Du er her
Hjem > Forsiden > Døden kan ikke klokka

Døden kan ikke klokka

Dette innlegg er eldre enn 4 år og kan være utdatert.

≡ Av Inger Johanne Norberg ≡
Døden kommer ikke alltid på dagvakta. Var hans mor heldig som fikk følge på siste reise? Det var en pleier der. Det var ettermiddag. Saken Nesoddposten tar opp her vil bli gjenstand for undersøkelser i Helse- og omsorgsutvalget.

 

 • » Jeg snakka med pleierne på Tunet og det er ingen ekstra der om kvelden og natta når det går på det siste» sier Hans Nordvold til Nesoddposten.

Moren døde mens datteren stakk hjemom meg for middag. Ved morens seng var det pleier til stede. På dag er det flere på vakt.

Morens nå voksne barn, de tre søskene, fikk vite av pleiere at «de hadde ikke noen ekstra«(-vakt) å sette inn når det går mot døden. De valgte derfor å sitte ved sin mor så ofte og så lenge de kunne.

 • «Det er én på nattevakt,» sier Nordvold.
 • Det fikk du vite av pleierne på Tunet (Nesoddtunet)?»

Hans Nordvold fortsetter sin historie om morens dødsleie:

 • «- Ja, de hadde ikke noen ekstra. Enda det hadde dem jo lovt. Søstera mi var der den dagen a mor døde. Søstera mi var som snarest hjemom og spiste og da var a mor død når søstera mi kom tilbake. Pleieren som satt der ringte til søstra mi når hun var på vei til tunet igjen.»
 • «- Men det var ingen der dagen og natta før.»

Hans Nordvold forteller at det ikke var aktuelt å være der om natta for pårørende. Det er ingen muligheter for pårørende for hvile.

Han forteller at søsknene er veldig fornøyde med selve pleien på Nesoddtunet:

 • «Pleierne gjør en kjempejobb. Vi er veldig fornøyde med dem, de gjør så godt dem kan. Men når det bare er én på jobb….Jeg synes det er litt dårlig da, -at dem ikke har noen å sette inn ved behov på kveld og natt. Særlig når dem sier det og at det har dem midler til. Vi var der så mye vi kunne.Da er ikke det riktig at det ikke er fler.»«Det er jo så fint ellers oppå der,» fortsetter sønnen å fortelle, «– A mor hadde gode år på Tunet. Så gode som de kan være når du er dement. Mor trudde nesten det var et hotell. Det er godt å tenke på.»

På denne bakgrunnen stilte Nesoddposten spørsmål til Beate Fahre (Høyre), leder Helse og Omsorgsutvalget (HO). Fahre mener det er viktig at spørsmålet stilles. Fahre uttrykker at hennes inntrykk er at Nesoddtunet ivaretar nødvendig omsorg også i livets sluttfase. Fahre vil imidlertid undersøke saken:

«- Til spørsmålet ditt om dette vil bli tatt opp i HO, så er svaret ja. Jeg vil stille spørsmål til rådmann om hvilke rutiner de har i slike situasjoner for å sikre at det ikke skjer dødsfall i ensomhet,» skriver Fahre.

Administrasjonen ved leder for Nesoddtunet hadde ikke anledning til å svare før artikkelen skulle publiseres. Nesoddposten kommer tilbake med administrasjonens uttalelser ved kommende publisering om ei uke.

Det må ikke være tvil om at pasienter får følge ved livets slutt. Døden er det øyeblikket mange frykter og de fleste vegrer seg for å snakke om, enn si planlegge. Innbyggernes grad av trygghet på at vi kan være sikret en verdig og trygg død forteller noe om hvilket samfunn vi ønsker for oss selv og andre. Nesoddposten imøteser behandling i HO-utvalget og tilbakemelding fra leder for Nesoddtunet.

Følgende spørsmål er sendt til Anita Nilsen (kommunalsjef HO) som ber leder Per Kristian Larsen på  Nesoddtunet svare:

 1. Kan du bekrefte eller avkrefte det som fortelles her?
 2. Hvis det er riktig:
  1. Skal døende ligge alene på Nesoddtunet?
  2. Hvilke rutiner for vakt ved dødsfall finnes?
  3. Har det skjedd en feil?
 3. Hvis opplysningene er feil:
  1. Kan det dokumenteres at dette er feil? (timelister, lønn, eller hvordan dere gjør det). Datoen er i september.
  2. Finnes det økonomisk rom for å sette inn ekstra ved dødsleier på Nesoddtunet? Gjøres det?

Nesoddposten kommer tilbake til svarene om ei uke.

Bjarne NordbeckBjarne Nordbeck
Bjarne Nordbeck
Fungerende redaktør, bidragsyter, frihetlig samfunnsaktør og web-master for Nesoddposten.

2 thoughts on “Døden kan ikke klokka

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: