Du er her
Hjem > Forsiden > Hva har du skrevet på sosiale medier?

Hva har du skrevet på sosiale medier?

Dette innlegg er eldre enn 4 år og kan være utdatert.

≡ Av Tormod Bjørnstad ≡
Skal du til USA i år? Da må du være klar over at det nå er innført grensekontroll av sosiale medier. De amerikanske myndighetene vil sjekke hvilken profil du har, hva du har skrevet og hvem du omgås med. Hvis det er noe de ikke liker, kan du bli nektet innreise.

Du må oppgi brukernavnene dine
Fra tirsdag 20. desember 2016 har amerikanske myndigheter innført en ny ordning for alle utlendinger, – også norske, som vil besøke USA. Før avreise eller ved innreisen vil du bli bedt om å oppgi hvilke kontoer du har på sosiale medier, for eksempel på Facebook, Instagram, LinkedIn, Google+ og YouTube. Du skal oppgi brukernavnene, ikke passordene.

Målet for ordningen skal være å identifisere mulige trusler mot USA. Terrororganisasjoner som Taliban og IS bruker ofte Internett og sosiale plattformer for å spre propaganda og kommunisere med hverandre.

De amerikanske myndighetene håper at ordningen skal gjøre det lettere å finne besøkende med uærlige eller truende hensikter. Homeland Security, en samlet betegnelse på flere sikkerhetsvirksomheter, sier de vil bruke informasjonen til å kontrollere nasjonens besøkende bedre. De opplysningene de får inn vil gi «større klarhet og synlighet for analytikerne og etterforskerne», hevder de.

Sterk kritikk
Ordningen er innført på tross av sterk kritikk fra mange organisasjoner.

Det å samle slik informasjon er en trussel mot ytringsfriheten og personvernet. Dersom de amerikanske myndighetene sjekker din Facebook-konto, vil også alle dine venner kunne bli gjenstand for sjekk, mistanker og granskning.

Men kritikerne ble ikke hørt, og ordningen ble innført på rekordtid.

Tilsynelatende frivillig?
Spørsmålene om sosiale brukernavn vil bli stilt til alle som kommer til USA med den elektroniske ESTA-ordningen, Electronic System for Travel Authorization. Den gir oppholdstillatelse i inntil 90 dager uten visum. Men spørsmålene skal også stilles til alle som benytter papirskjema.

Tilsynelatende er det frivillig å oppgi informasjonen om profil på sosiale medier, men grensemyndighetene kan nekte deg innreise dersom du ikke gjør det. De kan også avhøre deg ved ankomst, særlig vil nok det gjelde personer med arabisk eller muslimsk bakgrunn.

Ikke spøk!
Så nå bør du tenke deg litt om før du skriver på sosiale medier. Selv en vits kan gi deg trøbbel med innreisetillatelsen til USA. For fem år siden skrev en 26-år gammel engelskmann, Leigh Van Bryan følgende i en Twitter-melding til en venn:

Free this week, for quick gossip/prep before I go and destroy America.

Han ble «flagget» som en «mulig trussel», og ved ankomsten til Los Angeles International Airport ble han tatt til side av bevæpnede vakter. De beslagla passet hans og han ble avhørt i fem timer. Deretter ble han kjørt bort i en varebil sammen med ulovlige innvandrere. Han ble sittende i arrest over natten, mistenkt for å planlegge forbrytelser mot nasjonen.

Bryan forsøkte å forklare at ordet «destroy» er britisk slang, et helt vanlig og spøkefullt uttrykk som oversatt til normal engelsk betød å drikke, feste og ha det gøy. Men det nyttet ikke, han ble ikke trodd. Grensevaktene spurte bare om hvorfor han ville ødelegge Amerika. Etter tolv timer i avhør ble han sendt rett hjem.

Så det er nok en del ord og uttrykk du ikke bør bruke på sosiale medier, – ikke for spøk engang. Ikke hvis du har tenkt deg til USA.

Husk: Storebror ser deg!

God ferie!

Kilder: Aftenposten.no, Politico.com, It-avisen.no, Time.com

Bjarne NordbeckBjarne Nordbeck
Bjarne Nordbeck
Fungerende redaktør, bidragsyter, frihetlig samfunnsaktør og web-master for Nesoddposten.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: