Du er her
Hjem > Aktuelt > Nå skal både du og jeg overvåkes

Nå skal både du og jeg overvåkes

Dette innlegg er eldre enn 4 år og kan være utdatert.
Systematisk og automatisk avlytting av hele befolkningen 24 timer i døgnet.
Systematisk og automatisk avlytting av hele befolkningen 24 timer i døgnet.

≡ Av Tormod Bjørnstad ≡
Et utvalg foreslår en ekstrem overvåkningslov: All datatrafikk ut og inn av Norge skal samles opp og lagres i halvannet år. Hver eneste borger skal overvåkes 24 timer i døgnet. Forslaget har høringsfrist 6. januar 2017, alle kan si sin mening her.

Digitalt grenseforsvar
Det såkalte Lysne II-utvalget overrakte i september regjeringen en rapport med forslag til en ny lov om «digitalt grenseforsvar». Det er kanskje den mest ekstreme loven som noen gang er foreslått i Norge. Forslaget innebærer at det skal innføres en systematisk og automatisk avlytting av hele befolkningen 24 timer i døgnet!

Overvåkingen skal ifølge forslaget omfatte alt vi gjør på Internett og på telefonene våre dersom trafikken krysser riksgrensen. Og det meste av datatrafikken går jo enten til eller via utenlandske servere. Hvis du tar en sikkerhetskopi av telefonen din eller harddisken på pc-en din og legger den i en nettsky, vil all informasjon bli samlet opp. Det samme skjer når du besøker en nettside som ligger på en utenlandsk server eller når du kommuniserer på sosiale medier. Den trafikken går vanligvis via servere i utlandet.

Det er ikke bare metadata som skal samles opp, men også alt innhold, både kryptert og ukryptert informasjon.

Alt vil bli samlet opp og skal lagres i halvannet år.

Målet med overvåkingen er å forhindre terrorisme og cyber-angrep mot Norge.

Brudd på Grunnloven
I rapporten tar Lysne-utvalget opp at dette er et forslag som er i strid med Grunnlovens paragraf 102:

«Enhver har rett til respekt for sitt privatliv og familieliv, sitt hjem og sin kommunikasjon. Husransakelse må ikke finne sted, unntatt i kriminelle tilfeller. Statens myndigheter skal sikre et vern om den personlige integritet.»

Utvalget ba om en bred debatt om lovforslaget, men debatten har hittil uteblitt. Det har nesten ikke kommet innvendinger. Men trolig vil diskusjonen blusse opp når Datatilsynet kommer med sin innstilling på nyåret.

Lovforslaget har vakt oppsikt i utlandet. Tidligere er lignende lover innført i Sverige, Storbritannia, USA og Danmark.

Si din mening!
Tidligere var det et krav om at det bare kunne iverksettes forfølgelse når man ble mistenkt for et lovbrudd. Denne loven bryter med det prinsippet; med den kan vi alle forfølges og «alle bevis» skal samles uansett om vi er mistenkt for noe eller ikke.

Man skal vel ikke ha stor fantasi for å kunne frykte hva en slik enorm informasjonsbase kan misbrukes til? Storebror ser deg!

Vil vi ha det slik?

Høringen er åpen for alle, hvem som helst kan delta. Fristen er 6. januar. Så si din mening!

Kilder: Digi.no, og  Aftenposten.no,

Tormod BjørnstadTormod Bjørnstad
Tormod Bjørnstad
Bakgrunn som lærer, forlagsredaktør, daglig leder og konsulent. Opptatt av medvirkning og nye demokratiske modeller i lokalpolitikken. Lang erfaring som amatørmusiker.

One thought on “Nå skal både du og jeg overvåkes

  1. Hr. Bjørnstad, legg merke til setningen «Målet med overvåkingen er å forhindre terrorisme og cyber-angrep mot Norge.». Dette må vel være det viktigste i denne saken.

    Om Storebror ser deg spiller vel det egentlig liten rolle, om bare ett menneskeliv reddes pga at eventuelle terrorister og andre blir fanget opp av digitale overvåkningssystemer?

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: