Du er her
Hjem > Bøker > En bok å lese, le og kose seg med i julen

En bok å lese, le og kose seg med i julen

Dette innlegg er eldre enn 4 år og kan være utdatert.
Isakskatedralen" av Kari Hotakainen. Cappelen 2006
Isakskatedralen» av Kari Hotakainen. Cappelen 2006

≡ Av Gunhild Gjevjon ≡
«Isakskatedralen» av Kari Hotakainen. Cappelen 2006. Boken kan lånes/reserveres på biblioteket.

Kari Hotakainen er en av Finlands store fortellere. Han har fått Nordisk Råds litteraturpris, og har utgitt en rekke romaner. Hans varemerke er en blåsvart humor som rammer så vel høy som lav. En humor som er hylende morsom samtidig som den er dypt alvorlig og bærer i seg stor kjærlighet og ømhet for de personene som det fortelles om.

Hovedpersonen i denne boken, Paavo, er en illsint, gammel pensjonert kjøreskolelærer.  Når vi møter ham har han hatt hjerneslag og har hukommelsestap. Hele hans 70-årige liv har forsvunnet fra hukommelsen. Han våkner opp og tror han er i Moskva, men finner etter en stund ut at han er på et sykehus i Helsingfors. Der ligger han på et tremannsrom, et uønsket fellesskap som får dramatiske følger. (Denne delen av boken bør være obligatorisk lesning for enhver som har noe med sykehusvesenet å gjøre.)

Minnene fra hans 70 årige liv kommer gradvis tilbake. Ukontrollert, uten noen logisk orden eller sammenheng popper de opp, både de hendelsene han vil huske og de han aktivt har fortrengt. Men nå finnes det ikke lenger noen ”delete”- knapp i skallen hans. Han må bare ligge der og ta imot.

Paavo hadde før hjerneslaget planlagt å besøke sønnen sin i St. Petersburg. Det passer ham derfor dårlig å ligge på sykehus. For sønnen trenger, etter Paavos oppfatning,  umiddelbart hjelp da han  ” har falt ned i troen”. For som overbevist ateist ser Paavo det som sin faderlige plikt, raskest mulig å frelse sønnen fra den åndelige formørkelse han befinner seg i. Sønnen  jobber som forgyller av Isakskatedralen (Katedralen skal pusses opp til byens 300 års jubileum)

Hvorvidt møte mellom far og sønn fører til forsoning eller frelse, begge deler eller ingen av delene, vil ikke jeg si noe om. Det jeg vil si er at det blir et møte som sier noe om forholdet mellom far og sønn, om det å tilhøre forskjellige generasjoner og det å ha levd to vidt forskjellige liv.

Gunhild GjevjonGunhild Gjevjon
Gunhild Gjevjon
Bibliotekar, førskolelærer, mor og bestemor. Idemessig platform: Troen på kjærlighetens kraft og den frie ytring. Mål: Redelige og ryddige forhold i Nesoddpolitikken.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: