt 400 demonstranter omringet Tangenten før kommunestyremøtet 9. november.

Av Inger Johanne Norberg
400 nesoddinger omringet kommunestyret i protesttog mot Høyres og APs politikk som innebærer kutt. Demonstrantene toget rundt Tangenten i unisone rop:

«Skap! Ikke rasér det gode liv! En for alle, alle for en! Alle har en psykisk helse! Barna ropte «Ikke rør barndommen min!»

Demonstrantene fortsatte inne i kommunestyresalen og stilte spørsmål. Kommunens politikere og administrasjonsbygg ble omringet av protester i dobbelt forstand.

levende-protest-rundt-politikerne-inne-i-kommunestyret
Levende protest rundt politikerne inne i kommunestyret.

Kuttforslag er en villet politikk fra Høyre og AP
Aksjonsgruppa «Skap, -ikke rasér, -det gode liv» oppfordret nesoddinger i alle aldre til å møte opp foran Tangenten i lystog mot rådmannens kuttforslag budsjett 2017. Høyre, AP og MdG ba om netto driftsoverskudd på 3 % tidligere i år. Rådmannen leverer et budsjett etter politisk flertallsbestilling som innebærer kutt. Budsjettforslaget har gitt MdG kalde føtter, mens Høyre og AP ikke har signalisert at de går bort fra kravet om 3 % overskudd. Foreløpig.

Aksjonsgruppa «Skap, -ikke rasér, -det gode liv» som består av Utdanningsforbundet, Aksjonsgruppa for bevaring av Nesoddtangen Gård og Frivilligheten sier de at gir seg ikke før de føler seg trygge på at kuttene ikke gjennomføres.

«Et kaldere samfunn»
Sigmund Aria Espedal som stilte spørsmål i kommunestyret på vegne av Nesoddtangen gård forteller at å kutte i budsjettet til psykisk helse vil føre til flere raserte liv og for noen barn, -en ødelagte barndom.

Se: Stemningsbilder fra lystoget

Espedal avslutter med at kuttene som raserer viktig forebyggende arbeid vil innebære at vi får et kaldere samfunn.

sjokk-hos-representanter-for-frivilligheten
Sjokk hos representanter for frivilligheten

Sindige innbyggere er sjokkerte
Bjørn Fjeld som arrangerer Filosoftreff på Tangenten og Øyvind Anker Syvertsen som er pådriver i Sangenten forteller at de ble sjokkerte når de oppdaget kuttforslagene som rammer frivilligheten på Nesodden. De mener tiltakene er viktige og derfor stiller de opp for å markere sitt syn. De forteller at hvis støtten til Frivillighetssentralen forsvinner så vil de frivillige tiltakene sannsynligvis ikke ha noen ben å stå på.

«Det er Frivillighetssentralen som organiserer Filosofitreffs og Sangentens mulighet til å bruke biblioteket», forteller de to på vei ut for å delta i lystoget.

Frivilligheten møtte opp i kommunestyret for å protestere mot kuttforslag
Frivilligheten møtte opp i kommunestyret for å protestere mot kuttforslag

Skap det gode livet. Ikke rasér det
Sigmund Aria Espedal holdt appell før lystoget hvor han bl.a. fremhevet at

– Å kutte i psykisk helse på Nesoddtangen gård vil komme til å koste det dobbelte i kroner og det mangfoldige i menneskelige lidelser.

– Å kutte i støtte til Frivillighetssentralen innebærer at 6 til 7 årsverk i frivilligheten forsvinner.

– Å kutte vil innebære å kutte i mangfoldet.

Før Espedal avsluttet med oppfordringen: «Sammen skape det gode livet! Ikke rasér det!

Lystog omringet politikere og administrasjon
Lystoget gikk rundt Tangenten før de toget inn i kommunestyret. Brede deler av befolkningen deltok selv om kuttforslagene ikke rammet dem selv direkte.

Reidun Gran Alkanger og Monica Selvén gikk i lystoget og understreket viktigheten av å støtte opp om protestene mot kutt fordi forslaget får alvorlige konsekvenser.

«Minst 5000 frammøtte»
Flere av nesoddens innbyggere solidariserte seg med de som blir rammet av kutt hvis de blir vedtatt. Mange ble overrasket over det store oppmøtet og den massive protestviljen:

«Her er det minst fem tusen!»

Nesoddposten stilte seg uforstående til matematikken, men fikk prompte beskjed om at

«Dette teller som fem tusen i viktighet, varme og meningsinnhold.»

Evelyn Farbrot fra Utdanningsforbundet var lykkelig over frammøtet og bedyrer at nesoddingene har fått nok. Mer enn nok!

Står løpet ut

Evelyn Farbrot i Utdanningsforbundet sier det slik:

» ‘For hver krone vi kutter i tiltak, som virker forebyggende, vil kommunen måtte bruke 2 kroner senere’, sa Rådmannen da han la frem budsjettet. Vi vet at høy pedagogtetthet i barnehage og skole er svært viktig i forhold til å forebygge og stoppe mobbing.

Farbrot er sentral organisator for Aksjonen skap- ikke raser- det gode livet. Aksjonsgruppa mener at Nesodden må reversere alle kuttene i budsjettforslaget som omhandler skoler, barnehager, Nesoddtangen gård og Frivillighetssentralen.

Farbrot fortsetter

«Likevel tar vi ingenting for gitt og aksjonsgruppa vil stå løpet ut. Vi vil møte opp i hvert kommunestyretmøte og Formannskapsmøte til vi ser resultatet.

Sammen sier vi ‘stopp, ikke kutt! Dette er vår fremtid. En for alle, alle for en! Nå er det på tide og si stopp, ingen flere kutt!».

Vi tror henne.

Helt feil vei!
Én pedagog vil være anonym og vedkommende NN understreker viktigheten av å protestere «fordi det har gått feil vei i mange år. Forskning viser at å kutte antall voksne per barn er feil vei. Barn trenger voksne som er til stede. Færre voksne vil føre til flere negative situasjoner og mere mobbing, noe som vil gjøre det dyrere på sikt»

«Kuttforslaget prioriterer penger høyere enn barn. Det er helt feil vei!»

Kuttforslaget: Penga eller unga!
Kuttforslaget: Penga eller unga!
Bjarne NordbeckBjarne Nordbeck
Bjarne Nordbeck
Fungerende redaktør, bidragsyter, frihetlig samfunnsaktør og web-master for Nesoddposten.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: