Du er her
Hjem > Leserinnlegg > Budsjettforhandlinger: Lokaldemokrati eller elitestyre?

Budsjettforhandlinger: Lokaldemokrati eller elitestyre?

Dette innlegg er eldre enn 4 år og kan være utdatert.

Kommunen følger oss fra før fødselen (svangerskapskurs) til etter døden (gravplassen). En velfungerende kommunen betyr mer for vår velferd en noe annet.

I høst har Nesoddens innbyggere vist engasjement rundt kommunens budsjettplaner. Innbyggere frykter for at viktige velferdstilbud skal bli svekket eller fjernet.

Ved flere anledninger har innbyggere hatt vanskelig for å få politikerne i tale. Enten får de ikke svar på henvendelser eller så får de aller nådigst lov å framføre et budskap.

For at folk (du) skal kunne delta er det tre helt avgjørende forutsetninger:

Du må få tilgang til nødvendig informasjon.

Du må kunne snakke med de som skal ta avgjørelsene (her kommunestyret)

Du må komme i dialog. Motparten må svare og delta i diskusjon.

Dessverre har det gjennom mange år utviklet seg en kultur hvor den demokratiske retten til deltakelse blir ødelagt av herskerteknikker som gjør mange maktesløse.

Å ikke svare, er en slik teknikk. (I fare for å kaste stein i glasshus – vi prøver i alle fall, selv om det hender at ting glipper)

Å lytte alvorlig til alt du sier og svare at vi skal ta det med oss til gruppemøte er en annen. Det kan høres tilforlatelig ut, men fører oftest til – ingenting. Uten dialog og uten at de du møter, «viser kortene», blir det jo ingen prosess.

Å svare at dine synspunkter er interessante, men vi må forholde oss til annen informasjon eller «helheten» som de ikke tar seg bryderiet med å diskutere med deg. Igjen får du ingen prosess.

Det heter så fint at kommunen er oss alle. At vi har demokrati – en innbygger – en stemme. Men når det kommer til avgjørelsene er det i partienes gruppemøter det skjer. Der sitter noen 10-talls mennesker og avgjør. Og går det ikke å komme i dialog med disse og få ut informasjon om de reelle vurderingene som gjøres der, så blir folk flest redusert til statister. Hva blir det da igjen av lokaldemokratiet?

Da får vi en elite som begraver lokaldemokratiet og de demokratiske prosessene. Beslutningsprossene og alternativer blir usynlig for Nesoddens innbyggere. Vil vi ha det slik?

At lokalpolitikken blir redusert til en reklamekampanje hvert fjerde år for å bli gjenvalgt?

Still krav om svar, innsyn og dialog. Du har krav på å bli tatt på alvor.

Rødt

Bjarne NordbeckBjarne Nordbeck
Bjarne Nordbeck
Fungerende redaktør, bidragsyter, frihetlig samfunnsaktør og web-master for Nesoddposten.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: