Du er her
Hjem > Bøker > Bokanbefaling: Jeanette Winterson: Fyrvakt. Bazar 2005

Bokanbefaling: Jeanette Winterson: Fyrvakt. Bazar 2005

Dette innlegg er eldre enn 4 år og kan være utdatert.

≡  Av Gunhild Gjevjon ≡
Først litt om forfatteren: Jeanette Winterson er født i 1959, Manchester i England. Adoptert og oppdratt i en strengt religiøs familie fra arbeiderklassen. Foreldrene ønsket at datteren skulle bli misjonær. Å lese bøker var ikke en aktivitet som Jeanette ble oppmuntret til. Jeanette ble derfor en av Englands mest engasjerte barnepredikanter. En karriere som fikk en brå slutt etter at hun innledet et forhold til en jente i menigheten.

For å forsørge seg og ta den utdannelsen hun ønsket tok hun diverse jobber; jobb som isbil- sjåfør, hjelpepleier, sminkør i et begravelsesbyrå m. m.

Som 23-åring (1985) debuterte hun med boken” Ikke bare appelsiner” ”Oranges are not the only fruit”. Siden har hun skrevet en rekke romaner, i tillegg til essays, skuespill og en barnebok.

Så over til den boken jeg har valgt ut: Fyrvakt. Boken åpner slik: ”Min mor kalte meg Silver. Jeg ble født dels som edelt metall, dels som sjørøver.” Den lille jenta vi her blir presentert for bor i byen Salts nord i Skottland. En værbitt by ytterst ute på en klippe, omgitt av sand og  ett fyr som lyser opp nattemørke.

Silver er høyt elsket av sin mor, men er det de på den tiden kalte en lausunge. Hun og moren blir derfor sendt bort fra byen, til et hus som er skåret inn i en fjellskrent. Stolene der må spikres fast til gulvet. Veien opp til huset er ikke ufarlig og en dag skjer det som ethvert barn er mest redd for i verden. Silver mister moren sin til vinden og havet.

I byen bestemmes det at Silver skal flytte ut til den blinde fyrvokteren Pew.  Det ensomme barnet og den blinde einstøingen finner hverandre. Han lærer Silver opp i fortellerkunsten og hans visdomsord lyder slik: «Hvis du forteller deg selv en historie blir det ikke så ille.» Et råd som Silver bruker på sin reise gjennom livet.

Å lese denne romanen er som å legge en konkylie inntil øret og man hører bruset fra fortellingen lenge etter at lesingen er avsluttet. Det er lidenskapen i språket og en evnen til å skape stemninger som gjør Jeanette Winterson til en så fin forfatter. Språket er vakkert og poetisk. Og det er mange formuleringer man kan fryde seg over her og en humor som luner.

Gunhild GjevjonGunhild Gjevjon
Gunhild Gjevjon
Bibliotekar, førskolelærer, mor og bestemor. Idemessig platform: Troen på kjærlighetens kraft og den frie ytring. Mål: Redelige og ryddige forhold i Nesoddpolitikken.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: