Du er her
Hjem > Forsiden > Nå blir det dyrt å protestere

Nå blir det dyrt å protestere

Dette innlegg er eldre enn 4 år og kan være utdatert.

≡ Av Tormod Bjørnstad ≡
I USA strammer det seg til. En senator har fremmet et forslag til en ny lov som vil kunne brukes mot de fleste former for demonstrasjoner og protester. Brudd på bestemmelsene likestilles med terrorisme og kan resultere i store bøter og lang fengselsstraff. Forslaget vil innskrenke ytringsfriheten.

I slutten av desember fremmet senator Doug Ericksen et lovforslag for den amerikanske kongressen. Med denne loven skal den som protesterer eller demonstrerer mot myndighetene kunne idømmes svært streng straff.

Demonstranter foran Trump Tower
Bakgrunnen for forslaget er de mange protestene som dukket opp etter at Trump ble valgt til president. Ivrige demonstranter har stadig tatt plass foran Trump Tower, den kommende presidentens imponerende bygning på Manhattan.

Siktemålet er å få slutt på protester som «forårsaker økonomiske forstyrrelser og hindringer». Det kan for eksempel være boikott og sivil ulydighet, samt blokkering av gater, butikker og lignende. Etter dagens gjeldende lovverk har man anledning til å gå i demonstrasjonstog hvis man holder seg på fortauet og følger trafikkreglene.

Hindre fotgjengere og fornærme andre
Men nå blir det strengere. Nå blir det forbudt «å hindre fotgjengere», og «å skremme eller fornærme» andre borgere. Protester og demonstrasjoner skal likestilles med terrorisme.

Dessuten blir det mye dyrere! For i dag kan man idømmes bøter opptil kr 10 000 eller fengsel inntil 90 dager hvis man demonstrerer på en ulovlig måte. Men i det nye lovforslaget økes strafferammen til opptil kr 100 000 og fengsel inntil fem år. Og det er ikke bare demonstranten som kan idømmes straff, men også alle som har vært med på å planlegge, organisere og finansiere demonstrasjonen.

Innskrenke ytringsfriheten
Det er ingen tvil om at lovforslaget vil innskrenke ytringsfriheten.

Den amerikanske grunnlovens første tillegg, The First Amendment, forbyr inngåelse av lover som bl.a. vil innskrenke ytringsfriheten, retten til fredelige møter og adgangen til å kreve endringer i offentlige vedtak.

Det skal bli spennende å se om lovforslaget allikevel blir vedtatt.

Sko-protest og kneble-lov
Forbud mot demonstrasjoner er ikke noe nytt. Franske myndigheter la av sikkerhetsmessige grunner ned et forbud mot en planlagt klimamarsj før klimamøtet i Paris i november 2015. Innbyggerne i Paris svarte med å plassere mange tusen sko på Place de la Republique. Totalt ble det satt ut over fire tonn sko!

I Spania ble «Kneble-loven» innført 1. juli 2015.  Innenriksministeren mente at demonstrasjoner i gatene er «asosial oppførsel». Det ble innført bøter i millionklassen, men det hindret ikke alle demonstrasjoner. Den første som ble rammet av loven var en mann på Tenerife. I et humoristisk Facebook-innlegg kalte han politiet «latsekker» og spurte om de hadde hengekøyer og svømmebasseng på stasjonen.

Samme kveld banket politiet på døren og anklaget ham for å ha vist manglende respekt for det lokale politiet.

Han fikk 600 euro i bot.

Bjarne NordbeckBjarne Nordbeck
Bjarne Nordbeck
Fungerende redaktør, bidragsyter, frihetlig samfunnsaktør og web-master for Nesoddposten.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: