Du er her
Hjem > Leserinnlegg > Attention! Gunhild Gjevjon – Tormod Bjørnstad

Attention! Gunhild Gjevjon – Tormod Bjørnstad

Dette innlegg er eldre enn 4 år og kan være utdatert.

Nesoddposten er fortjenstfullt opptatt av politisk/byråkratisk styre og stell på Nesodden. I nettavisens seneste utgave slår de to ovennevnte kraftig alarm om uvettige kutt i det kommende års budsjett for kommunen.

Verst går kuttene utover helse, omsorg og kultur. Prioriteringene forteller sitt om de ansvarliges personlige holdninger og samfunnssyn. Bemerkelsesverdig og tankevekkende!

Dette får den som her fører pennen til å gjøre seg visse refleksjoner. Selv med betydelig strukket godvilje er det ett kommunalt område, der det  ikke kan erindres at kutt noen gang verken har vært foreslått eller blitt foretatt. Tvert i mot har utgiftsposten med årene økt jevnt og trutt. Her siktes til Nesoddens hellige ku eller sagt direkte: de kommunale politisk/administrative omkostningene.

I vår trange kommuneøkonomi har disse postene aldri vært skikkelig evaluert, til tross for at begrepet ”ledelse” har vært et ”hot” tema også i Norge innenfor alle former for virksomhet gjennom flere tiår. Ledelse er blitt et nøkkelbegrep for å rette opp sviktende økonomier. Ikke minst svakheter ved ledelsen selv. Ekspertise hentet utenfra har avdekket rystende overadministrasjon, tungrodde rutiner og ineffektivitet, som ledelsen har vært ute av stand til selv å se. Resultat: Rom for betydelige innsparinger, eventuelt frigjøring av midler som har kommet andre områder til gode.

Her er det helt klart en god del å hente for en kommune som Nesodden med et milliardbudsjett og 18 000 innbyggere, hvorav store andeler barn og eldre.

Kan det være en tanke at Nesoddposten i første omgang, ved de to ovenfor nevnte, går praktisk tilverks og opplyser nesoddingene om håndfaste tall på antall beskjeftigede i kommuneledelsen, årsbudsjett, osv., da mange ikke selv finner frem til dette. Derved kan det fremkomme nyttige innspill, som ellers vil utebli. Man kan aldri vite. Og det man ikke vet, har man vondt av!

Alternativt blir Nesodden om et par år tvangsinnlemmet som en bydel i Oslo. Da vil bystyret i Oslo omgående kutte hele kommuneledelsen på Nesodden uten smålige hensyn. Problemet løst!

Reidar Gunder

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: