Du er her
Hjem > Forsiden > UTESKOLEN foreslås nedlagt.

UTESKOLEN foreslås nedlagt.

Dette innlegg er eldre enn 4 år og kan være utdatert.
Det lukter godt, lukter tre.
Det lukter godt, lukter tre.

Av Gunhild Gjevjon
Nesoddpostens utsendte er på vei til et møte med Knut Hebæk, leder for Uteskolen. Men ikke bare et møte med han, men også med de barna som denne tirsdagen er her for å få en pause fra sin hjemskole. En skole som ligger naturskjønt til på To gård langt inne i Nesoddens eventyrskog.

Når jeg åpner døren til skolen er det et inderlig godt syn som møter meg. Fire gutter som ler og snakker i munnen på hverandre. En som lager et fuglehus, en som pusser et trestykke glatt og vakkert og to andre som også jobber med sine oppgaver. Det lukter godt, lukter tre.

Guttene forteller at de er her en dag i uken, at det er en dag de gleder seg til. Jeg spør da hvorfor de liker å være her, og får følgende svar : -Det er gøy. – Jeg får nye venner her. -Vi lærer å jobbe sammen, – Lager fine ting, – Lærer å samarbeide og forhandle. Og så er de inderlig enige om at det er slitsomt å sitte stille i fem timer uten noen særlige pauser. At det er godt å ha fri fra hjemskolen og være her på Uteskolen.

Og så viser de Nesoddpostens utsendte rundt. For de er stolte av hva de som har jobbet, jobber her, har fått til. Første stopp er et nysnekret hus til vaktler som skal komme.

Nesoddens befolkning taper på det da To gård og området her vil være mindre tilgjengelig og i dårligere forfatning.
Nesoddens befolkning taper på det da To gård og området her vil være mindre tilgjengelig og i dårligere forfatning.

Turen går så til en nylaget hønseinnhengning og deretter oppover i skogen, opp til leirplassen og leirhytta. En laftet tømmerhytte som elevene har bygget. Bygget av tømmer som elever har hentet fra skogen. I hytterommet er det en grue og mange benker. At det kan være hyggelige å være her er det ingen tvil om.

Og som om dette ikke er nok å vise frem, glede seg over og aktivisere seg med, så finnes det også en selvlaget taubane .

Det er da journalisten tenker at det på Nesodden må finnes mange barn og unge som er stolte over å ha vært med å skape det aktivitetstilbudet som Uteskolen representerer.

Jeg takker barna for omvisningen og går for å ta en prat med lederen for Uteskolen. Knut spanderer kaffe.  Journalisten sier at det hun har sett av skaperkraft, aktivitet og glede på Uteskolen imponerer. Og ber Knut fortelle litt om seg selv, hvorfor han har valgt å jobbe her. Samt hva han tenker om at politikerne nå vil nedlegge Uteskolen som har eksistert siden 1984.

– Jeg har jobbet i 18 år som lærer og i forhold til ledelse, sier Knut, – og er vel spesielt opptatt av å gjøre noe for ungdom som ikke er helt A4. Når det gjelder forslaget om nedleggelse vil jeg oppsummere det slik :

  1. Eleven taper på at deres ene dag forsvinner i det som kalles alternativskolen.
  1. Skoleklassene taper på at de mister undervisningsdagen sin på Steilene og To gård.
  1. Nesoddens befolkning taper på det da To gård og området her vil være mindre tilgjengelig og i dårligere forfatning . En må i denne sammenheng huske på at elevene ved Uteskolen har mye av æren for at både bygninger og landskap har blitt holdt vedlike og er tilgjengelig for besøkende.

Men selvfølgelig håper jeg , sier han. – at den driften som har vært her, vil fortsette til glede for alle på Nesodden.

Og så inviterer Knut oss alle til å besøke To gård den 3. desember. Der det blant mye annet blir salg av fersk torsk, fisk som er røkt og som er vakuumpakket .

Til slutt en meget kort og ufullstendig oppsummering av  Uteskolens historikk, pedagogiske opplegg og virkeområder

Knut Hebæk
Knut Hebæk

Uteskolen er av de eldste i sitt slag i landet. Den ble startet opp i 1984. Staben er ”Håndplukket” ut fra kompetanse og erfaring og består av pedagoger og fagarbeider. Den drives etter John Deweys pedagogiske prinsipper: Learning by doing. Der mestring, opplevelse og tilhørighet er grunnleggende stikkord i samhandling med barn og unge.

Alle elever i grunnskolen har ”besøksgaranti” fordelt på ulike arenaer etter oppsatt plan. Den, muligens viktigste bærebjelken i virksomheten, er i midlertid de drøyt 30 elevene som en til to dager har opplæring på Steilene eller To gård gjennom hele året. Dette tilbudet omfatter 5-10 trinn og er i prinsippet åpent for alle.

(Disse opplysningene er hentet fra Uteskolens brosjyre : Velkommen til Uteskolen på Nesodden: En skole-mange muligheter.)

Bjarne NordbeckBjarne Nordbeck
Bjarne Nordbeck
Fungerende redaktør, bidragsyter, frihetlig samfunnsaktør og web-master for Nesoddposten.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: