Du er her
Hjem > Bøker > Geoge Orwells: 1984

Geoge Orwells: 1984

Dette innlegg er eldre enn 4 år og kan være utdatert.
Geoge Orwell.
Geoge Orwell.

Gunhild Gjevjon

Romanen ble skrevet i 1948 (utgitt i 1949.)  Orwell endret de to siste tallene og kom fram til tittelen 1984. Boken lå i 2017 på toppen av salgslisten på Amazon.

På det ytre plan handler 1984 om politiske ideologier og maktstyring. Tre supermakter styrer verden. 3 kontinenter som tilsynelatende er i konstant krig med hverandre.  En fiktiv krig hvis hensikt er å fremme frykt og fiendtlighet hos alle. Den øverste myndighet og makt har partiet og Big Brother. Hvorvidt Big Brother er en virkelig person eller bare et navn er det ingen som vet.  Alt og alle blir overvåket og styrt via toveis TV, som kontrolleres fra sentrale regjeringer. Og tankepolitiet overvåker alle. For det  å tenke annerledes enn Partiet, det vil si Staten, er den største synd et individ kan begå. De som tillater seg å gjør det  straffes med «fordampning»; dvs utslettelse. Og ikke bare de,  men også minnet om alt og alle de i en eller annen form har hatt kontakt med/ tilknytning til . De opphører mao ikke bare  å eksistere, de  har aldri eksistert!

Partiets slagord er : War is Peace. Freedom is Slavery. Ignorance is Strength..

På det indre plan følger man den 39-årige fraskilte Winston Smith, som arbeider i Sannhetsministeriet. Jobben hans er å revidere arkivene slik at historien blir justert til det som er riktig «i dag». Han er en av dem som partiet ikke helt har klart å hjernevaske og som derfor fortsatt kan tenke selvstendig. Hva som skjer når han møter Julia, som deler hans synspunkter på verden og hatet mot partiet, får bare de som velger å lese boken vite.

Orwellske ord og begrep, som er blitt stående i ettertid som milepæler i analysen av totalitære regimer og propagandaens vesen generelt, er flere.  Ett av dem er «nytale», som går ut på at i et effektivt propagandasystem ville løgnen være så altoverskyggende at mennesker ville bli tvunget til å akseptere den totale forvrengning av sannheten. Et annet er alternative fakta.  Et begrep som har fått ny aktualitet etter valget av Donald Trump i USA. Orwell innførte også begrepene den kalde krigen og storebror ser deg.  

Slik denne leseren ser det er 1984 en fortelling om hvilke alvorlige konsekvenser det kan få å ikke insistere på intellektuell redelighet. Noe som  gjelder både for hver enkelt av oss og for våre politikere.

Hvem var så George Orwell? 

En meget kort og ufullstendig oppsummering:

Orwell var av anglo-indisk herkomst og het egentlig Eric Arthur Blair (født 1903- død 1950) Han fikk sin utdannelse ved Eton, men vendte tilbake til India for å  jobbe i The Imperial Police i Burma. Etter 5 år sluttet han der pga at han ikke holdt ut å være ”a part of an evil despotism». Noe som medførte at han brøt med familien og hele sin fortid, og vendte tilbake til Europa. Der han i mange år levet meget fattigslig nærmest som en uteligger.

Hans første bok, «Down and Out in Paris and London», handler om denne tiden. Deretter fulgte  «Burmese Days», fra årene han var med i Imperial Police.

Sine opplevelser fra den spanske borgerkrigen hvor han ble hardt såret,  forteller han om i «Homage to Catalonia». Og tar i den et alvorlig oppgjør med kommunismen.

Etter i annen verdenskrig å ha tjenstegjort som sersjant i Home Guard, skrev han så «Animal Farm», en svart satire om tyranni og revolusjon. Om ”Sovjet-Unionens maskerade som klasseløs stat. ” som han selv så presist uttrykker det.

Og så kom «1984».

Og denne skribenten tenker at det er synd at Orwell døde så alt for tidlig. Han ble bare 46 år. Vi kunne ha trengt flere av hans tanker om utviklingen av det århundre som er over. Og om det århundre som vi er i sin begynnelse av.

Til orientering: «1984», en bok  som ble utgitt i 1949,  ligger nå i 2017 på toppen av salgslisten på Amazon.

Gunhild GjevjonGunhild Gjevjon
Gunhild Gjevjon
Bibliotekar, førskolelærer, mor og bestemor. Idemessig platform: Troen på kjærlighetens kraft og den frie ytring. Mål: Redelige og ryddige forhold i Nesoddpolitikken.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: