Du er her
Hjem > Forsiden > Filosofitreff: Hverdagsfilosofi for deg og meg.

Filosofitreff: Hverdagsfilosofi for deg og meg.

Dette innlegg er eldre enn 4 år og kan være utdatert.

≡ Av Gunhild Gjevjon ≡
Annenhver onsdag møtes de filosofisk interesserte på biblioteket. Helt vanlige folk som undrer seg over de mange store og tilsynelatende små hverdags-spørsmål vi stiller oss i livet. Her er noen av de spørsmål/tema som tidligere har blitt drøftet i filosofigruppen: Kjærlighet mer enn en følelse? Hva er et menneske? Hvor går pliktens grenser? Frihet? Det ondes problem. Egoisme.

For hvert møte er det en person som holder en kort innledning på ca. 10/15 minutter om kveldens tema.

Temaet for denne kvelden er: Kan vi noe for at vi er den personen vi er? Her er noen av deltakernes tanker rundt dette spørsmålet: Jeg er nysgjerrig på hvorfor jeg er blitt den jeg er?  Hva er arv og hva er miljø? Vår karakter er risset inn i stein og har en kjerne. Det er vanskelig å forandre en personlighet, et menneskes sinnelag . Hvem ser seg selv og klarer å være seg selv fullt og helt?  Har vi  en fri vilje? Er valgene våre forutbestemt, skjebne bestemt? Vi må prøve å forstå hvorfor vi reagerer som vi gjør. Og innse at vi reagerer følelsesmessig på det meste. Hvert menneske er unikt.

Forskningen sier at det finnes alle former for gener. Gener som forandres gjennom livet. Og at vi har fått tildelt  20.000 gener fra våre foreldre. Og at mennesker har mellom 1 ½ til 2 kg med bakterier i kroppen. Er vi bare er et produkt av biologiske produkter, bakterier, hormoner mm. Spørsmålene var mange, men svarene færre.

Det var 15 av oss der denne kvelden. Omtrent like mange kvinner som menn. De fleste deltok i samtalen og fant temaet interessant. Og så var det pause og kaffe og kake og etter det nye tanker som ble delt.

Og Nesoddpostens utsendte må si at dette er en av de hyggeligste og mest interessante møtene jeg har vært med på, og at den samtalen som ble ført der satte i gang mange prosesser i skallen min. Så dit skal jeg også neste onsdag den 15. februar, 1. mars, 15. mars og 29. mars og så er det påske. Og er du kan hende også interessert i filosofiske spørsmål og tanker så anbefaler jeg at du tar en tur.

Tema på neste møte er: «Fører økende likestilling til økende likeverd?»

Filosofigruppen startet opp 14.4. 2016  med møter på biblioteket annenhver onsdag kl.19. Og  biblioteket lager lister med forslag på bøker, både skjønn-og faglitteratur, som omhandler de temaer som tas opp.

Tekniske arrangører for filosofigruppen er: Bjørn Fjeld, Lars Michael Ness, Øyvind Syversen og Kataryna Daniell. Kontaktperson er: Bjørn Fjeld tlf: 95072573.

Gunhild GjevjonGunhild Gjevjon
Gunhild Gjevjon
Bibliotekar, førskolelærer, mor og bestemor. Idemessig platform: Troen på kjærlighetens kraft og den frie ytring. Mål: Redelige og ryddige forhold i Nesoddpolitikken.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: