Du er her
Hjem > Forsiden > Stå sammen om gode budsjettvedtak

Stå sammen om gode budsjettvedtak

Dette innlegg er eldre enn 4 år og kan være utdatert.
Stå sammen om det kommunale husholdningsbudsjett.
Stå sammen om det kommunale husholdningsbudsjett.

≡ Av Tormod Bjørnstad
Budsjettforslaget for 2017 er dramatisk. Hvis det blir vedtatt, vil det få store negative virkninger. Derfor er det påkrevet at alle Kommunestyrets medlemmer får delta fullt ut i den politiske behandlingen. Legg maktkampene til side og jobb sammen i konstruktiv dialog.

Skremmende budsjettforslag
På oppdrag fra kommunestyrets flertall har rådmannen laget et budsjettforslag som skremmer vettet av mange. Arbeiderpartiet og Høyre mener det ligger store problemer foran oss, og de forsvarer derfor forslaget med at kommunekassen ha 3 % i overskudd i 2017. De mener det er nødvendig med penger på bok, selv om kuttene blir mange og vonde. Samarbeidspartneren Miljøpartiet de grønne varslet tidlig at dette var for sterk kost, men det hjelper lite så lenge Ap og H sitter med makten alene.

Forslaget har skapt stor krisestemning i hele kommunen; i skoler, barnehager, frivillighet, ungdom og fritid, helse og omsorg, kultur og psykisk helse. Vi har allerede sett fakkeltog, hørt bekymrede protester og lest krasse leserinnlegg, – og nye aksjoner er varslet.

Må få særbehandling
Kommunestyret står foran en spesiell og alvorlig oppgave. Det er derfor grunn til å peke på at saken bør behandles med større omtanke enn vanlig.

Politikk skal ikke være en maktkamp, men i flere år har Ap og H ført en flertallspolitikk som har satt opposisjonen «på sidelinjen». Den politiske debatten er nesten borte og småpartiene klager over at de aldri blir hørt.

Nå er spørsmålet: Kan et så dramatisk budsjett bare bankes igjennom med simpelt flertall? Svaret er selvsagt: Ja, det kan det. Men det vil være veldig uklokt.

Er det riktig at Nesodden kommune står foran en så dramatisk utfordring som noen påstår? Er man virkelig nødt til å «slanke og slakte» en lang rekke viktige og positive tiltak?

I så fall må alle partier i Kommunestyret få delta i reelle forhandlinger. Maktkampen må legges til side og alle politikere må samarbeide for å finne fornuftige løsninger. Jo flere partier som kan samle seg om vedtakene, jo sterkere blir beslutningene.

Stå sammen
Nå kreves det dialog. Alle må arbeide ut fra en felles oppfatning av situasjonen.  Mulige alternativer og konsekvenser må gjennomgås før man kan samle seg om de beste løsningene. Lag gode begrunnelser og forklar hvorfor dere velger som dere gjør. Det er viktig å unngå at vedtakene bare bygger på løse populistiske påstander. Vi som ikke sitter i Kommunestyret må også kunne forstå argumentasjonen og valgene.

Vanligvis blir politiske bølger fort glemt, men med dette budsjettet er vi ved en korsvei. Mye står på spill og virkningene kan bli store i lang tid fremover.

Kjære politikere: La harde fronter vike, snakk både til og med hverandre og finn de gode løsningene i fellesskap. Dere bærer alle et stort ansvar for valgene dere gjør i denne budsjettbehandlingen.

Vi trenger et «budsjettforlik»!

Tormod BjørnstadTormod Bjørnstad
Tormod Bjørnstad
Bakgrunn som lærer, forlagsredaktør, daglig leder og konsulent. Opptatt av medvirkning og nye demokratiske modeller i lokalpolitikken. Lang erfaring som amatørmusiker.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: