Du er her
Hjem > Forsiden > Frykter flere vil dø alene

Frykter flere vil dø alene

Dette innlegg er eldre enn 4 år og kan være utdatert.

≡ Av Tormod Bjørnstad ≡
Det er ikke bare på Nesoddtunet døende pasienter kan bli liggende uten tilsyn. Fra hele landet kommer det meldinger om at mange er engstelige for at stadig flere pasienter vil dø alene. Årsaken er mangel på personell.

Nesoddposten har tatt opp saken i to tidligere artikler, Døden kan ikke klokka og Døden på Nesoddtunet. To versjoner. Men dette problemet angår ikke bare Nesodden, det vokser over hele landet. Stadig flere dør på sykehjem, nesten halvparten av alle som dør, ligger på et sykehjem. Og flere og flere dør alene.

Mangler personell
I 2012 gjennomførte NRK Forbrukerinspektørene og Fagforbundet en spørreundersøkelse blant ansatte på sykehjem. I den undersøkelsen ble det avdekket at det var mange alvorlige avvik i behandlingen av pasientene, blant annet bruk av tvang og tvangsmedisinering.

Og halvparten av de spurte fortalte at det er pasienter som dør alene hos dem. Det er ikke nok ekstravakter som kan sitte hos de døende.

– De som ikke har pårørende dør ofte alene, svarte en anonym ansatt.

Vil ikke jobbe på sykehjem
Høgskolen i Oslo og Akershus utarbeidet en NOVA-Rapport i 2016. Den rapporten viser at det er stor mangel på sykepleiere i sykehjem og hjemmesykepleien: I 2015 manglet man 2500 sykepleiere. Dette medfører at kvaliteten på pasientbehandlingen ikke blir god nok og at arbeidsmiljøet ofte blir for dårlig. Derved blir underbemanningen selvforsterkende; mange nyutdannede ønsker ikke å jobbe i stresset på sykehjem og i hjemmesykepleie.

Sykehjemmene må også ha gode rutiner så både pasienter og pårørende får god behandling. Derfor har sykehjemsetaten i Oslo startet et prosjekt for å øke personalets kompetanse på lindrende behandling av døende. God pleie er avgjørende for en verdig utgang av livet.

Mangel på tid
Og vi må ha nok personell, sier leder i Norsk Sykepleieforbund, Eli Gunhild By til NRK.

En annen viktig årsak til at det er for få pleiere er at pasientene på sykehjemmet nå er sykere enn de var før. På mange sykehjem rekker derfor ikke de ansatte å få gitt alle pasienter en tilstrekkelig god behandling. De som er på vakt har fått mer og mer papirarbeid og har da mindre pasientkontakt enn tidligere.

Legen Audun Myskja mener dette i stor grad er et ledelsesproblem. Pasientene må prioriteres, sier han til NRK. Ledelsen må være med å sikre at døende pasienter ikke blir liggende alene. Ledelsen må ha mulighet for å kunne leie inn ekstra tilsyn til døende når det er behov for det.

Ingen bør dø alene på et sykehjem.

Nesoddposten oppfordrer leserne til å bidra til et riktig bilde av hvordan det oppleves når våre nærmeste går mot livets slutt. Kom med de gode opplevelsene og eventuelt de dårlige.

Kilde: NRK

Bjarne NordbeckBjarne Nordbeck
Bjarne Nordbeck
Fungerende redaktør, bidragsyter, frihetlig samfunnsaktør og web-master for Nesoddposten.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: